Τι ψάχνουν οι αδιάφθοροι στο νοσοκομείο Λαμίας;

Έρευνα σε βάθος πραγματοποιείται στα αρχεία του νοσοκομείου Λαμίας και του Ληξιαρχείου του δήμου μετά την …

υπόθεση της μικρής Μαρίας.Οι άνδρες της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων για δύο ημέρες, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, 24 και 25 Οκτωβρίου έκαναν φύλλο και φτερό τα αρχεία της Μαιευτικής Κλινικής ενώ σφράγισαν το βιβλίο νεογνών και χρησιμοποιείται καινούργιο από τους εργαζόμενους.

Οι αριθμοί οδηγούν σε διάφορα σενάρια με μόνο σίγουρο το γεγονός ότι την περίοδο 2007-2012 ο αριθμός των γεννήσεων από Βουλγάρες γυναίκες ήταν μεγάλος .274 παιδιά γεννήθηκαν την εξαετία αυτή και τα 107 δόθηκαν για υιοθεσία. Δηλ. ένα στα δύο παιδιά.

Για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο εργαζόμενος του νοσοκομείου να διευκόλυνε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών.Εξετάζουν το σενάριο γιατρός με σπουδές στην γειτονική χώρα, με γνώση της Βουλγαρικής Γλώσσας να συνεργαζόταν με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το προσωπικό που εργαζόταν την περίοδο εκείνη ελέγχεται και θα ελεγχθεί και από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Ενώ αντίστοιχη έρευνα θα ξεκινήσει και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Ο διοικητής Παναγιώτης Κουτσοπίνης ωστόσο δηλώνει ότι οι αστυνομικοί δεν ζήτησαν στοιχεία και τίτλους σπουδών για τους γιατρούς του νοσοκομείου Λαμίας.«Το νοσοκομείο οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε κάθε επίτοκο. Ζητάμε στοιχεία της γυναίκας αλλά αυτά είναι κατά δήλωση, εμείς δεν είμαστε ανακριτική αρχή. Καταγράφουμε τους τοκετούς και στέλνουμε τα στοιχεία στο ληξιαρχείο» μας λέει ο διοικητής.Σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτά τα πράγματα. Ο ασθενείς δεν είναι προσωπικός και υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων ανά βάρδια μας εξηγεί ο κ.Κουτσοπίνης μαιευτήρας και ο ίδιος.

Κατάθεση για την υπόθεση έδωσε το πρωί της Τρίτης στην αστυνομία ο πρώην ληξίαρχος Γιάννης Μούρτος ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που μπλόκαρε την Σάσα Ρούσεβα που ήθελε να γράψει ένα κοριτσάκι στο ληξιαρχείο Λαμίας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009.Ο κ.Μούρτος αρνήθηκε να μιλήσει στην κάμερα και προέβει σε γραπτή δήλωση.

«Ως ληξίαρχος στην θητεία μου έκανα πάντοτε σωστά την δουλειά μου και σύμφωνα με τους νόμους και ότι έκανα ήταν νομότυπο. Όσον αφορά την υπόθεση της μικρής Μαρίας έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Οι ληξιαρχικές πράξεις συμπληρώνονταν βάση των δελτίων γεννήσεων από το νοσοκομείο Λαμίας. Στα περιστατικά που υπήρχε ελλιπής φάκελος συμπληρώναμε με μολύβι τι ακριβώς εκκρεμούσε και δεν δινόταν ληξιαρχική πράξη».Ο κ.Μούρτος αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Ο νυν ληξίαρχος εξηγεί πως δεν θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι συμβαίνει κάτι περίεργο. Οι υιοθεσίες γίνονται με δικαστική πράξη και στις περισσότερες περιπτώσεις στην υπηρεσία της Λαμίας απλά ερχόταν ένα χαρτί από άλλο δήμο για να διαγραφεί η πράξη που είχε συνταχθεί στην Λαμία γιατί έγινε υιοθεσία.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Κουτσοβέλης και ο νυν ληξίαρχος Κυριαζής Κωνσταντάκης συγκέντρωσαν στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις από Βουλγάρες την περίοδο 2007 και 2012 και ενημέρωσαν τις αρχές.

Μια πρόχειρη καταμέτρηση των ληξιαρχικών αρχείων δείχνει ότι το 2009 από τις 59 γεννήσεις τα 21 παιδιά δόθηκαν για υιοθεσία. Το 2010 από τις 77 γεννήσεις τα 33 δόθηκαν για υιοθεσία. Το 2011 που εξαρθρώθηκε και το κύκλωμα εμπορίας βρεφών οι γεννήσεις πέφτουν στις 28 από αυτές όμως οι 16 καταλήγουν σε υιοθεσία. Το 2012 24 Βουλγάρες γέννησαν στο νοσοκομείο Λαμίας και οι 3 έδωσαν τα παιδιά τους για υιοθεσία.

lamiastar.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *