Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ και γιατί στο…
Σύμφωνα με μια έρευνα της Ofcom οκτώ στους δέκα έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους ενώ κοιμούνται και περίπου οι μισοί τα χρησιμοποιούν ως ξυπνητήρι.
Οι ειδικοί εκφράσουν ανησυχίες για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στη των χρηστών, οι οποίοι εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο (π.χ. αϋπνία), με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μην ξεκουράζεται καλά.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ακόμη, ότι όταν κανείς έχει το κινητό του τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι του, αυτό μπορεί να αποτελεί αιτία εμφάνισης ζαλάδων και πονοκεφάλων.
Σύμφωνα με τον Dr Guy Meadows, ειδικό σε θέματα αϋπνίας στο The Sleep School του Λονδίνου, η πλειοψηφία των ανθρώπων κοιμάται καλύτερα, όταν το κινητό και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές απομακρύνονται από την κρεβατοκάμαρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην κρεβατοκάμαρα πριν από τον ύπνο, έχει να κάνει με τον τύπο φωτός που παράγεται από τις οθόνες υψηλής ανάλυσης των εξελιγμένων τεχνολογικά ηλεκτρονικών συσκευών.
Το φως αυτό ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ημέρα, ανέφερε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Dr Charles Czeisler στη Daily Mail.
Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο.
«Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης –η οποία μας προκαλεί νύστα- και της κορτιζόλης, η οποία μας ‘ξυπνά’» πρόσθεσε ο Dr Meadows.
Το τεχνητό φως πιστεύεται ότι ενεργοποιεί την απελευθέρωση μελατονίνης, η οποία μας κρατά… ξάγρυπνους.
Μάλιστα, το φως που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα έχει ακόμη πιο ισχυρή επίδραση στον οργανισμό μας.
«Το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη» ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο του Surrey, Debra Skene.
Τέσσερις στους 10 χρήστες έξυπνων κινητών παραδέχονται ότι ελέγχουν το τηλέφωνό τους αν ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Δεν υπάρχει πάντα κάτι καινούριο ή ενδιαφέρον, όμως μπορεί να υπάρχει. Αυτό έχει πανίσχυρη επίδραση επάνω στους χρήστες –ακόμη μεγαλύτερη απ’ όταν γνωρίζουν μάλιστα ότι υπάρχει κάτι καινούριο ή ενδιαφέρον για να ελέγξουν στο κινητό τους τηλέφωνο» συνέχισε ο Tom Stafford, λέκτορας ψυχολογίας και γνωστικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Sheffield.
«Προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να μην έχει ανησυχία για τίποτα. Έχοντας το τηλέφωνο δίπλα από το κεφάλι του, είναι σαν να λέει υποσυνείδητα στον εαυτό του, ότι θα ήθελε να χτυπήσει ή να το ανοίξει για να ελέγξει αν έχει κάτι» υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Dr Neil Stanley.
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2008, όσοι έχουν εκτεθεί στην ακτινοβολία του κινητού τους λίγο πριν κοιμηθούν χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι παραπάνω λεπτά για να φτάσουν στο στάδιο του βαθύ ύπνου, ενώ παραμένουν σε αυτό το στάδιο κατά μέσο όρο οκτώ λεπτά λιγότερο.
Το στάδιο του βαθύ ύπνου θεωρείται το πιο αναζωογονητικό από όλα τα στάδια ύπνου.
Ίσως λοιπόν, όσοι δυσκολεύεστε να… αποσυνδεθείτε από ό,τι σας απασχολεί προκειμένου να απολαύσετε έναν καλό ύπνο, θα πρέπει πρώτα να… αποσυνδέσετε το κινητό σας τηλέφωνο.
Use Facebook to Comment on this Post