Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και…
όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα γίνει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Από εδώ και στο εξής, λοιπό, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Επίσης, τ σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από τα νοσοκομεία. Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.
Το σχέδιο
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις , και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ».
Αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση, μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
24ωρη παροχή υπηρεσιών
Πλέον, οι ασφαλισμένοι υα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι μόνο πρωινές πενθήμερες και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ.
Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως αναγκαία η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.
Πώς θα χρηματοδοτείται ο νέος ΕΟΠΥΥ
Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι’ αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.
Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του νέου ΕΟΠΥΥ και αναφέρει: «Οι πέντε προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post