Δυναμικά επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο διεξαγωγής τριών εκλογικών αναμετρήσεων τον ερχόμενο Μάιο. Όσο περνάει ο καιρός, ολοένα περισσότερα στελέχη της πρωθυπουργικής αυλής προσχωρούν στο….
στρατόπεδο των υποστηρικτών της συγκεκριμένης προοπτικής, καθώς, όπως σημειώνουν, η περίοδος εκείνη θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει την ιδανική (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών) συγκυρία. «Τα δύσκολα μέτρα, με πρώτο και κύριο την υλοποίηση της διαθεσιμότητας, θα είναι πίσω, ενώ θα υπάρχει η θετική αύρα από την ελληνική προεδρία, αλλά και τη συζήτηση για οριστική λύση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μοιραία θα έχει ξεκινήσει» είναι το βασικό επιχείρημα των εν λόγω κύκλων.
«ΨΗΝΕΤΑΙ» Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών υπήρχε εδώ και καιρό στα συρτάρια του Μαξίμου, αφού υπό προϋποθέσεις οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, κατά πρώτο λόγο, και την αυτοδιοίκηση, κατά δεύτερο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εν είδει αερόσακων για τη ΝΔ και να απορροφήσουν τη λαϊκή οργή και απογοήτευση για τα μνημονιακά μέτρα. Ως εκ τούτου, με βάση τις σχετικές αναλύσεις, ο βασικός κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσε να συγκρατήσει το σημαντικότερο μέρος της εκλογικής του δύναμης και να κερδίσει εκ νέου την πρωτιά, ή να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειές του, ώστε να έχει ενεργό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Το καινούργιο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι εσχάτως εμφανίζεται ιδιαίτερα «ψημένος» με την ιδέα της διενέργειας βουλευτικών εκλογών το Μάιο και ο ίδιος ο Σαμαράς. «Πιστεύει ότι, εκτός των άλλων, θα εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, προβάλλοντας το επιχείρημα πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, που φαντάζει σχεδόν βέβαιο αυτή την ώρα, θα καταστήσει την κυβέρνηση όμηρο της αντιπολίτευσης», επισημαίνουν στο «Κ» τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως ο Σαμαράς έχει την πεποίθηση ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν ορθάνοιχτο παράθυρο ελπίδας στην Ελλάδα, αφού είναι ξεκάθαρο πως δεν θα επιθυμούσαν μια ανεξέλεγκτη άνοδο της Χρυσής Αυγής ή μια πρωτιά (σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον) του ΣΥΡΙΖΑ, μ’ ένα ποσοστό που θα τον καθιστούσε εν δυνάμει κυβέρνηση.
«Γκάζια» σε υπουργούς για ταχρονοδιαγράμματα
Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχει και το εμπόδιο των πολιτών των κρατών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα έβλεπαν σίγουρα με επιφυλακτικότητα τυχόν διευκολύνσεις προς την Αθήνα, γεγονός που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κάλπη για τις αντίστοιχες κυβερνήσεις (σε μια αναμέτρηση που η ψήφος διαμαρτυρίας αποτελεί πλέον βασική σταθερά). Η παράμετρος αυτή δεν περνά απαρατήρητη από τη στενή σαμαρική ομάδα, καθώς είναι πιθανόν να καθυστερήσει περαιτέρω τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Για το λόγο αυτόν, ο Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές και χρονοδιαγράμματα στους υπουργούς, ώστε να έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών κι εκείνος να έχει τη δυνατότητα να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα σε πολιτικό επίπεδο (και το συντομότερο δυνατόν) από θέση ισχύος.
Ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ
Εκτός των Ευρωπαίων, αλλά και του Λαζαρίδη, του Μουρούτη και των άλλων παιδιών, κομβικός παράγοντας στην εξίσωση του χρόνου των εκλογών είναι και το ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε, αν στο ενδιάμεσο δεν μεσολαβήσουν ασύμμετρες εξελίξεις, στα όποια σχέδια του Σαμαρά θα πρέπει να συναινέσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κακό όμως για τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του είναι πως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ή να μαντέψει ποια θα είναι η κατάσταση στο Κίνημα εκείνη την περίοδο.
tokarfi.gr
Use Facebook to Comment on this Post