Ρύθμιση «φρένο» στα «τυφλά χτυπήματα» της Εφορίας που βάζει «χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου και προχωρά σε…
κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακόμη και φοιτητικών επιδομάτων, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Από την αρχή του έτους έχουν γίνει κατασχέσεις καταθέσεων σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία.
Πρόσφατα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ. Οπως είχε δηλώσει, η διαδικασία για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών θα ξεκαθαρίσει μετά τις επαφές με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και εφόσον προκύψει θέμα νομοθετικής παρέμβασης αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι τράπεζες παραδέχονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου έγιναν κατασχέσεις σε λογαριασμούς με υπόλοιπο μικρότερο των 1.000 ευρώ, ή που προέρχονταν από μισθοδοσία. Και αυτό διότι, δηλώνουν αδυναμία να εξετάσουν αυτόματα και ταυτόχρονα το σύνολο των υποθέσεων.
Οι εφορίες στέλνουν πλέον ομαδικά κατασχετήρια τα οποία αφορούν 100 ή 150 περιπτώσεις σε όλες τις τράπεζες. Στη συνέχεια οι τράπεζες ελέγχουν ποιοι από τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας παράλληλα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο προϊστάμενος ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, με απόφαση του Εφόρου μπορεί να περιοριστεί ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ’ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κ.λπ.
Παρακράτηση από πώληση ακινήτων
Στο «παιχνίδι» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών η Εφορία έχει βάλει και τους συμβολαιογράφους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα κατά τη μεταβίβαση ακινήτων να ζητούν και να παίρνουν από την Εφορία βεβαίωση οφειλής για τον πωλητή του ακινήτου. Σε περίπτωση βεβαιωμένων οφειλών οι συμβολαιογράφοι παρακρατούν το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και το αποδίδουν στην Εφορία για την εξόφληση των οφειλών του πωλητή.
Το μέτρο αυτό ισχύει και για ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και αν ο οφειλέτης πληρώνει κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης. Το τίμημα από την πώληση ακινήτου καταλήγει στο ταμείο της Εφορίας, καθώς γίνεται άμεσα απαιτητό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών και ο οφειλέτης βγαίνει αυτομάτως εκτός της ρύθμισης και φυσικά «χάνει» τα χρήματα που είχε υπολογίσει ότι θα εισέπραττε από την πώληση του ακινήτου του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός φορολογούμενου – οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος είχε υπαχθεί σε ρύθμιση και πρόσφατα προχώρησε στην εκποίηση ενός ακινήτου. Τα χρήματα που θα εισέπραττε από τη μεταβίβαση του ακινήτου θα κατατίθεντο σε λογαριασμό που διατηρεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οταν όμως πήγε στο ταμείο για να εισπράξει το ποσό, με έκπληξη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν χρήματα στον λογαριασμό του. Ο συμβολαιογράφος είχε παρακρατήσει το τίμημα από τη μεταβίβαση του ακινήτου και το είχε αποδώσει στο Δημόσιο. Με το ποσό αυτό εξοφλήθηκε πλήρως η οφειλή του φορολογούμενου.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
ethnos.gr
Use Facebook to Comment on this Post