Για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο και φιλόδοξο εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία προεδρία χαμηλού κόστους. Ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει…
τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί πολίτες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η χώρα θα καταφέρει να αποκομίσει τα προσδοκώμενα οφέλη.
Η Ελλάδα των πακέτων λιτότητας, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ελπίζει φέτος να περάσει σε τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα αναλαμβάνει τα ηνία σε μια περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον.
Δύο είναι τα στοιχήματα της κυβέρνησης. Η απομείωση του ελληνικού χρέους με βάση την απόφαση του Eurogroup, χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή δεν θα έχει τη μορφή των μνημονίων. Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της. Νέες θυσίες, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας καλπάζουν, θα έθεταν σε αμφισβήτηση το κυβερνητικό σχήμα.
Τους επόμενους έξι μήνες, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιβλέψει την πορεία της τραπεζικής ένωσης και να επιχειρήσει να καλλιεργήσει τις συνθήκες για μία ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και του μεταναστευτικού.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε στο euronews και τον Σταμάτη Γιαννίση για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και τις προκλήσεις που φέρνει ο νέος χρόνος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στ. Γιαννίσης, euronews: «Από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ. Όμως, αυτή η προεδρία είναι ουσιαστικά μία προεδρία τεσσάρων μηνών, γιατί στη συνέχεια ακολουθούν οι ευρωεκλογές. Μπορείτε να φέρετε σε πέρας μέσα σε τέτοιο χρονικό διάστημα μία τόσο απαιτητική ατζέντα;».
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι μία ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μίας χώρας – μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών – μελών.
Χρειαζόμαστε μία νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και, κυρίως, για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων.
Άρα, πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους».
euronews: Πρόσφατα είχαμε τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση. Την ίδια ώρα το μνημόνιο λήγει και η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναζητήσει νέους τρόπους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα του λεγόμενου “τρίτου πακέτου”;
Ευ. Βενιζέλος: «Πάμε στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό πως έχουν ληφθεί πολύ μεγάλες αποφάσεις. Δεν φτάνει, όμως, ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης.
Χρειάζεται και ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της Περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, αλλά μπορεί οι χώρες του Βορρά να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες.
Η Ελλάδα βεβαίως ταυτόχρονα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο.
Η Ελλάδα τα 3,5 χρόνια που πέρασαν έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών.
Έχουμε ξεκινήσει το 2009 από ένα πρωτογενές έλλειμμα 12% και τώρα είμαστε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που, με όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουμε υπόψη τα συγκυριακά στοιχεία της ύφεσης, φτάνει το 6,5%.
Είμαστε η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Έχουμε μία βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση. Χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα».
euronews: Έχετε ψηλά στην ατζέντα την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι βασικές προκλήσεις και σε εσωτερικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι θα κάνετε για αυτά τα δύο νευραλγικά θέματα;
Ευ. Βενιζέλος: «Θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πάντα το όργανο – κλειδί για την Ευρώπη και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες.
Όχι μόνον οι χώρες που είναι σε κρίση και σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής.
Όλη η Ευρώπη, όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη».
euronews.com
Use Facebook to Comment on this Post