Τα παιδιά μας θα ζήσουν ως τα 100!

Περισσότερα από ένα στα δύο παιδιά που γεννήθηκαν στη Δύση από το 2000 και μετά, θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια – και μάλιστα θα ζήσουν καλά, με λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερους…
περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή απ’ ό,τι εμείς.

Αν μάλιστα φροντίσουν να δουλεύουν λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα ισχύει, μπορεί το προσδόκιμο της ζωής τους να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», και βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερα από 30 προηγμένα κράτη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, έδειξε ακόμη ότι από το 1950 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι πιθανότητες ανδρών και γυναικών να ξεπεράσουν τα 80α τους γενέθλια.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκαν αλματώδεις βελτιώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Δύσης: αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30 χρόνια, με την ουσιαστική βελτίωση να παρατηρείται από το 1840 και μετά – και έκτοτε, δεν δείχνει να ανακόπτει την πορεία της.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στα κράτη με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης (όπως η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ισπανία) υποδηλώνουν ότι ακόμα κι αν δεν βελτιωθούν άλλο οι υγειονομικές συνθήκες, τα τρία τέταρτα των σημερινών παιδιών θα γιορτάσουν τα 75α γενέθλιά τους.

Αν, όμως, το προσδόκιμο επιβίωσης εξακολουθήσει να αυξάνεται με τον ρυθμό του 20ου αιώνα, τα περισσότερα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2000 και μετά, θα φτάσουν στα 100 τους χρόνια.

Όπως γράφουν στο «Lancet» ο καθηγητής Κάαρε Κρίστενσεν, από το Κέντρο Μελέτης Γήρατος του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του, τα στοιχεία δείχνουν ακόμη πως το 1950, οι πιθανότητες επιβίωσης μέχρι τα 80 ή τα 90 ήταν κατά μέσον όρο 15-16% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες.

Το 2002, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 37% και 25%, και επειδή στα προηγμένα κράτη είναι χαμηλά τα ποσοστά θανάτου των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων,

μπορεί να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στις πιθανότητες αυτές εάν αυξηθεί η επιβίωση των ηλικιωμένων – μία επιβίωση που τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *