10 χρόνια συρρίκνωσης για το θεσμοθετημένο και προστατευμένο ενδιαίτημα της Παμβώτιδας

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και επιχειρεί να παρουσιάσει το έργο του σε εκδήλωση σήμερα στα παλιά σφαγεία…
Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε αν κατά τη δεκαετία δραστηριοποίησης αναχαιτίστηκε η διαδικασία συρρίκνωσης ενδιαιτήματος της Παμβώτιδας ή το αντίθετο; Επέδειξε την δέουσα πυγμή να εμποδίσει (ή έστω να εκφράσει αντιρρήσεις) ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα υποβάθμισης του περιβάλλοντος της λίμνης από αποχαρακτηρισμούς, μπαζώματα, καταπατήσεις, κόκκινες γραμμές, συμφερόντων ιδιωτικών τε και δημοσίων.

Και όλα αυτά παρόλο που η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί θεσμοθετημένο προστατευόμενο ενδιαίτημα ο στίβος θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα αλλά και ο πέριξ (ή μάλλον… εντός) της λίμνης ποδηλατόδρομος, κατ’ ευφημισμόν αμφότερα «έργα προστασίας και διαχείρισης», αποδείχτηκαν καταστροφικά για το λιμνιαίο οικοσύστημα. Αντί αντίρρησης σε οιοδήποτε έργο συμπεριλαμβάνονται στους ομιλητές του «ο ανάδοχος» του έργου του ποδηλατόδρομου κ. Μασσαλά, ο οποίος θα ήταν περισσότερο χρήσιμος στο πάνελ αν το θέμα ήτανε: «φιλικά δομικά υλικά για το περιβάλλον». Επίσης συγκαταλέγεται και ο Παντελής Κολόκας το έτερο μέλος του Φορέα Διαχείρισης και Περιφερειακός Σύμβουλος ο οποίος σαν Σύμβουλος δεν γνώριζε ποιος πραγματοποιεί τα έργα εκβάθυνσης για την πίστα θαλασσίου σκι και ενώ υπήρχε έγγραφο από 19-6-2013 του Δήμου με αρ. πρωτ. 59581/2968 ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι, είχαν αναλάβει την χρήση του μηχανήματος Drag Line. Ο ίδιος στο παρελθόν φαίνεται ότι παρερμήνευσε και τη λαϊκή ρήση «χίλια καντάρια ζάχαρη να ρίξουμε στη Λίμνη…» και επεκτάθει με αμφιλεγόμενες διαδικασίες το «Sugar»… στη Δραμπάτοβα ίδιων συμφερόντων.

Το ζήτημα είναι αν για να συμπεριλάβεις εαυτόν στους τιμητές του Λιμνιαίου Οικοσυστήματος, αρκεί μία Ημερίδα Απολογισμού μιας δεκαετούς προσφοράς (!) ή κάποιο επικοινωνιακό τρυκ;

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων δια του Προέδρου του κ. Πέτρου Τσουμάνη, «ποιεί τη νήσσα» ως παγκόσμιο απειλούμενο είδος και αποσιωπά το ίδιο το Διαχειριστικό Σχέδιο της Λίμνης του 2004 και το άρθρο 7 που αναφέρει «…ότι η διαχείριση των καλαμιώνων έχει στόχο τη βελτίωση των βιοτόπων αναπαραγωγής και τροφοληψίας υδρόβιων ειδών και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης…», απορρίπτοντας σε άλλο σημείο και αυτή την πρόταση δημιουργίας «πίστας σκι στην περιοχή της Αμφιθέας ως βλαπτική και καταστροφική για τις ρηχές εκτάσεις της Λίμνης.

(Χιλιόχρονοι…)
Μίλτος Μπούκας
14-1-2014

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *