Σε διαδικασία βήμα-βήμα προσέγγισης με την τρόικα οδηγεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις επιχειρώντας να διατηρήσει διαπραγματευτικές γραμμές και να περιορίσει το πολιτικό κόστος από την υπαναχώρηση από τη γραμμή “όχι νέα μέτρα” στη νέα “όχι σε οριζόντια μέτρα” που οριοθέτησε ο Γιάννης Στουρνάρας με…
δηλώσεις του στα “Νέα”. Η κυβέρνηση αποκωδικοποιώντας το μήνυμα Μέρκελ και έχοντας χάσει παραδοσιακούς συμμάχους από τις Βρυξέλλες επιχειρεί τώρα να βρει κοινό τόπο με τους τεχνοκράτες της τρόικας.
Επιμένοντας στο σενάριο Στουρνάρα για τρύπα 500 εκατ. η κυβέρνηση καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με το οποίο υποστηρίζει ότι καλύπτεται το κενό και εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις προς την τρόικα. Ετσι το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση άμα την επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας, εντός των επομένων ημερών.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διεξάγονται σε τρεις πυλώνες: Ο ένας έχει να κάνει με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. από τη δόση του Ιουνίου. Σε αυτό το σκέλος εντάσσονται και οι αμυντικές βιομηχανίες.
Ο άλλος έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό του ιδίου έτους, το οποίο η κυβέρνηση εντοπίζει στα 500 εκατ. και η τρόικα στα 2,5 δισ. και εκεί η συζήτηση εστιάζεται να νέα μέτρα για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους, όπου καταγράφεται και η εσωτερική σύγκρουση στην τρόικα και είναι και το θέμα που θα τεθεί τελικά μόνο του στο τέλος, περίπου τον Μάρτιο. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στη διαχειρισιμότητα του χρέους, να έχει μικρές δόσεις και συνδεδεμένες με την ανάπτυξη ώστε να μπορεί να αποπληρώνεται από τις κανονικές χρηματορροές. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Κομισιόν ενώ διαφωνεί το ΔΝΤ το οποίο θέτει θέμα βιωσιμότητας και επαναφοράς του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Αύξηση εσόδων
Το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να δείξει καλή πίστη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διάθεση για αμοιβαίους συμβιβασμούς ρίχνει στο τραπέζι την προοπτική αύξησης των εσόδων μέσα από το νέο φόρο ακινήτων, τη ΔΕΗ και τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγοινωνιών.
Με αυτό το πακέτο μέτρων εξυπηρετείται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο διακηρυγμένος στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, καθώς θα συνεχιστεί η πτώση των τιμών στα ακίνητα τόσο προς αγορά όσο και προς ενοικίαση.
Η τρόικα όμως γνωρίζοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και ότι η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο θα απορρίψει συλλήβδην αυτές τις προτάσεις και θα επιμείνει στο αρχικό πακέτο που εστιάζει στην περιστολή δαπανών, χωρίς οριζόντια μέτρα.
Τα αμυντικά συστήματα
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει στις… καθυστερήσεις αλλά η θέση της Κομισιόν είναι σαφής: «Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στο κλείσιμο ΕΑΣ και ΕΛΒΟ», δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking group, Τόμας Βίζερ, διαλύοντας τις όποιες αυταπάτες για αποδοχή των επιχειρημάτων της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές τα ΕΑΣ δύσκολα σώζωνται καθώς οι εκθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση μέσω τριών εταιριών συμβούλων έχει υποβάλει εστιάζουν στη διατήρηση 2 εργοστασίων και στη δραματική μείωση του προσωπικού.
Η κόκκινη γραμμή που έχει εξ αρχής τεθεί είναι πολύ χαμηλά και δεν επιτρέπει διαπραγματευτικούς ελιγμούς.
Απεδείχθη ωστόσο ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν ήταν σωστοί, καθώς -εκτός των άλλων- δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα συμβόλαια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο εξαγωγών της εταιρείας.
Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή ήδη τα ΕΑΣ, που δεν έχουν νερό (το… «έκοψε» η ΕΥΔΑΠ) και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τακτική μισθοδοσία από τον Φεβρουάριο του 2013, προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας με χώρα της Βορείου Αφρικής, ύψους 8 εκατ. ευρώ, που θα επεκταθεί, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διαπραγματεύσεις με αμερικανική εταιρεία.
Η μαύρη τρύπα που δεν κλείνει
Στο δεύτερο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι εκτιμήσεις για το κενό του 2014 το οποίο πρέπει να καλυφθεί είτε με νέα μέτρα και αύξηση εσόδων, είτε με περικοπές δαπανών, το οποίο θα σημάνει νέα υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και μειώσεις συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να κάνει δηλώσεις ενώ και την περασμένη Παρασκευή απεύφυγε να τοποθετηθεί για το επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Επισήμως η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας έχει καταγραφεί, η Τροικά μιλά για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. το 2014 και χρηματοδοτικό κενό που δεν θα καλυφθεί από τις αγορές, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι το κενό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως οι υπουργοί της αναζητούν περισσότερα από 500 που δηλώνεται επισήμως, ελπίζοντας να βρεθεί συμβιβασμός κάπου στη μέση.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση από το νομοσχέδιο για την φορολογία των ακινήτων το οποίο διάφορες φωνές από την αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση όπως ο κ. Βύρων Πολύδωρας το χαρακτηρίζουν δήμευση ακίνητης περιουσίας.
Το νέο πακέτο λιτότητας που συζητείται μπορεί να περιλαμβάνει και μέτρα που είχαν μείνει «στο συρτάρι», όπως οι αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Επίσης, έχουν προταθεί η κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η διατήρηση έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ και η εκ νέου αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post