Διαρκείς και βασανιστικές είναι οι διαψεύσεις που «βιώνει» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Αφού αναγκάστηκε να…
στείλει δεύτερη «αποστολή» στοιχείων στους εκπροσώπους των δανειστών (η πρώτη προφανώς θεωρήθηκε είτε ανεπαρκής είτε μη πειστική), εισέπραξε την ίδια απάντηση: θα προσυμφωνήσουμε τα πάντα, αλλιώς δεν ερχόμαστε στην Αθήνα! Κατόπιν τούτου, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση με την τρόικα «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί»…
Στο μεταξύ όμως, η τρόικα, στο πλαίσιο του «συμφωνία σε όλα», θέτει διαρκώς νέα ζητήματα: αίφνης, θέτει ζήτημα μέτρων για το δημοσιονομικό κενό όχι μόνο για το 2014-2015, αλλά και για το 2016. Δεν πρόκειται ωστόσο για καινούργιο ζήτημα, αλλά για παλιά δέσμευση του δεύτερου μνημονίου, που η κυβέρνηση φρόντισε να ξεχάσει – και να ξεχαστεί…
Στο χορό των πιέσεων προστίθεται και η ΕΚΤ, η οποία διαθέτει το «απόλυτο όπλο» πίεσης: τη διαδικασία των ευρωπαϊκών stress tests για τις τράπεζες – μεταξύ αυτών και τις 4 ελληνικές συστημικές. Όπως ξαναγράψαμε, έχουν πέσει «λυτοί και δεμένοι» πάνω στην έκθεση της Black Rock με την ελπίδα ότι θα μετριαστούν τα πορίσματά της – γι’ αυτό μετατίθεται διαρκώς η δημοσιοποίηση της έκθεσης από την ΤτΕ. Όμως -φευ!- ο Ντράγκι κρατάει το «γερό χαρτί» των ευρωπαϊκών stress tests, που προδιαγράφονται πολύ πιο αυστηρά από την έρευνα της Black Rock… Ενόψει αυτού, τα αδιάθετα υπόλοιπα από το πακέτο της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών όχι απλώς «κλειδώνουν», αλλά μάλλον θα αποδειχτούν ανεπαρκή για τις νέες ανάγκες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 27 Ιανουαρίου ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις για την επάνοδο στην οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς τόσο στις Βρυξέλλες (Κομισιόν) όσο και στη Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η κυβέρνηση διεκδικεί την ντε φάκτο χαλάρωση του προγράμματος για προεκλογικούς λόγους, κάτι που θεωρούν ανεπίτρεπτο. Έτσι, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία μονομερή ενέργεια, όπως αυτές με τον προϋπολογισμό και τους πλειστηριασμούς. Και λέγοντας «προϋπολογισμός», μεταξύ άλλων εννοούν και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος…
Το οποίο με την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, αφού η κυβέρνηση καλείται να επιστρέψει στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου περί τα 500 εκατ. ευρώ αναδρομικά. Που σημαίνει ότι θα μειώσουν το πλεόνασμα του 2013 και ταυτόχρονα θα αυξήσουν το ύψος των μέτρων που ζητεί η τρόικα να ληφθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Μπροστά σε τόσα και τόσο σημαντικά αδιέξοδα, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για περαιτέρω αύξηση του κρατικού χρέους στα 317,31 δισ. ευρώ στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2013 αυξημένο κατά 11,64 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, απλώς προσθέτει στα αδιέξοδα και μια νότα… μελαγχολίας.
Ο κ. Στουρνάρας -και η κυβέρνηση- βρίσκεται σε περικυκλωμένο έδαφος…
rizopoulospost.com
Use Facebook to Comment on this Post