* «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίστηκε σε πλασματικές και όχι πραγματικές αξίες, έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».
* «Μόλις το 17% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης ανήλθε σε περίπου 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου»……..
Το σοκ που έχει υποστεί η αγορά ακινήτων στη χώρα μας, εξαιτίας της επιβολής υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων κατ’ εντολή της τρόικας των δανειστών, αποτυπώνεται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται από την ΤτΕ, η σωρευτική μείωση που έχουν υποστεί οι τιμές των διαμερισμάτων σε μέσα επίπεδα από το 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 έφθασε το 34,4%. Η υποχώρηση των τιμών έφθασε στο 37,6% στην Αθήνα και στο 37,8% στη Θεσσαλονίκη. Μόνο το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,3%, ενώ το 2012 είχαν μειωθεί κατά 11,7%.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ειδικά στις κατοικίες οι πτωτικές τάσεις θα συνεχιστούν και στα επόμενα τρίμηνα!
Αναλυτικά, στην έκθεση της ΤτΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα για την αγορά ακινήτων:……………..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Use Facebook to Comment on this Post