– Αποθεώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη ο γάλλος αρχιτέκτονας, Τόνι Κοζέλι
– Συγκρίνει τον αρχαίο τάφο με τις ανακαλύψεις στη Βεργίνα
– Τι λέει για την εμπειρία του όταν βρέθηκε πέρυσι στο σημείο των ανασκαφών
– Υποκλίνεται στην Κατερίνα Περιστέρη την οποία χαρακτηρίζει “καταπληκτική”
– Ο “θησαυρός”, αλλά και οι απαιτούμενες “χειρουργικές κινήσεις”
Οι ανακαλύψεις στον αρχαίο τύμβο της Αμφίπολης προκαλούν συνεχές ενδιαφέρον και “γεννούν” σενάρια σε καθημερινή βάση σχετικά με τα μυστικά που κρύβονται στο αχανές εσωτερικό του.
Ωστόσο, εκτός από φήμες, παραφιλολογίες, εικασίες ή ακόμη και… ελπίδες, υπάρχει πάντα το στέρεο έδαφος της επιστημονικής γνώσης το οποίο όπως είναι λογικό ενέχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό τεκμηρίωσης της πραγματικότητας.
Το μόνο βέβαιο σχετικά με το ποιος είναι ο… “ένοικος” του επιβλητικού ταφικού μνημείου, είναι πως αυτό θα εξακριβωθεί μονάχα όταν οι αρχαιολόγοι, υπό τις οδηγίες της επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, Κατερίνας Περιστέρη, καταφέρουν να μπουν στα άδυτα του τύμβου.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλον και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς, τις πεποιθήσεις τους για τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης.
Τι λέει ο γάλλος ειδικός
Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, ο γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη “τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά”.
Ο κ. Κοζέλι, ο οποίος μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου, είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο την Αμφίπολη, αφού είχε προσκληθεί από την Κατερίνα Περιστέρη.
Όπως δηλώνει για την εμπειρία που έζησε κοντά στον αρχαίο τάφο, “είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα”.
Unesco… ενόψει!
Παράλληλα, τις διαδικασίες ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ο τάφος της Αμφίπολης; – Γιατί το πιστεύει αυτό εδώ και χρόνια ο Σαράντος Καργάκος “Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.
Όπως είπε, “πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες”.
Use Facebook to Comment on this Post