Αφιλόξενη για τους τυφλούς η Κρήτη…

Κάποιοι συνάνθρωποί μας στερούνται κάτι που για εμάς είναι δεδομένο. Την όραση τους! Δε γνωρίζουν την έννοια των χρωμάτων, δεν έχουν δει…

ποτέ τη μορφή των αγαπημένων τους προσώπων, ζουν ανάμεσά μας χωρίς να μπορούν να μοιραστούν μαζί μας εικόνες της καθημερινότητας. Κι όμως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δική τους πορεία! Εργάζονται, διαβάζουν, πορεύονται με το δικό τους μοναδικό τρόπο χωρίς να στερούνται τίποτα. Η όρασή τους αντικαθίσταται από τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Η αφή, η όσφρηση, η ακοή και η γεύση μεγεθύνονται και καλύπτουν επαρκώς το κενό. Κάτι που στο βάθος δεν είναι κενό… Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους, που δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των βλεπόντων! Η 15η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Μέρα του Λευκού Μπαστουνιού, το βασικό βοήθημα για την κίνησή τους. Ο κ. Παναγιώτης Γραμμενίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, μίλησε στο prismanews.gr για τις υποδομές, το σεβασμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν υποδομές στο Ηράκλειο. Φροντίζουμε μόνοι μας και διεκδικούμε από το Δήμο και την Περιφέρεια όσα θα έπρεπε να υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβάμαι πως τίποτα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή ένωση είναι το εφαλτήριο όργανο για την Ελληνική κοινωνία, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Γραμμενίδης.

Τα πλακάκια όδευσης, το βασικό που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνεται η μετακίνηση ασφαλής και αυτόνομη. Σε κάποια πεζοδρόμια υπάρχουν, όχι όμως σε όλα! Η απουσία δε ηχητικών φαναριών αποτελεί πρόβλημα εφόσον στοχεύουμε στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των τυφλών. Δυστυχώς, τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα της αμέλειας που υπάρχει. Το βασικό είναι η συμπεριφορά του κόσμου. Δεν υπάρχει η σχετική ενημέρωση και οι συμπολίτες μας δε γνωρίζουν πως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν για να βοηθήσουν κι όχι να μπερδέψουν, αναφέρει.

Απώτερος στόχος των προσπαθειών μας είναι να μπορέσουν οι τυφλοί να αποκτήσουν αυτονομία, να κινούνται χωρίς συνοδό και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καθημερινές απαιτήσεις. Καταφέραμε να έχουμε στην Κρήτη μια εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, η οποία βοηθάει στο να εκπαιδευτούν επαρκώς οι τυφλοί από παιδιά και να ζήσουν ως αυτόνομοι ενήλικες, τόνισε.

Ο κ. Γραμμενίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική βοήθεια της τεχνολογίας στη ζωή των τυφλών. Μας έλυσε τα χέρια. Μπορούμε πλέον βασιζόμενοι στην τεχνολογία να διαβάζουμε, να γράφουμε, να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, να ενημερωνόμαστε χωρίς να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου βλέποντα. Ακόμα και στον τομέα της Εκπαίδευσης έχει αποτελέσει σωτήριο όργανο!

Θέλω να παρακαλέσω τον κόσμο, ο οποίος ξέρω ότι είναι ευαίσθητος, να αφουγκραστεί τα δικαιώματά μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί, δε χρειαζόμαστε οίκτο. Θέλουμε ίση αντιμετώπιση! Κατανοούμε τη συνύπαρξή μας με τους βλέποντες και αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι υπάρχει ακόμα μια ομάδα που θέλει να κυκλοφορήσει εκτός από εκείνους, λέει κλείνοντας ο κ. Γραμμενίδης.

prismanews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *