Καλοστημένο ψέμα οι πλούσιες κυρίες που μοιράζουν κρέας στην Βαρβάκειο

Δέκα καλές… νεράιδες εμφανίστηκαν και στην πασχαλινή αγορά των κρεοπωλείων της Βαρβακείου, μοιράζοντας κρέατα αξίας τουλάχιστον 40.000 ευρώ σε φτωχούς καταναλωτές……

Η «παραμυθένια» ιστορία των Χριστουγέννων επαναλήφθηκε και το Πάσχα. Οπως όμως καταγγέλλουν με νόημα κρεοπώλες: «Αυτές οι πλούσιες κυρίες όλο στα ίδια και τα ίδια καταστήματα μπαίνουν. Στα δικά μας ποτέ…».

Μοιάζει με παραμύθι… Και πώς να μη μοιάζει, όταν αυτό εκτυλίχθηκε για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο και κυρίως χωρίς κανένας να μπορεί να το αποδείξει. Αυτό που είναι πια γνωστό είναι ότι το αφηγούνται συγκεκριμένα χείλη.

Η πρώτη φορά ήταν παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων, όταν, τότε, πέντε κυρίες έκαναν απόβαση στην αγορά των φτωχών και δώρισαν γαλοπούλες αξίας 20.000 ευρώ. Η διαφορά στα ποσά έχει να κάνει με το είδος και το βάρος του κρέατος. Τη Μ. Τετάρτη μοίρασαν αρνιά και τις παραμονές των Χριστουγέννων γαλοπούλες. Ισως έχει να κάνει και με τον αριθμό των γυναικών: δέκα το Πάσχα, πέντε τα Χριστούγεννα. Οι ευαίσθητες κυρίες που βγαίνουν βόλτα για… χορηγίες στη Βαρβάκειο Αγορά δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλοστημένη ιστορία, ένα «ψεματάκι» στην προσπάθεια των κρεοπωλών να προσελκύσουν κόσμο στα μαγαζιά της οδού Αθηνάς: «Πενία τέχνας κατεργάζεται» και όπου «πενία» η πτώση των πωλήσεων λόγω της κρίσης και όπου «τέχνας» το παραμύθι με τις κυρίες και τα τζιπ…

Μια ιστορία, λοιπόν, που διοχετεύεται στον Τύπο, αρχικά σε ένα μέσο ενημέρωσης, ως «αποκλειστικό θέμα», τις γιορτινές μέρες, τότε δηλαδή που η Βαρβάκειος αγορά προσπαθεί να κάνει τζίρο. Αμέσως αμέσως γίνεται αναπαραγωγή του θέματος από τα περισσότερα ειδησεογραφικά sites.

«Πες, πες», σου λέει, όλο και κάποιος θα «τσιμπήσει» και θα κατέβει να ψωνίσει. Αν και όπως καταγγέλλουν με νόημα κρεοπώλες: «Αυτές οι πλούσιες κυρίες όλο στα ίδια και τα ίδια καταστήματα μπαίνουν. Στα δικά μας ποτέ…».

Ποιο είναι το «παραμύθι» των Χριστουγέννων και του Πάσχα; Ας πιάσουμε αυτό που διέρρευσε τη Μ. Τετάρτη. Γύρω στις 10 το πρωί στην κρεαταγορά της Βαρβακείου εμφανίζονται δύο πολυτελή μαύρα τζιπ, τα οποία σταματάνε απότομα μπροστά στην είσοδό της, από τη μεριά της οδού Αθηνάς, και οι οδηγοί τους παρκάρουν με «κοφτές» τιμονιές. Δέκα κυρίες βγαίνουν αστραπιαία και συνοδευόμενες από γεροδεμένους νεαρούς άντρες, που είναι η ασφάλειά τους, μπαίνουν στην ιστορική δημοτική αγορά.

Λεπτομέρεια: Στην παραμυθένια αφήγηση δεν αποσαφηνίστηκε πώς είναι δυνατόν σε δύο τζιπ να χωρούν δέκα γυναίκες και άντρες της προσωπικής τους ασφάλειας. Οι γυναίκες κάθονται δίπλα στα ταμεία των καταστημάτων που επέλεξαν. Μπαίνουν οι καταναλωτές κι εκείνες με… το μάτι «κόβουν» αν είναι άποροι, χαμηλόμισθοι ή άνεργοι. Οταν διαπιστώνουν πως κάποιος πελάτης του καταστήματος δεν έχει χρήματα, τον προτρέπουν να ψωνίσει μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος, διαβεβαιώνοντας πως θα πληρώσουν εκείνες τη συνολική αξία.

Σαν «καλές νεράιδες», οι γυναίκες αυτές δωρίζουν αρνάκια και κατσικάκια αλλά και συκωταριές για το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα. Μία άλλη εκδοχή που ακούστηκε, επίσης, για τις συγκεκριμένες κυρίες, είναι πως μπήκαν και στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου «κερνώντας» τα ψάρια για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Ποτέ το παραμύθι δεν εξιστορείται με το ίδιο… μενού στους δημοσιογράφους που ρωτούν με ενδιαφέρον. Σε άλλους έχει ψάρια και σε κάποιους κρέας.

«Ινκόγκνιτο»
Ποιες είναι, όμως, αυτές οι μυστηριώδεις γυναίκες; Γιατί κάνουν δωρεές χιλιάδων ευρώ; Ο αστικός μύθος λέει ότι είναι διοικητικό προσωπικό από μεγάλη επιχείρηση στον κλάδο της υγείας. Αλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχονται από ξένη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται επίσης στη χώρα μας. Λόγω των Αγιων Ημερών οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, «ινκόγκνιτο» μακριά από το φως της δημοσιότητας, να κάνουν χορηγίες.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, οι δέκα γυναίκες έμειναν στα κρεοπωλεία της Βαρβακείου για περίπου δυόμισι ώρες. Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι κάθονταν δίπλα στα ταμεία και όσοι πέτυχαν τη στιγμή για ψώνια… ήταν κυριολεκτικά τυχεροί. Μα ακόμη πιο τυχεροί ήταν οι κρεοπώλες. Οι οποίοι μέσα σε δύο ώρες έκαναν τζίρο 40.000 ευρώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Δηλαδή πουλήθηκαν 570 αρνιά μέσα σε δυόμισι ώρες. Ο υπολογισμός έγινε με αρνάκια 10 κιλών, αξίας γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Πραγματική πρόωρη… Ανάσταση!

Τι απέγινε τελικά με τις νονές; Το σενάριο θέλει τους άντρες της ασφάλειάς με το που είδαν κάμερες να πλησιάζουν να ειδοποίησαν τις γυναίκες, οι οποίες επιβιβάστηκαν στα τζιπ και να εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση την Ομόνοια. Κάποιοι λένε ότι το ένα όχημα πήγε προς την Ομόνοια και το άλλο προς το Μοναστηράκι. Κάπως έτσι είχαν γίνει καπνός και τα Χριστούγεννα…

Ψεύτικες ή αληθινές οι δύο ιστορίες; Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα… Τα κρεοπωλεία της δημοτικής αγοράς της Αθήνας έχουν βιώσει με τη σειρά τους τις επιπτώσεις της τεράστιας οικονομικής ύφεσης. Ετσι, με το ζόρι οι επιχειρηματίες βγάζουν τα έξοδά τους. Η επέκταση των σούπερ μάρκετ και η άνθηση των συνοικιακών κρεοπωλείων έχουν κόψει τη δουλειά των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς. Κάποτε οι κρεοπώλες διαμαρτύρονταν έντονα για την παρουσία των καναλιών, καθώς έδιωχναν τον κόσμο… Επίσης ενοχλούνταν και από τους ελέγχους…

Κάποιοι λοιπόν, εν μέσω κρίσης και οικονομικής δυσκολίας, ίσως σκέφτηκαν να αφηγηθούν την παραμυθένια ιστορία, επιδιώκοντας να προσελκύσουν με τον τρόπο αυτό καταναλωτές, οι οποίοι, «πού ξέρεις, μπορεί να σκοντάψουν πάνω στις καλές νεράιδες» και να κάνουν τζάμπα Πασχαλιά. Και το κυριότερο, τώρα που οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες δεν προτιμούν τόσο πολύ τη Βαρβάκειο, κάποιοι καταστηματάρχες ενδέχεται να βρήκαν τρόπο για να τους φωνάξουν ξανά. Τώρα δεν ενο­χλούν…

Είπαν γι’ αυτές
Τις έστειλε μεγάλη ξένη πολυεθνική

Τα Χριστούγεννα οι κυρίες ήταν πέντε, προτίμησαν και πάλι τα κρεοπωλεία, αδιαφόρησαν… για τα μανάβικα και τα ιχθυοπωλεία, κάθισαν δίπλα στα ταμεία και δώριζαν γαλοπούλες και χοιρινές μπριζόλες. Ντυμένες με γούνες και δερμάτινα, πάντα συνοδευόμενες από τους νεαρής ηλικίας «σωματοφύλακες», εισέβαλαν γρήγορα σε κρεοπωλεία της οδού Αθηνάς. Και τότε πέρναγαν από… face control τους πελάτες. Οταν έβλεπαν μανάδες με τα παιδάκια τους, οι οποίες μετρούσαν ένα προς ένα τα κέρματα, τότε τους δώριζαν τη γαλοπούλα…

Η αξία των κρεάτων που πρόσφεραν οι κυρίες αυτές ήταν τουλάχιστον 20.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, όπως και το Πάσχα, αφηγητή του σύγχρονου παραμυθιού…

Οι πέντε κυρίες και πάλι εξαφανίστηκαν, όχι πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, αλλά πριν από την εμφάνιση των ενοχλητικών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων τους. Πάλι, αυτές οι γυναίκες, οι οποίες έκαναν μικρότερο τζίρο, λόγω της ελαφρύτερης σε βάρος γαλοπούλας απ’ ό,τι ένα αρνί, είχαν πάρει εντολή κατά κάποιους από την επιχείρηση του κλάδου υγείας και κατά άλλους από τη μεγάλη ξένη πολυεθνική εταιρεία. Κερδισμένοι, τα Χριστούγεννα, πάλι οι άποροι καταναλωτές αλλά κυρίως οι κρεοπώλες…

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά
Η κοσμική Αθήνα ματαίως ψάχνει να βρει ποιες είναι

Παντελή άγνοια δηλώνουν για άλλη μια φορά εκπρόσωποι των κοσμικών κύκλων της Αθήνας σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των «κυριών με τα τζιπ». Από το πρωί της Μ. Τετάρτης, όταν έγινε γνωστό ότι οι άγνωστες με τα… γεμάτα πορτοφόλια εμφανίστηκαν, όπως και τα περασμένα Χριστούγεννα, στη Βαρβάκειο, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά». Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις της αθηναϊκής social life διαβεβαίωναν την εφημερίδα μας πως όχι μόνο δεν γνώριζαν οτιδήποτε θα μπορούσε να διαφωτίσει την ταυτότητα των «αόρατων» φιλάνθρωπων αλλά ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι η επιδρομή… αγάπης στην κρεαταγορά, αν συνέβη ποτέ, αποκλείεται να έγινε όπως περιγράφηκε. Μάλιστα κάποιοι εύλογα αναρωτήθηκαν: «Στην Ελλάδα σήμερα τίποτα δεν μένει κρυφό. Βλέπεις πως με ένα κινητό καταγράφονται τα πάντα, κάθε κίνησή σου θετική ή αρνητική.

Τα παράδοξα
Γίνεσαι πρωτοσέλιδο και σε βγάζουν στα κανάλια χωρίς να το καταλάβεις! Πώς είναι δυνατόν δέκα γυναίκες, οι οποίες καταφθάνουν με πολυτελή αυτοκίνητα στη Βαρβάκειο, έναν χώρο που σφύζει από κίνηση, να μοιράζουν χρήματα στους πολίτες… και μέσα σε τόσο κόσμο να μη βρεθεί ούτε ένας να τις βγάλει έστω μια φωτογραφία με το κινητό του; Και μάλιστα για δεύτερη φορά, αφού και από την «επίσκεψή» των Χριστούγεννων πάλι δεν βρέθηκε κανείς να απαθανατίσει το όλο σκηνικό».Τότε, πίσω από τη εμφάνιση των «κυριών με τα τζιπ» είχε διαδοθεί ότι βρισκόταν μια ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια της χώρας, φήμη όμως που γρήγορα αποδείχθηκε αβάσιμη.

«Δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι μύθος η ιστορία, όμως είναι μεγάλη σύμπτωση για δεύτερη φορά να μην υπάρχει κάποιο στοιχείο ή φωτογραφία για εκείνες και να ψαχνόμαστε μεταξύ μας. Μπορεί βέβαια αν όντως είναι αληθινό το συμβάν να μην πρόκειται για κάποιες επώνυμες κυρίες. Στον χώρο μας πάντως όπου και αν ρωτήσαμε δεν μπορέσαμε να μάθουμε ούτε ένα όνομα έστω και ως πιθανότητα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *