ανακαινιση σπιτιου και κατανάλωση ενέργειας

Η σημερινή κρίση οδηγεί πολύ κόσμο στην ανακαινιση σπιτιου και όχι στην αγορά νέου σπιτιού. Αυτό γίνεται διότι το κόστος για την ανακαινιση είναι πολύ μικρότερο από το κόστος για την αγορά καινούργιου σπιτιού. όμως πέρα από την παράμετρο της οικονομίας, υπάρχει και η παράμετρος της ενέργειας. Η ανακαινιση επιβάλεται να γίναι και για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης, όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη! …

Ο σημερινός άνθρωπος, στις σημεριενές σύγχρονες πόλεις, ξοδεύει το ογδόντα τοις εκατό του χρόνου του μέσα στο εσωτερικό κτιρίων. Για παράδειγμα στους χώρους διασκέδασης, στο γραφείο, στο σπίτι, στο εργοστάσιο ή στο σχολείο. Δεν χωρει πλέον καμμία αμφοσβήτηση στο γεγονός οτι η υγεία των ανθρώπων, η απόδοση και η διαβίωσή τους εξαρτάται από την κατάσταση των κτιρίων.

Τα κτίρια έχουν το μεγαλύτερο χρόνο ζωής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιομηχανικά προίόντα. Ο μέσος χρόνος ζωής των κτιρίων σήμερα πλέον φτάνει τα ογδόντα χρόνια. Επιπλέον, τα κτίρια σπάνια κατεδαφίζονται, για λόγους περιβαλλοντικούς. Συνεπώς οι επιπτώσεις των κτιρίων στο περιβάλλον είναι όχι μόνο μακράς διαρκείας αλλά και δύσκολα αναστρέψιμες. Επομένως η λύση έρχεται από την ανακαινιση.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, ο κλάδος των κατασκευών έχει το μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης τόσο για την κατανάλωση φυσικών πόρων (για παράδειγμα πρωτογενή υλικά, καύσιμα, νερό και γη) όσο και για τις εκπομπές αέριων ρύπων. Οι παρακάτω ενδεικτικές τιμές μας παρουσιάζουν τη μεγάλή έκταση του προβλήματος:

Στις κατασκευές χρησιμοποιείται το πενήντα τοις εκατό των φυσικών πόρων.
Στα κτίρια καταναλώνεται το πενήντα τοις εκατό του νερού.
Η δόμηση καταναλώνει το πενήντα τοις εκατό των αγροτικών εκτάσεων.
Το εξήντα τοις εκατό της ξυλείας καταναλώνεται στις κατασκευές.
Ειδικά στην Ευρώπη, το εξήντα τοις ειαντό της κατανάλωσης ενέργειας συνολικάκαταναλώνεται στη θέρμανση, στην ψύξη, στο φωτισμόκαι στο ζεστό νερό (που χρησιμοποιείται τόσο στον οικιακό όσο και στον τριτογενή κτιριακό τομέα).
Από τα κτίρια ξεκινάει το σαράντα τοις εκατό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις ανακαινισης:

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε πολλά κτίρια είναι η αποκόλληση της βαφής, οι ενεργειακές ρωγμές, η μούχλα που εμφανίζεται στην τοιχοποιία.
Η ενεργειακή βαφή μπορεί να αναστρέψει την πορεία όλων αυτών.

Το νερό της βροχής θα απορροφηθεί από τους μικρό-πόρους της βαφής και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί πάλι πίσω στην ατμόσφαιρα μόλις σταματήσει η βροχή. Η υγρασία συμπύκνωσης που προέρχεται από το εσωτερικό του κτιρίου θα απορροφηθεί επίσης από τους μικρό-πόρους, θα μεταφερθεί στην επιφάνεια και θα αποβληθεί στον εξωτερικό αέρα.

Έτσι, η εξάτμιση θα πραγματοποιηθεί 2-3 φορές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα απ’ ότι θα συνέβαινε στην περίπτωση μιας κλασικής επιφάνειας.

Παράλληλα, η ενεργειακή βαφή μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα:

Σφραγίζει τα σπασίματα και τις ρωγμές σε τσιμεντοειδείς επιφάνειες και στον σοβά.

Είναι ενισχυμένη με ειδικές ίνες, οι οποίες προσδίδουν μια εξωτερική ελαστικότητα και αντοχή στην επίστρωση της τοιχοποιίας. Έτσι, μπορεί να κλείσει σπασίματα και ρωγμές και να απορροφήσει κινήσεις στο υπόστρωμα.

Λειτουργεί εναντίον της μούχλας

Η γρήγορη εξάτμιση που προκαλεί η ενεργειακή βαφή κάνει την επιφάνεια στεγνή και με τον τρόπο αυτό μακροπρόθεσμα προκαλεί την αποφυγή δημιουργίας και την ανάπτυξη μούχλας.

Είναι πολύ ανθεκτική στις δυνατές βροχοπτώσεις

Όταν βρέχει, το περισσότερο μέρος της βροχής απορρέεται από την επιφάνεια. Το μέρος της βροχής που θα απορροφηθεί, θα παραμείνει εντός των κυψελών. Επομένως πρακτικά καθόλου νερό δεν θα απορροφηθεί από το υπόστρωμα του τοίχου. Όταν η βροχή σταματάει, το νερό θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *