Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός υποστηρίζει οτι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις λέξεις συνδέεται άμεσα με το πώς…….
νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε. Για παράδειγμα χρησιμοποιείς φράσεις όπως, “πρέπει να χάσω κιλά”, “πρέπει να είμαι καλός στη δουλειά μου”, “δεν πρέπει να φωνάζω όταν θυμώνω”; Αν χρησιμοποιήσεις τη λέξη χρειάζεται αντί πρέπει τότε τα αποτελεσματα να είν αι πολύ καλύτερα. Αυτή ήταν μια πρώτη πληροφορία που είχαμε για τον νευρολογικό προγραμματισμό. Ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες από την Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc
Σύμβουλο Ψυχολόγο
Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι ένα μοντέλο ερμηνείας της συμπεριφοράς καθώς και ένα σύστημα τεχνικών που στοχεύει στη ενίσχυση των ανθρώπινων δυνατοτήτων έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Δημιουργήθηκε από τους Richard Bandler και John Grinder την δεκαετία του 1970 στην Αμερική, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από ιδέες και μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Milton Erickson (γνωστός για το έργο του στην ύπνωση), ο Fritz Perls ( προσέγγιση Gestalt ) και η Virginia Satir (γνωστή για το έργο της στην οικογενειακή θεραπεία).
Πώς προέκυψε η ονομασία νευρογλωσσικός προγραμματισμός ;
Με απλά λόγια ο όρος υποδηλώνει την σχέση ανάμεσα στο πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε(νεύρο), πως επικοινωνούμε (γλωσσικός) και τα μοτίβα συμπεριφοράς στα οποία καταφεύγουμε(προγραμματισμός). Επιπρόσθετα, ο προγραμματισμός εκφράζει και την ικανότητα μας ν’αλλάζουμε αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς και συναισθήματος με τρόπο που γίνονται περισσότερο λειτουργικά και βοηθητικά για εμάς, ενδυναμώνοντας έτσι την προσωπικότητα μας και την εξέλιξη της.
Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός περιλαμβάνει ισχυρές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορα πεδία προκειμένου να ενισχύσουν την προσωπική απόδοση, να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε δυσάρεστα συναισθήματα και πεποιθήσεις που μας σαμποτάρουν και να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Που χρησιμοποιείται;
Ως θεραπευτική προσέγγιση:
Είναι συνήθως σύντομη θεραπεία η οποία απευθύνει προβήματα όπως φοβίες, επιβλαβείς συνήθειες και θεραπεία εξαρτήσεων, προβλήματα σχέσεων, τραυματικές εμπειρίες κτλ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η αποτελεσματικότητα του ΝΓΠ δεν έχει εγκαθιδρυθεί ερευνητικά ως θεραπευτική προσέγγιση και το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας το οποίο ισχυρίζεται είναι εμπειρικό.
Στις επιχειρήσεις:
Είναι ισχυρό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις, τις πωλήσεις και την ενίσχυση ηγεσίας.
Στα αθλήματα:
Ενισχύει την απόδοση των αθλητών σε διάφορα ήδη αθλημάτων.
Στο coaching:
Λόγω του ότι ο ΝΓΠ είναι μια προσέγγιση επικεντρωμένη σε στόχους και λύσεις, μπορεί να βοηθήσει στην τοποθέτηση και πραγματοποίηση στόχων, την ενίσχυση κινήτρου καθώς και στην αίσθηση αυτοπεποίθησης για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Στην εκπαίδευση:
Σύμφωνα με τον ΝΓΠ, ο καθένας από εμάς ανήκει σε ένα διαφορετικό μαθησιακό στυλ π.χ το οπτικό, το ακουστικό, το αισθητηριακό κτλ. Το οποίο εάν αναγνωιστεί ο μαθητής θα είναι σε θέση να επιταχύνει τη μάθηση του και να βελτιώσει την απόδοση του.
boro.gr
Use Facebook to Comment on this Post