Ένας μαθηματικός αλγόριθμος υπόσχεται ασφαλέστερη πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ για κάθε ασθενή μεμονωμένα καθώς και του χρόνου που μεσολαβεί από την…
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Γιαακόβ Στερν, συνεργάστηκαν με ειδικούς από τα Πανεπιστήμια Ντιούκ, Τζονς Χόπκινς και Χάρβαρντ, καθώς και με τον Δρ Νικόλαο Σκαρμένα, από το Ινστιτούτο «Τάουμπ» του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να δημιουργήσουν το προγνωστικό μοντέλο.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει από την ιατρική παρακολούθηση ασθενών για περισσότερα από 10 χρόνια και σε κλινικές δοκιμές που έκαναν κατάφεραν με επιτυχία να προβλέψουν ποιος ασθενής θα έχει ραγδαία εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και ποιος αργή.
Έτσι, οι ερευνητές είναι πλέον σε θέση να προβλέψουν πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει από τα αρχικά συμπτώματα μέχρι ο ασθενής να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας.
Σύμφωνα με τον Δρ Σκαρμέα «η νέα τεχνική μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τις οικογένειες των ασθενών. Η νέα μέθοδος είναι πολύ πιο πρακτική από προηγούμενες».
Ο αλγόριθμος συνεκτιμά 16 διαφορετικές παραμέτρους, όπως την ικανότητα συμμετοχής του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες, τις κινητικές ικανότητές του, τη νοητική κατάστασή του, τη διάρκεια των τρόμων και της ακαμψίας και άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων, την ύπαρξη ή όχι ψυχιατρικών συμπτωμάτων (π.χ. ψευδαισθήσεων) κ.α.
Μπορεί να προβλέψει ακόμα και το πότε περίπου θα αποβιώσει κάποιος ασθενής (π.χ. ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων). Επίσης, μπορεί να προβλέψει επιμέρους ανάγκες, για παράδειγμα επί πόσο χρόνο ο ασθενής θα ζήσει μεν, αλλά εξαρτώμενος από τη βοήθεια τρίτων.
Ο αλγόριθμος άρχισε να αναπτύσσεται από το 1989 και από τότε βελτιώνεται συνεχώς. «Το γεγονός ότι αυτή η μέθοδος πρόβλεψης άρχισε πριν από περίπου 25 χρόνια, δείχνει τις δυσκολίες μελέτης της πολύπλοκης νόσου Αλτσχάιμερ», σημειώνει ο καθηγητής Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Επιδημιολογίας Ρίτσαρντ Μαγιό του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Οι ερευνητές αναπτύσσουν κι ένα ακόμη πρόγραμμα, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να εισάγουν τα δεδομένα για κάθε μεμονωμένο ασθενή και να έχουν αμέσως μια πρόβλεψη για την περίπτωσή του. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση εντός στην επόμενη διετία.
in.gr
Use Facebook to Comment on this Post