Τα ποτάμια που αφρίζουν και η αβάσταχτη ελαφρότητα της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη

AΦΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΜΑΤΑ,

ο Ασπρόλακκας και ο Κοκκινόλακκας. Το πρώτο και μεγαλύτερο ρέμα, ο Ασπρόλακκας, πηγάζει από τις Σκουριές στον Κάκαβο και….

τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Κρυονερίου, από όπου υδρεύονται όλοι οι οικισμοί της «πρό του Άθω» περιοχής και το Στρατώνι. Το νερό του Ασπρόλακκα είναι αυτό που πίνουμε. Ο Κοκκινόλακκας, με την κοίτη του βαμμένη κόκκινη από τα κόκκινα νερά των μεταλλείων, πηγάζει από την περιοχή των μεταλλείων Μαντέμ Λάκκου, πάνω από το Στρατώνι. Τα δυο ρέματα συμβάλουν, κυλούν μαζί κάτω από τη γέφυρα στην επαρχιακή οδού Στρατωνίου-Ιερισσού και εκβάλουν στον κόλπο της Ιερισσού.

Τοποθετήσαμε κατά προσέγγιση πάνω στο χάρτη τα σημεία όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες με τα αφρισμένα νερά. Αυτά είναι τα χάλια της περιοχής μας:

Στην προχθεσινή μας ανάρτηση με τίτλο «Εσείς θα το πίνατε; Αυτό πίνουν χωριά του Δήμου Αριστοτέλη» τονίζαμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προσδιοριστούν οι πηγές της ρύπανσης από τις αρμόδιες αρχές και να εξεταστεί η πιθανή υπαιτιότητα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Είναι απλώς τρομακτική σύμπτωση που και τα δυο ρέματα πηγάζουν από περιοχές όπου εκτελεί εργασίες η εταιρεία; Το ζήτημα αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία και οποιαδήποτε ολιγωρία είναι, απλά, εγκληματική.

Δείτε την «υπευθυνότητα» με την οποία το αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή του Πάχτα:

Την Πέμπτη 6/2 το πρωί, ομάδα κατοίκων της Ιερισσού επικοινώνησε με τον Aντιδήμαρχο Αριστοτέλη κ. Κατσαβαβάκη, και του ζήτησε να συναντηθούν «για κάποιο σοβαρό ζήτημα». Κλείστηκε ραντεβού, όμως λίγο πριν από την καθορισμένη ώρα ο κ. Κατσαβαβάκης πήρε τηλέφωνο και το ακύρωσε λόγω «επείγουσας δουλειάς». Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι κάτοικοι ξαναπήραν τηλέφωνο και έκλεισαν ραντεβού μαζί του για την Παρασκευή το πρωί στις 9:30. Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Αντιδημάρχου στην Ιερισσό, οι κάτοικοι του εξέθεσαν την άσχημη κατασταση του ρέματος. Εκείνος δηλωσε πλήρη αγνοια, εμφανίστηκε δε παραξενεμένος «πώς δεν είδε τίποτα αφού περνάει από εκείνο το σημείο κάθε μέρα». Στην προτροπή των κατοίκων «πάμε τώρα να το δούμε» δήλωσε πάλι ότι έχει «δουλειά» και πρότεινε να πάνε την Δευτέρα, δηλαδή μετά από τρεις ολόκληρες μέρες! Μετά από πίεση των κατοίκων, συμφώνησε να επικοινωνήσουν ξανά τηλεφωνικά το ίδιο απόγευμα, ώστε να πάνε μαζί να επιθεωρήσουν το ρέμα το επόμενο πρωί. Τελικά οι κάτοικοι που πήγαν να ξαναδούν την κατάσταση του ρέματος διαπίστωσαν ότι οι αφροί ήταν σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κατσαβαβάκης που πέρασε από εκεί δεν είδε τίποτε και το ραντεβού του Σαββάτου ακυρώθηκε.

Δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 5/2, κάτοικοι της περιοχής των εκβολών του Ασπρόλακκα-Κοκκινόλακκα είχαν ενημερώσει για την κατάσταση του ποταμιού τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου κ. Ζαγοράκη, ο οποίος πήγε και το είδε με τα μάτια του. Και επειδή οι υποψίες των κατοίκων για την προέλευση της ρύπανσης αναπόφευκτα πεφτουν στην εταιρεία που εκτελεί εργασίες στις πηγές του Ασπρόλακκα, επάνω στις Σκουριές, η απάντηση του υπαλλήλου της εταιρείας κ. Ζαγοράκη ήταν η εξής: «Είστε αντίθετοι στα μεταλλεία γι’αυτό τα λέτε αυτά»!

Για τη ρύπανση των δυο ρεμάτων υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες, η κάθε μια με γεωγραφικό στίγμα, μέρα και ώρα λήψης από GPS. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά υπάρχει τουλάχιστον από τις 5 Ιανουαρίου που φωτογραφήθηκαν από τον iosifsk οι πρώτοι αφροί στο ρέμα Καρατζά στις Σκουριές (βίντεο και φωτογραφίες εδώ). Για καλή τύχη των κατοίκων, η ιδιότητα της ουσίας που έπεφτε στο ρέμα να δημιουργεί αφρούς «πρόδωσε» το ρυπαντή. Όταν ο ρυπαντής κατάλαβε ότι κινδύνευε να αποκαλυφθεί, σταμάτησε να διοχετεύει τη συγκεκριμένη ουσία στο ρέμα και σε λίγες μέρες αυτό «καθάρισε». Προς μεγάλη ανακούφιση των δημοτικών αρχόντων που σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ταυτοποιηθεί ο ένοχος με κάποιον μεγάλο χρηματοδότη του Δήμου και που τώρα μπορούν να ισχυριστούν ότι «αφού δεν υπάρχει πτώμα, δεν υπάρχει έγκλημα», άρα τίποτα προς διερεύνηση …

Θεωρούμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΟ η Δημοτική Αρχή να μη γνώριζε το πρόβλημα. Οι εικόνες είναι αδύνατον να να αγνοηθούν και είχαν δημοσιευθεί από την Τετάρτη 5/2 στις Χρυσές Αυτ-απάτες, στο antigold και σε άλλα ιστολόγια μεγάλης επισκεψιμότητας. Καμμία αντίδραση, σαν το θέμα να αφορούσε άλλο Δήμο. Επίσης είχαν δημοσιευθεί, εδώ και ένα μήνα, οι παλαιότερες εικόνες με τα κόκκινα νερά και τους αφρούς στο ρέμα Καρατζά (εδώ). Μήπως ο κ. Πάχτας θέλει να μας πείσει ότι παρακολουθεί τα τοπικά ιστολόγια μόνο για να καταθέτει αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εναντίον των διαχειριστών τους, αλλά όχι για να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην περιοχή;

Ο κ. Ζαγοράκης ήταν ενήμερος και είχε δει το ποτάμι από την Τετάρτη. Ο κ. Κατσαβαβάκης ενημερώθηκε προφορικά από τους κατοίκους την Πέμπτη το απόγευμα και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτό, από τον κ. Ζαγοράκη. Και οι δύο έδειξαν απόλυτη απροθυμία να κάνουν οτιδήποτε για να αποκαλυφθούν τα αίτια του φαινομένου. Είναι χαρακτηριστική η απάθεια του Αντιδημάρχου: Να το δούμε τη Δευτέρα, μετά από τρεις μέρες… Γιατί όχι και τον επόμενο μήνα; Καμμία ανησυχία, κανένα αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια του νερού που πίνουν οι δημότες; Αλλά κ. Κατσαβαβάκης δεν κλήθηκε ως άτομο, κλήθηκε ως εκπρόσωπος της υπεύθυνης για τη δημόσια υγεία Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Αν ο ίδιος ήταν τόσο απασχολημένος είχε την υποχρέωση να στείλει ΑΜΕΣΑ κάποιον άλλον. Το ίδιο και ο κ. Ζαγοράκης. Όχι «τη Δευτέρα» αλλά από την Τετάρτη.

Αβάσταχτη ελαφρότητα ή αβάσταχτη συγκάλυψη; Φαίνεται ότι η υγεία των δημοτών είναι ήσσονος σημασίας για μια Δημοτική Αρχή και ένα Δήμαρχο που η κυριότερη απασχόλησή του είναι να προσπαθεί να διαχωρίσει το Δήμο Αριστοτέλη ( εδώ)…

Δείτε και τη θέση των πηγών του νερού μας σε σχέση με τα δυο ρέματα, τον Ασπρόλακκα και τον Κοκκινόλακκα, στο χάρη από την «Υδροχημική-υδρογεωλογική μελέτη Ολυμπιάδας-Στρατωνίου» του ΙΓΜΕ, 1996. Οι υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε κάδμιο και θειϊκά που σημειώνονται στις δειγματοληψίες επιφανειακών και υπόγειων νερών, είναι ενδεικτικές της ρύπανσης του Κοκκινόλακκα από διαφόρων ειδών μεταλλευτικά απορρίμματα.

antigoldgr.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *