Η χώρα βρίσκεται στο «παραπέντε» μειζόνων πολιτικών εξελίξεων με άδηλη έκβαση και ισχυρή… εκρηκτική γόμωση.
Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Γιατί η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βγήκαν ανοιχτά στην…
«κόντρα» με την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ; Γιατί ο Βύρων Πολύδωρας έκανε «ηρωική» έξοδο και ο Νικήτας Κακλαμάνης «ασθένησε» κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή; Τι κρύβεται πίσω από το «μυστήριο» με την ανεξαρτητοποίηση της Ραχήλ Μακρή που ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται; Γιατί ενώ ο «μεγάλος ασθενής» της συγκυβέρνησης είναι επιβεβαιωμένα το ΠΑΣΟΚ, οι διαρροές είναι πλέον από τη ΝΔ;
Η απάντηση είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο «παραπέντε» μειζόνων πολιτικών εξελίξεων με άδηλη έκβαση και ισχυρή… εκρηκτική γόμωση.
Στο υπόβαθρο αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η «κόπωση» -κατά την επιεικέστερη έκφραση- του κυβερνητικού στρατοπέδου, που εκφράζεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με επίμονες πληροφορίες, ακόμη πιο «τρομοκρατικές» για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι οι μυστικές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μπροστά, τη ΝΔ να μάχεται να κρατήσει τη δεύτερη θέση από τη Χρυσή Αυγή με ποσοστά κάτω από 20% και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται στο όριο της εισόδου στη Βουλή.
Ενδεικτικές του κλίματος που δημιουργείται, κλίματος προσωρινότητας και αναμονής επικείμενων πολιτικών ανατροπών, είναι μερικές ανεκδοτολογικού χαρακτήρα τοποθετήσεις που έγιναν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο.
Ο πρόσφατα διαγραφείς πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κ. Νίκος Κουτσούκης λέγεται ότι δήλωσε σε στελέχη της ΔΑΚΕ αλλά εις γνώσιν και τρίτων (πολιτικά) προσώπων ότι δεν φοβάται τη διαγραφή από αυτούς που «σε δύο μήνες δεν θα κυβερνούν»… Η νέα «ανταρσία» από τη ΔΑΚΕ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαίωσε απλώς το κλίμα «άγνοιας κινδύνου» και προσωρινότητας που διαμορφώνεται στη ΝΔ, ενώ και ο… ακροβολισμός του Βύρωνα Πολύδωρα θα ήταν λάθος να αποδοθείς το ιδιόρρυθμον του χαρακτήρος του ανδρός…
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης εξέφρασε την αγωνία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό τους μέλλον, λέγοντας ότι αν το κόμμα αποτύχει στις ευρωεκλογές, δεν θα υπάρξει πολιτικό μέλλον για κανέναν. Και είναι πλέον κοινό μυστικό ότι αυτό που συνέχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ είναι η αναμονή του περιγράμματος των πολιτικών εξελίξεων και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να μείνουν συσπειρωμένοι μέχρι οι επικείμενες εξελίξεις να αρχίσουν να παίρνουν μορφή.
Το τρίτο ανεκδοτολογικού χαρακτήρα περιστατικό αφορά -κατά πληροφορίες που φυσικά δεν μπορούν να διασταυρωθούν- «ατάκα» του κ. Τόμσεν προς τον κ. Στουρνάρα, με την οποία ο σκληρός του ΔΝΤ εξέφρασε την απορία του γιατί η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για τους πλειστηριασμούς αφού ούτως ή άλλως δεν θα μακροημερεύσει στην εξουσία!..
Ακόμη όμως και αν κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε, ή δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολύ δρόμο μπροστά της είναι ισχυρή και στην πλευρά των δανειστών. Οι οποίοι είναι έτοιμοι για το δικό τους μεγάλο παιχνίδι. Μόνο που στην πλευρά των δανειστών δεν επικρατεί σύμπνοια, καθώς το ρήγμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία – Βρυξέλλες όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά όλα δείχνουν ότι επίκειται μια νέα ενεργοποίησή του.
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται «επισπεύδον» όσον αφορά τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα (μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για το οποίο δεν θέλει να ακούσει η κ. Μέρκελ), ενώ Γερμανία και Κομισιόν παραπέμπουν τις μεγάλες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές, αποδεικνύει -μεταξύ άλλων- και τις διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις στις δύο όχθες του Ατλαντικού όσον αφορά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Οι ασκήσεις «σκληρότητας» από την τρόικα απέναντι στην κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα προειδοποίηση προς τον… ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για ένα σκληρό «τελικό ξεκαθάρισμα» με την Ελλάδα συνολικά, είτε αυτό αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά είτε μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται όχι μόνο να γίνουν καταιγιστικές αλλά και να πάρουν το χαρακτήρα διεθνούς πολιτικής… υπερπαραγωγής. Εξάλλου, το αμετάθετο όριο των ευρωεκλογών αλλά και της προεδρικής εκλογής το Μάρτιο του 2015, καθιστούν το 2014 έτος μειζόνων πολιτικών εξελίξεων.
Σίγουρα πάντως το 2014 δεν θα πλήξουμε…
ellinikiafipnisis.blogspot.gr
Use Facebook to Comment on this Post