Μαρία Μαγδαληνή: 2014 χρόνια πρωταγωνιστεί

O ρόλος της δίπλα στον Ιησού, έχει ιντργιγκάρει ιστορικούς, πιστούς, καλλιτέχνες, παραγωγούς ταινιών και σκηνοθέτες!…

Ο λόγος για την Μαρία τη Μαγδαληνή, την γυναίκα που ακολούθησε τον Ιησού και τους αποστόλους.

Η καταγωγή της από τα Μάγδαλα, μια μικρή παραλιακή πόλη της Γαλιλαίας, από όπου πήρε και το όνομά της. Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, πολλές από εκείνες τις μαθήτριες του Κυρίου συντηρούσαν οικονομικά μεγάλο μέρος του ιεραποστολικού Του έργου συνεισφέροντας στη συντήρηση, τη μετακίνηση και τη διαμονή της συνοδείας του Ιησού.

Το «επίθετό της» αποδεικνύει, όπως υποστηρίζουν πολλοί ότι δεν ήταν παντρεμένη .

ΟΙ ΦΗΜΕΣ 

Στη Δύση, ταυτίστηκε με την μετανοημένη ιερόδουλη του Ευαγγελίου που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου.

Ο «Κώδικας Da Vinci» έρχεται να επιχειρηματολογήσει ότι  ο Χριστός και η Μαρία η Μαγδαληνή δεν είχαν μόνο σχέση ερωτική , αλλά είχαν αποκτήσει και παιδιά . Σύμφωνα με το βιβλίο, η θέση αυτή  αναιρέθηκε από τα ευαγγέλια και  αργότερα από τον Μ. Κωνσταντίνο. Το «ρεπορτάζ»  του Dan Brown πάντως, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, διασώζεται  στα «γνωστικά ευαγγέλια» και στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.

Ίσως αυτή η «στενή σχέση της με τον Ιησού» την μετέτρεψε σε  πρωταγωνίστρια μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών Ο  ρόλος της που συνδέει την δήθεν ερωτική ζωή του Ιησού, με εκείνη να  παρουσιάζεται ως ο μεγάλος γυναικείος πειρασμός στον οποίο «ενέδωσε» ο Θεάνθρωπος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ 

Η φήμη ότι η Μαγδαληνή ήταν ιερόδουλη προήρθε από την σύνδεση κάποιων παρόμοιων ιστοριών, με διαφορετική  όμως πρωταγωνίστρια , που άκουγε όμως στο ίδιο όνομα «Μαρία». Το «σκούπισμα», τώρα, των ποδιών του Ιησού, φέρεται να το έκανε και  η αδελφή του Λαζάρου, Μαρία επίσης , μετά την ανάστασή του από τον Ιησού, για να δηλώσει έτσι  την ευγνωμοσύνη της στον Κύριο!

Οι δύο αυτές Μαρίες της Καινής Διαθήκης λοιπόν, θεωρήθηκαν πως είναι το ίδιο πρόσωπο με τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Οι λόγοι; Αρκετοί… Από την τελευταία ο Χριστός φέρεται να την απάλλαξε από «τους επτά δαίμονες». Η Μαγδαληνή επίσης είναι  και εκείνη που μαζί με τις άλλες δύο γυναίκες μύρωσαν το σώμα του Ιησού. Ο κοινός εορτασμός από τη Δυτική Εκκλησία, στις 4 Μαϊου, της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του αγίου Λαζάρου από την Κύπρο και της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής από την Έφεσο, είχε ως αποτέλεσμα στη Δύση να θεωρηθεί η Μαγδαληνή το ίδιο πρόσωπο με την αδελφή του Λαζάρου, τη Μαρία.

Άραγε, πόσο νέα ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή;

Στα Ευαγγέλια δεν αναφέρετε κάτι για την ηλικία της, όμως το συμπέρασμα των ειδικών ερευνητών είναι πως η ηλικία της δεν ξεπερνούσε τα 50-60 χρόνια. Αυτή η «διάγνωση» προκύπτει ότι  οι μαθήτριες του Χριστού είχαν ηλικία ως μητέρες, που ήταν γύρω στα 50 με 60 χρόνια, με τους  μαθητές του να ήταν περίπου 30 έως 35 χρονών.

Επομένως, η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια ώριμη και συνετή μαθήτρια του Κυρίου, ευσεβής και ευεργετημένη από τον Θείο Διδάσκαλο και που παρέμεινε δίπλα του, αφοσιωμένη στη διακονία του έργου Του, μαζί με τις άλλες μαθήτριες.

Οι μύθοι γύρω από την Οικογένεια 

Πολλοί λένε και υποστηρίζουν πως ο Χριστός είχε συνάψει Οικογένεια με την Μαρία την Μαγδαληνή. Βέβαια, καμία επίσημη πηγή δεν δίνει  έστω και μια εμπεριστατωμένη απόδειξη για την υπόθεση πως ήταν παντρεμένος.

Πάντως, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν συνέτρεχε λόγος να το αποκρύψουν οι ευαγγελιστές και ο απόστολος Παύλος, καθώς, δεν απαγορευόταν να παντρεύονται οι ιερείς, οι προφήτες και οι διδάσκαλοι.

Επίσης, σε διάφορα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης που αναφέρονται τα μέλη της οικογένειας του Ιησού, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη σύζυγος, ούτε φυσικά κάποια πιθανή κατάσταση χηρείας Του. Τέλος, ο Χριστός υπήρξε στη Γη ένας ενσαρκωμένος Θεός. Η σύντομη αποστολή Του δεν ήταν να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, αλλά από αγάπη και μέσω της σταύρωσής  Του να σώσει όλο τον κόσμο.

Ποια ήταν πραγματικά;

Η Μαρία Μαγδαληνή αξιώθηκε να έχει ως πηγή της ζωής της, τον Θεάνθρωπο Ιησού. Επίσης, συναντήθηκε πρώτη με τον αναστημένο Χριστό, ενώ στη συνέχεια τιμήθηκε από τον Κύριο, ο Οποίος την έχρισε απόστολο στους αποστόλους Του, κήρυκα στους μαθητές Του και ευαγγελίστρια στους Ευαγγελιστές.

Πάντως, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια εντελώς διαφορετική παράδοση για την Μαρία τη Μαγδαληνή. Θεωρεί, πως υπήρξε παρθένος και πως η καθαρότητα της ψυχής της φαινόταν όπως μέσα από ένα καθαρό κρύσταλλο. Επίσης, τονίζει πως η ίδια ταξίδεψε στη Ρώμη για να ομολογήσει τη θεότητα του Χριστού στον αυτοκράτορα Τιβέριο, όπως και έκανε. Αφού επέστρεψε στην Παλαιστίνη και συντρόφευσε την Θεοτόκο μέχρι την Κοίμησή της, συνεργάστηκε με τον απόστολο Πέτρο, εξορίστηκε και κήρυξε το ευαγγέλιο στη Μασσαλία.

Τέλος, έδρασε ως απόστολος στην Αίγυπτο, στην Συρία και στην Φοινίκη και κατέληξε στην Έφεσο, μαζί με τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και κοιμήθηκε. Από εκεί μεταφέρθηκε άφθαρτο το λείψανό της στην Κωνσταντινούπολη, το 890, από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Σοφό.

Στη μονή της Σιμωνόπετρας στο Άγιο Όρος, φυλάσσεται άφθαρτο το χέρι της, που διατηρείται για αιώνες σε φυσική κατάσταση, ελαστικό, και σε θερμοκρασία ζωντανού σώματος.

Η εκκλησία μας την τιμά ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου ημέρα μεταφοράς των λειψάνων της. Επίσης, την συνεορτάζει μαζί με τις άλλες Μυροφόρες Άγιες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων.

Η εκστρατεία εναντίον της πηγαίνει πίσω τόσους αιώνες σε σημείο που να μοιάζει  δύσκολο να καταλάβει κανείς που σταματάει η αλήθεια και αρχίζει ο θρύλος. Αποτέλεσμα; Το πρόσωπο της Μαγδαληνής να προκαλεί την έρευνα  2012 χρόνια!!!

Οι κινηματογραφικές «Μαρίες Μαγδαληνές»

Υπάρχουν όμως κάποιες γυναίκες που προσπάθησαν να μπουν έστω για λίγο στην θέση, η αν θέλετε στον ρόλο εκείνης της γυναίκας. Ο λόγος για τις ηθοποιούς (και όχι μόνο) που πρωταγωνίστησαν σε σίριαλ η στον κινηματογράφο και υποδύθηκαν την Μαρία τη Μαγδαληνή με μεγάλη επιτυχία. Από την Μόνικα Μπελούτσι μέχρι και την Μελίνα Μερκούρη. Ας τις δούμε αναλυτικά…

1)    Μόνικα Μπελούτσι
2)    Πι Τζέϊ Χάρβεϊ
3)    Μπάρμπαρα Χέρσεϊ
4)    Αν Μπάνκροφτ
5)    Ύβον Έλιμαν
6)    Τζέϊν Μάργκολιν
7)    Μελίνα Μερκούρη

Δημήτρης Μαρμαρινός
dmarmarinos@mylady.gr


mylady.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *