Ενδιαφέρον πείραμα ξεκινά στον ISS με 800 μέλη ενός κοινού είδους
Ένα από τα τελευταία φορτία που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περιείχε και 800… μυρμήγκια…
Τα πειράματα:
Η NASA έστειλε στον ISS 800 μυρμήγκια του είδους Tetramorium caespitum, χωρισμένα σε οκτώ κουτάκια που περιέχουν 100 μυρμήγκια έκαστο. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά είδη μυρμηγκιών και τα βλέπουμε συνήθως να κινούνται στα πεζοδρόμια, στο γκαζόν κλπ.
Όπως έγινε γνωστό, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εξέθεσαν τα μυρμήγκια σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι κινήσεις και η συμπεριφορά των μυρμηγκιών παρακολουθούνται και καταγράφονται συνεχώς. Οι ειδικοί θέλουν να διαπιστώσουν αν η έλλειψη βαρύτητας θα μεταβάλει τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των μυρμηγκιών. Αν για παράδειγμα, θα υπάρξει μεταβολή στον τρόπο διατροφής τους και ειδικά στο αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες συλλογής της τροφής τους.
Ο ρομποτικός στόχος
Οι επιστήμονες θέλουν να δουν αν τα μυρμήγκια θα διατηρήσουν τις ίδιες μεθόδους συνεργασίας στην αναζήτηση της τροφής – η πιο κοινή μέθοδος αφορά ομάδες μυρμηγκιών που κινούνται σε ευθεία γραμμή προκειμένου να εξερευνούν τον μέγιστο δυνατό χώρο για τη συλλογή τροφής.
Οι οργανωτές του πειράματος ευελπιστούν ότι τα δεδομένα που θα εξαχθούν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών για τα ρομπότ όπως π.χ ανάπτυξη συνεργατικών συμπεριφορών σε αυτά. Η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε ρομπότ που, π.χ. εισέρχονται σε ερείπια κτιρίων, μπορεί να σώσει τη ζωή των εγκλωβισμένων σε αυτά. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στο πείραμα θα μετέχουν και μαθητές που θα ενημερώνονται για την εξέλιξή του και θα παρεμβαίνουν με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις.
Το 2012 στον ISS έφτασε ο Τζόνσον Τζάμπερ, μια αράχνη που, όπως αποδείχτηκε, προσαρμόστηκε γρήγορα στη μικροβαρύτητα. Όταν όμως επέστρεψε στη Γη, η αράχνη είχε προβλήματα στις κινήσεις της αφού κάθε φορά που έκανε ένα άλμα έχανε την ισορροπία της – πάντως μετά από μικρό διάστημα επαναπροσαρμόστηκε στις γήινες συνθήκες και άρχισε να κινείται και πάλι φυσιολογικά.
ΠΗΓΗ neakeratsiniou.blogspot.gr
Use Facebook to Comment on this Post