Βουλευτές που καταγγέλλουν ανοιχτά ότι το κινητό τους παρακολουθείται, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από υποκλοπές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταγγελίες για ιδιωτικά…
Ακόμα κι αν όλα αυτά μοιάζουν βγαλμένα από βιβλίο του Ζεράρ Ντε Βιλιέ, τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τον αριθμό των «νόμιμων» κοριών αλλά και των καταγγελιών για παραβίαση του απορρήτου είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στην οποία και κοινοποιούνται οι διατάξεις και τα βουλεύματα που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου, μόνο για το έτος 2012 η Αρχή παρέλαβε 2.634 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, 3.913 εισαγγελικές διατάξεις για την παράταση προγενέστερων διατάξεων, ενώ σε 599 περιπτώσεις διετάχθη η παύση της άρσης του απορρήτου. Παράλληλα στη ΑΔΑΕ έφθασαν και 2.055 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων – για τη διακρίβωση εγκλημάτων, τα οποία αναφέρονται σε αξιόποινες πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου (οργανωμένο έγκλημα, ανθρωποκτονίες, ληστείες κ.τ.λ.).
ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ
Σύμφωνα με την έκθεση, τα εν λόγω στοιχεία, τα βουλεύματα και οι εισαγγελικές διατάξεις έχουν κοινοποιηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί εγγράφως και οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην έκθεση της Αρχής είναι και οι καταγγελίες που δέχθηκε σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών. Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, συνολικά το 2012 υποβλήθηκαν στην Αρχή 74 καταγγελίες, με τις 67 να αφορούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες και 7 ταχυδρομικές υπηρεσίες. Από αυτές, 40 καταγγελίες αφορούσαν περιπτώσεις πιθανής παραβίασης του απορρήτου υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ειδικότερα, γινόταν αναφορά σε 65 συνδέσεις τηλεφωνίας, από τις οποίες οι 38 ήταν συνδέσεις κινητής και οι 27 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε τρεις πιθανές παραβιάσεις του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε τρεις πιθανές παραβιάσεις κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από την εξέταση των καταγγελιών, σε 4 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και τις σχετικές διαδικασίες διασφάλισης του απορρήτου και οι υποθέσεις προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία, 10 τέθηκαν στο αρχείο λόγω ελλιπών στοιχείων, ενώ 28 καταγγελίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΠ
Τη ίδια ώρα, σε κλίμα έντασης και συνεχών αντεγκλήσεων, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γίνονται παρακολουθήσεις βουλευτών επί των ημερών του, εξηγώντας ότι ο εξοπλισμός της ΕΥΠ δεν καταγράφει συνομιλίες αλλά κάνει μία αποτύπωση των κλήσεων. Παράλληλα διέψευσε και ότι υπάρχει το περίφημο «βαλιτσάκι παρακολουθήσεων», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για ένα όχημα, τζιπ, που λειτουργεί ως ραδιογωνιόμετρο και εντοπίζει το σήμα. Αναφορικά με τις συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραβίλλας άφησε να εννοηθεί πως αυτές προκύπτουν από τους παρόχους σε συνεργασία με τις εκάστοτε εισαγγελικές αρχές, που δίνουν εντολή άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.
ΕΡΙΞΕ ΒΟΜΒΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Μέσα σ όλα αυτά, σαν βόμβα έσκασε η ομολογία Πάγκαλου, που χαρακτήρισε «διασκεδαστικό» το να παρακολουθεί τον Αμερικανό πρέσβη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να παίρνει σαφείς αποστάσεις σημειώνοντας ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, περιορίστηκε στο να αναφέρει πως ό,τι έχει πει ισχύει και για «τους φίλους μας στην Ελλάδα», ενώ οι αμερικανικές αρχές είναι «ανοιχτές για συμμετοχή και συζήτηση σε τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προγράμματα».
Tης Ανδριάνας Ζαρακέλη
Use Facebook to Comment on this Post