«Εναλλακτικό Νομπέλ» στον Πολ Γουόκερ της Green Cross International

Ο Αμερικανός Πολ Γουόκερ, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Green Cross International, τιμήθηκε σήμερα με το εναλλακτικό…

Βραβείο Νομπέλ για τη συμβολή του στην εξάλειψη των χημικών όπλων.

Ο Πολ Γουόκερ τιμήθηκε από το σουηδικό ίδρυμα Right Livelihood για τη συμβολή του στην προσπάθεια εξάλειψης των χημικών όπλων παγκοσμίως. Ο αμερικανός επικεφαλής της ανεξάρτητης περιβαλλοντικής οργάνωσης Green Cross International είναι ένας εκ των τεσσάρων βραβευθέντων με τα λεγόμενα «εναλλακτικά Νομπέλ». Ο Γουόκερ θα μοιραστεί το συνολικό ποσό των 312.000 δολαρίων με τους άλλους τρεις νικητές: τον παλαιστίνιο δικηγόρο Ράτζι Σουράνι, τον κονγκολέζο γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και τον ελβετό αγρονόμο Χανς Ρούντολφ Χέρεν.

Το ίδρυμα Right Livelihood με έδρα τη Στοκχόλμη αιτιολόγησε την απόφασή του να απονείμει ένα εκ των «εναλλακτικών Νομπέλ» στον 67χρονο Γουόκερ αναφέροντας ότι «συνέβαλε καθοριστικά στην καταστροφή περισσότερων από 55.000 τόνους χημικών όπλων». Ο ίδιος ο Γουόκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW επισήμανε ότι «το βραβείο είναι μία μεγάλη βοήθεια στη διαδικασία εξάλειψης των χημικών όπλων παγκοσμίως». Όπως διευκρίνισε, «οι ΗΠΑ και η Ρωσία ασχολούνται ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 με τα τεράστια αποθέματα χημικών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Εμείς όμως δεν χαίρουμε της προβολής των μέσων ενημέρωσης».

Ο Πολ Γουόκερ εκτιμά ότι η βράβευσή του θα συμβάλει στο να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι στο ζήτημα αυτό και θα λειτουργήσει σαν πίεση προς τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γουόκερ, αυτό το βραβείο στρέφει την προσοχή και στη σοβαρότητα της κατάστασης στη Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε χρήση χημικών όπλων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα καταστροφής των χημικών της Συρίας

Το ενδιαφέρον του Πολ Γουόκερ για το ζήτημα των χημικών όπλων έχει αφετηρία τη συμμετοχή του σε μία επιθεώρηση ρωσικών χημικών όπλων στη Σιβηρία παρουσία του αμερικανού υφυπουργού Άμυνας και δύο μελών του Κογκρέσου τον Ιούλιο του 1994. Όπως λέει, σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 75% του τεράστιου εκείνου οπλοστασίου έχει καταστραφεί. «Αυτό με ενθάρρυνε να επικεντρωθώ στα χημικά όπλα πριν να εξαφανιστούν αυτά σε άλλες χώρες ή να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων», σχολιάζει ο Γουόκερ.

Για το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου σε διάστημα ενός έτους ο Γουόκερ παραδέχεται ότι πρόκειται για «ένα φιλόδοξο πλάνο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και 23 χρόνια. Η πρώτη μονάδα καταστροφής χημικών τέθηκε σε λειτουργία το 1990 και ακόμη διατηρείται περίπου το 10% των αποθεμάτων. Οι Ρώσοι ασχολούνται εδώ και 11 χρόνια. Αλλά πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι τα ρωσικά και αμερικανικά αποθέματα ήταν πολύ μεγαλύτερα» Για 40.000 τόνους στη Ρωσία και 28.500 τόνους στις ΗΠΑ κάνει λόγο ο επικεφαλής της Green Cross International και ίσως «μόνο» για 1000 τόνους στη Συρία. «Όταν λέω ‘μόνο’ είναι σχετικό. Πρόκειται και πάλι για μία τεράστια ποσότητα» τονίζει ο Πολ Γουόκερ.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *