Αν η τρόικα ήταν μία γυναίκα, τότε το 2013 θα ήταν πολύ ιδιαίτερο για εκείνη. Για χρόνια κυριαρχούσε από δω κι από κει συνθλίβοντας τοπικές οικονομίες και…
εξαφανίζοντας πληθυσμούς ή τουλάχιστον την αξιοπρέπεια τους. Δεν έχει νόημα να επεκταθώ για το… έργο της. Κάπως έτσι ήταν μέχρι που “ανέλαβε” να ασχοληθεί με την Ελλάδα στην οποία μεν συνέχισε (και ολοκλήρωσε) το καταστροφικό της έργο, όμως κάτι μας λέει πως ήταν και το τελευταίο θύμα της. Μπορεί λοιπόν το 2013 να ξεκίνησε ιδανικά για το (καταστροφικό) έργο της, ολοκληρώθηκε όμως με αμφισβήτηση και το ενδεχόμενο αφανισμού της.
Βλέπετε… η καθολική της αποτυχία στην περίπτωση της Ελλάδας, θορύβησε τόσο πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση που imageγια πρώτη φορά, είδαμε το απίστευτο: δηλαδή να της δίνει προθεσμία για να απολογηθεί για τις δράσεις και τα αποτελέσματα αυτών στην Ελλάδα (και όχι μόνο)! Για πρώτη φορά επίσης ακούσαμε πως πλέον εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα της κατάργησης της τρόικα και αντικατάστασης της από ένα όργανο που θα λειτουργεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει την ευελιξία να μελετά την περίπτωση της κάθε χώρας με την οποία ασχολείται, ξεχωριστά, ανάλογα και με τις συγκυρίες, τη νοοτροπία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού.
Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και αυτή τη φορά, η Ελλάδα ήταν το εξιλαστήριο θύμα αλλά και αυτή η ηρωίδα που θυσιάστηκε ώστε να φέρει την κάθαρση. Κάθαρση σε τι; Δεν έχει σημασία. Κάθε φορά και κάθε περίπτωση άλλαζε το δίδαγμα που η Ελλάδα παρείχε στον λαό όλο του κόσμου.
Ο σημερινός προβληματισμός αφορά την τρόικα η οποία απέτυχε σε πολλά επίπεδα και πλέον κρίνεται κατ’ αρχήν για τον σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, και δεύτερον για το πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα. Υπάρχει ειδική μνεία για το πως η τρόικα δεν σεβάστηκε τη νομοθεσία και τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας αφού σε πολλές περιπτώσεις ανάγκασε την εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετήσει. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτη! Σήμερα η Ελλάδα δεν περιμένει ούτε συγγνώμες, ούτε ριζικές αλλαγές στα προγράμματα που της έχουν επιβληθεί. Ηθικά, της αρκεί που πλέον όλος ο κόσμος δεν την βλέπει ως την περιθωριακή υπανάπτυκτη χώρα της διαπλοκής, αλλά ως την χώρα που αναγεννιέται από τις στάχτες της.
yanni Spiridakis
Use Facebook to Comment on this Post