Μ. Λιάπης: «Για ένα νέο ήθος»!

“Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες”. Η σοφή ρήση του λαού ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Μιχάλη Λιάπη, στο πρόσωπο του οποίου απαξιώθηκε -όχι άδικα για του …
περισσότερους- μια ολόκληρη γενιά πολιτικών που συχνά με την αλαζονεία, την αμετροέπεια και την έπαρσή τους έχουν κατορθώσει να παραμένουν κραταιοί στο πολιτικό στερέωμα αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι για να έρθει μια τυχαία, άσχετη στιγμή που αποδεικνύεται πόσο μικροί, ελάχιστοι είναι στην πραγματικότητα.

Πρώην υπουργός Μεταφορών, από πολιτικό τζάκι, με σημαντική πολιτική καριέρα και με μεγάλη ζέση να υπερασπιστεί ως πολιτική παρακαταθήκη τον νέο ΚΟΚ γράφοντας το 2007 στον πρόλογό του ότι «δεν είναι απλά ένα νομικό κείμενο αλλά κανόνας ζωής…».

Την ίδια χρονιά ως υπουργός Μεταφορών είχε δώσει εντολή στην τροχαία να επιδώσει κλήση στον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη, όταν διαπίστωσε πως υπάρχουν φωτογραφίες του στις οποίες εμφανιζόταν να οδηγεί μηχανή χωρίς κράνος.

Η περίπτωση Λιάπη αποκαλύπτει περίτρανα το γεγονός ότι μολονότι η χώρα εδώ και μία πενταετία μαστίζεται από δεινή οικονομική δυσπραγία και παλεύει να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος, κεντρικά στελέχη του ελληνικού συστήματος συνεχίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο, διατηρώντας το κλίμα διαχρονικής ατιμωρησίας του δημοσίου βίου.

Επιπλέον, το καθεστώς της κακώς εννοούμενης ασυλίας των πολιτικών τεκμαίρεται από τις χλιαρές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις της ΝΔ της οποίας σημαίνον στέλεχος υπήρξε για έτη ο συλληφθείς. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι υπάρχουν οι εξαιρέσεις που έσπευσαν να τον αποκηρύξουν όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που τον αθώωσε λόγω …”βλακείας”.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, ο κ. Λιάπης το 2008 ως υπουργός Πολιτισμού έπαιρνε και το ΕΚΑΣ (6634,49) δηλώνοντας τον ίδιο χρόνο το σκάφος το ως φορτηγό λέγοντας στη συνέχεια πως πρόκειται για εκ παραδρομής λάθος.

Ο κ. Λιάπης τα τελευταία χρόνια ιδιώτευε. Στις εκλογές του 2009 δεν συμμετείχε και μάλιστα έδειξε δημόσια ότι διαφωνούσε με την επιλογή του εξαδέλφου του, τότε πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση του κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας τις πρόωρες εκλογές ως ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη, για την οποία είπε τότε πως μπαίνει σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Πριν από την απόφασή του αυτή είχε βρεθεί στο στόχαστρο για την υπόθεση της Siemens και τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο.

Ο ίδιος τότε μιλούσε για «σκάνδαλο του ΠαΣοΚ» που επιχειρείται να μετακυλιστεί στη ΝΔ και εξαπέλυσε επίθεση στη Χαρ. Τρικούπη, τονίζοντας πως δεν είχε καμία ευθύνη για τον ΟΣΕ και για τον ΟΤΕ. Μάλιστα, τότε χρησιμοποιούσε το επιχείρημα πως υποχρεώθηκε η Siemens να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και κατατέθηκε αγωγή εναντίον της για περαιτέρω αποζημιώσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική ο 63χρονος κ. Λιάπης δεν είχε διάθεση για επαφές και συνομιλίες με πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Εκανε επιλεκτικές συναντήσεις με λίγους και εκλεκτούς φίλους και συχνά ταξίδευε, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη Μύκονο και στο Καρπενήσι. Στις αρχές του 2013 υποβλήθηκε σε επέμβαση έπειτα από ανεύρισμα στον εγκέφαλο.

Εσχάτως τον συνάντησαν στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας να μαζεύει ελιές σε οικογενειακό αγρόκτημα. Εισπράττει δύο συντάξεις, μία ως πρώην βουλευτής και μία ως δικηγόρος, ενώ πολύ συχνά επέλεγε να επισκέπτεται το δικηγορικό γραφείο του αδελφού του.

Οσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του διαπιστώνουν ότι έχει αρνητική εικόνα για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ο Τύπος στην Ελλάδα είναι καφενείο», ενώ μεταξύ των τριών βιβλίων που έχει γράψει είναι και ένα με τον τίτλο: «Για ένα νέο ήθος»!

Πηγή: Nooz.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *