Οι 8 τροφές “ασπίδα” κατά των ασθενειών και των θερμίδων

Επιλέξτε τροφές γεμάτες ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή! Όσο χειμωνιάζει, οι τροφές με σάκχαρα και κορεσμένα λίπη αποκτούν την τιμητική τους…

και οι υπερ-τροφές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Όμως, εάν θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά ή να προστατέψετε την υγεία σας, πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Τα παρακάτω τρόφιμα και σνακ, όχι μόνο “καίνε” θερμίδες, αλλά λειτουργούν σαν μια “ασπίδα” προστασίας απέναντι στις ασθένειες.

Καυτερό τσίλι

Το καυτερό τσίλι καίει αρκετές θερμίδες . Μελέτες υποστηρίζουν ότι όσο πιο καυτό είναι το τσίλι, τόσο καλύτερα. Γι’ αυτό προσθέστε ένα κουταλάκι τσίλι σος στο φαγητό σας, ώστε να κάψετε 15% περισσότερες θερμίδες. Το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρουν και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία και προφυλάσσουν από τα καρδιακά νοσήματα.

Πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι γεμάτες με υδατάνθρακες… λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους. Οι τηγανητές πατάτες, για παράδειγμα, περιέχουν λίπος, σε αντίθεση με τις ψητές πατάτες με αλάτι και δεντρολίβανο. Ακόμα και στη δίαιτα πρέπει να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, σε αντίθεση με τους απλούς π.χ. ζάχαρη και μπισκότα. Να θυμάστε, ότι ο πουρές γλυκοπατάτας περιέχει άφθονη βιταμίνη Α και βιταμίνη C.

Κακάο

Μπορεί η πλειοψηφία να πιστεύει ότι η σοκολάτα παχαίνει, αλλά τα οφέλη του κακάο στην υγεία είναι αμέτρητα. Έρευνες του Norman Hollenberg, καθηγητή στην ιατρική σχολή του Harvard University, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ακατέργαστο κακάο λειτουργεί προληπτικά κατά της άνοιας στην τρίτη ηλικία, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κοτόσουπα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όσοι τρώνε συχνά ζεστή κοτόσουπα ή ζωμό λαχανικών, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες μέσα στο 24ωρο. Πρόκειται για μια ιδανική λύση, ειδικά για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Εναλλακτικά, φτιάξτε μια σούπα με νουντλς και κοτόπουλο, ώστε να επωφεληθείτε, όχι μόνο από τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τις φυτικές ίνες τους.

Ψητό κρέας στον ατμό

Οι πρωτεΐνες σε γενικές γραμμές οδηγούν στην καύση θερμίδων, καθώς αναγκάζουν το σώμα να δουλέψει πιο σκληρά για την παραγωγή ενέργειας. Αυτές θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Γι’ αυτό μαγειρέψτε ψητό κρέας με λαχανικά στον ατμό…

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ειδικά εάν συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Με μια τέτοια διατροφική συνήθεια θα ξεκινάτε την ημέρα σας με ενέργεια! Το πλιγούρι θα γεμίσει το στομάχι σας και θα καλύψει την πείνα, ειδικά όσο πλησιάζουν οι μεσημεριανές ώρες.

Κολοκυθόπιτα

Η κολοκύθα αποτελεί από μόνη της υπερ-τροφή. Ένα φλιτζάνι με γέμιση κολοκύθας έχει μόνο 50 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ακόμα και σε μορφή κολοκυθόπιτας, η τροφή καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

Ψητά Λαχανικά

Τα λαχανικά διαθέτουν θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μετατραπούν στο κυρίως γεύμα σας. Δοκιμάστε χόρτα ή ψήστε τα καρότα και τις χρωματιστές πιπεριές με ελάχιστο λάδι στο φούρνο. Συνοδέψτε τις με άπαχο τυρί ή φέτα και θα έχετε ένα βραδινό με όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *