Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής
Η Κριμαία αποφαίνεται δια της ψήφου των κατοίκων της για το κάτα πόσο θα ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία ή θα παραμείνει εντός της Ουκρανίας, με μεγαλύτερη αυτονομία. …
Η Ρωσία απομονώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν άσκησε βέτο σε ψήφισμα το οποίο ασκούσε κριτική στη διοργάνωση δημοψηφίσματος στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.
Το Κίεβο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει το υποστηριζόμενο από τη Μόσχα δημοψήφισμα ως παράνομο, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να απειλούν τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις.
Η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι μεγάλη στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη και στην κυρίως ταταρική πόλη Μπαχτσισαράι.
Ρώσοι στρατιώτες έχουν τον ντε φάκτο έλεγχο της κατοικούμενης κατά πλειοψηφία από Ρώσους ουκρανικής επαρχίας και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι θετικό για απόσχιση
Πώς ξεδιπλώθηκε η κρίση στην Ουκρανία από το Νοέμβριο
21 Νοεμβρίου 2013: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνείται την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας – Ε.Ε.
Δεκέμβριος: Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν το δημαρχείο του Κιέβου και την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
20 Φεβρουαρίου 2014: Τουλάχιστον 88 άτομα χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες στο Κίεβο.
22 Φεβρουαρίου: Ο Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την πρωτεύουσα. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την αποπομπή του και προκηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου.
27-28 Φεβρουαρίου: Φιλορώσοι ένοπλοι καταλαμβάνουν κομβικής σημασίας κρατικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.
6 Μαρτίου: Το τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ζητεί ένωση της επαρχίας με τη Ρωσία και προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 16 Μαρτίου.
15 Μαρτίου: Η Ρωσία ασκεί βέτο σε ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει ως αποσχιστικό το δημοψήφισμα.
16 Μαρτίου: Οι κάτοικοι της Κριμαίας οδηγούνται στις κάλπες
newsroom naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post