Φορολογία των αυτοκινήτων: Αλλαγές στη φορολογία ή φήμες;

Έχοντας μόνο το χρώμα του… χρήματος στην άκρη του μυαλού τους, οι υπεύθυνοι υπουργείων και εμπλεκομένων με τον κλάδο του αυτοκινήτου, ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» γι’ ακόμα μία φορά…
Με την φορολογία να έχει αλλάξει τα τελευταία 4-5 χρόνια πάνω από 30 φορές η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε νέες αλλαγές, διορθωτικές, όπως τις αποκαλεί.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική κατάθεση πινακίδων προς τα τέλη του έτους στα περισσότερα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.928 κ.εκ. και πάνω. Να θυμίσουμε ότι τα ακινητοποιημένα οχήματα στη χώρα μας αγγίζουν τις 700.000 μονάδες. Έτσι ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη «χασούρα» του Κράτους, όχι μόνο από τα τέλη αλλά από τους φόρους που σχετίζονται με καύσιμα, ΚΤΕΟ, ασφάλειες, service κ.ά.

Αλλαγές στη φορολογία ή… φήμες;

Οι φήμες τώρα αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων, κατάργηση του φόρου πολυτελείας, αλλά και σωστή φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα αν ένα αυτοκίνητο είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό το 1998 και ερχόταν στην Ελλάδα το 2008, το Κράτος το αντιμετώπιζε ως ένα αυτοκίνητο 5ετίας και όχι 15ετίας! Από εκεί και πέρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η φορολογία και να γίνεται βάσει της αξίας των οχημάτων και όχι των κυβικών…

Ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων ενδέχεται να αλλάξει Μηδενικά τέλη ως πότε;

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η αλλαγή στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας τόσο σε καινούργια όσο και σε παλαιότερης.. κοπής, πριν δηλαδή από το Νοέμβριο του 2011. Στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται να αυξηθούν προς τα πάνω (όχι σημαντικά) από την επόμενη χρονιά και να καταργηθούν τα μηδενικά τέλη (δεν επιβαρύνονται τα οχήματα με εκπομπές ρύπων CO2 κάτω από 100 γραμμάρια) ή να μειωθεί το όριο από τα 100 γραμμάρια CO2 στα 90. Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 95 γραμμάρια CO2 και δεν επιβαρύνει σήμερα τον ιδιοκτήτη με τέλη κυκλοφορίας, με την ενδεχόμενη αλλαγή θα τον επιβαρύνει…

Μηνιαία τέλη;

Στα αυτοκίνητα με το παλαιό καθεστώς πληρωμής τελών κυκλοφορίας εξετάζονται επίσης διάφορες ακόμα παράμετροι. Μία από αυτές, είναι τα μηνιαία τέλη που ίσως παρακινήσουν τους χιλιάδες ιδιοκτήτες να κινήσουν έστω και για λίγο τα παρατημένα τους αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Από εκεί και πέρα ενδέχεται να πληρώνονται τα τέλη ανάλογα και με το πότε έχει πουληθεί ένα αυτοκίνητο. Για παράδειγμα ένα όχημα που είναι να βγει στην κυκλοφορία για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, σήμερα ο μελλοντικός ιδιοκτήτης πληρώνει όλο το ετήσιο ποσό για τέλη κυκλοφορίας. Αν αλλάξει η φορολόγηση θα πληρώνει μόνο το ποσοστό που αντιστοιχεί στους δύο μήνες (2/12 δηλαδή).

Σε κάθε περίπτωση όλα θα αποφασιστούν όταν… ανακοινωθούν. Και αυτό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε παλαιότερες καταστάσεις και φήμες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επηρεάστηκαν με την… καλή διάθεση των υπευθύνων και αργότερα την πάτησαν χτυπώντας στην κυριολεξία το κεφάλι τους στον τοίχο.

zougla

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *