Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
www.apostoloupanos.gr
egerssi@otenet.gr
twitter: @egerssi
Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλος ο ημερήσιος Τύπος ασχολήθηκε με την απόφαση πώλησης της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού-ΕΕΣΣΤΥ, γνωστότερης…
Μπροστά λοιπόν, σε αυτή τη διαφαινόμενη κυβερνητική απόφαση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της μεταβίβασης της Rosco, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίησή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και για την εθνική Οικονομία.
Σε αυτό το νέο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, προβάδισμα έχουν οι Γερμανοί οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να μπουν στο παιχνίδι αγοράς ελληνικών επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα με ελάχιστο κόστος αγοράς και προσπαθούν με τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλλήματα να αποκλείσουν άλλους αγοραστές. Γι΄ αυτό ασκώντας πίεση, δεν ξεχνούν να μας υπενθυμίζουν πως η Γερμανία «είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του προγράμματος σωτηρίας μας» και χρησιμοποιούν επικοινωνιακά τη μεγάλη γερμανική εφημερίδα “DIE WELT”, η οποία έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, με τίτλο: Η Siemens θέλει να αγοράσει ελληνική επιχείρηση: “Για πρώτη φορά στην ιστορία της μια μεγάλη επιχείρηση από τη Γερμανία, ενδιαφέρεται για την εξαγορά κρατικής ελληνικής επιχείρησης. Η Siemens θέλει να αγοράσει τη θυγατρική εταιρεία του ελληνικού ΟΣΕ, τη Rosco. Αλλά και οι Γάλλοι και οι Ρώσοι είναι μέσα στο παιχνίδι εξαγοράς”. Σε άλλο δε σημείο, συνεχίζει το δημοσίευμα: “Η ιδιωτικοποίηση της κρατικής μέχρι σήμερα Rosco αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου έναντι των Ευρωπαίων εταίρων που έχουν κληθεί να βοηθήσουν με δισεκατομμύρια ευρώ την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του προγράμματος σωτηρίας που έχει εκπονήσει η ΕΕ και το IWF… Τα συνδικάτα της Siemens στη Γερμανία, κατηγορούν τη διοίκηση της Siemens στο Μόναχο, για ένα νέο πρόγραμμα αποδόμησης των εργαζομένων, μέσω δημιουργίας κλίματος πανικού και ανασφάλειας, όταν ανακοινώνεται την προηγούμενη εβδομάδα από το νέο Πρόεδρο της SAG οι απολύσεις 15 χιλ. εργαζομένων. Μάλιστα τη θέση αυτή πρεσβεύει επίσημα και ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων της Siemens AG, κ. Lother Adler”.
http://www.welt.de/wirtschaft/article120543149/Siemens-will-griechisches-Staatsunternehmen-kaufen.html
Αυτές είναι οι διατυπωμένες ανησυχίες για τις απολύσεις εργαζομένων από τον επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων της Siemens AG και στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο σύλλογος εργαζομένων της Siemens AE δια της Προέδρου του (E. Γκούφα) και της Γραμματέως του (Α. Μακρή). Όμως, επιπλέον ο σύλλογος εργαζομένων της Siemens AE επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά μέσω της ανακοινώσεώς του την καταπάτηση του όρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της Siemens AE και του ελληνικού Δημοσίου για την εξασφάλιση 600 θέσεων εργασίας στον εν Ελλάδι πολυεθνικό γερμανικό κολοσσό. Παρακάτω η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της Siemens AE, που εξασφάλισε κατ΄ αποκλειστικότητα η «Ελεύθερη Ώρα».
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.
Μαρούσι, 04.10.2013
Συνάδελφοι,
Έναρξη νέας οικονομικής χρονιάς και το πλάνο απολύσεων, που ήδη από πέρυσι έχει καθοριστεί, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Στους απολυμένους συναδέλφους από τα τμήματα της Βιομηχανίας, του Λογιστηρίου, του IT και της Ενέργειας, έρχεται να προστεθεί ο αποδεκατισμός της εταιρείας Kintec, διότι η εταιρεία απεφάσισε ότι οι ολοκληρωμένες λύσεις δεν την ενδιαφέρουν, παρά προσβλέπει στη διατήρηση της κύριας δραστηριότητάς της, στα προϊόντα. Στη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη Γενική Διεύθυνση κ. Πάνο Ξυνή και τη Διεύθυνση Προσωπικού κα Ι. Φαναριώτη στις 23.09.2013, η Γενική Διεύθυνση προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα σχέδιά της, επικαλείται το ότι «έργα δεν υπάρχουν» ή ακόμη ότι κι εκεί που παρουσιάζονται ευκαιρίες το οικονομικό ρίσκο είναι απαγορευτικό – λες και πριν οι συμφωνίες δεν περιείχαν ρίσκο! Στις επανειλημμένες επισημάνσεις του Σωματείου ότι εμφανώς, απροκάλυπτα και μεθοδευμένα μπλοκάρουν την οποιαδήποτε συμμετοχή της εταιρείας σε έργα, με σκοπό το κλείσιμο δραστηριοτήτων της, η Δ/νση επέμενε στις θέσεις της. Παρά την παραπάνω εκφρασμένη θέση της Γενικής Διεύθυνσης, την επομένη ημέρα στις 24.09.2013, η Διεύθυνση του τμήματος IC BT έκανε ξεκάθαρο ποιος είναι ο λόγος και ποια η κατάληξη δεκάδων εργαζομένων που η εταιρεία αποφάσισε να απολύσει μέσα στο επόμενο 10μηνο. Το γεγονός ότι απολύονται συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία και βαθιά τεχνογνωσία, τη στιγμή που η διοίκηση της εταιρείας μας βεβαιώνει ότι «παλεύουμε» σύσσωμοι για το μέλλον της εταιρείας και τη διατήρηση της ποιότητάς της, σε τι συμπεράσματα μάς οδηγεί; Και τι ειρωνεία, αλήθεια; Προ ενός έτους κι ενώ η εταιρεία απασχολούσε 600 εργαζομένους (κατά την δήλωση της εταιρείας) έκλεισε το φάκελο ενός σκανδάλου, υπογράφοντας μια συμφωνία με το Δημόσιο, η οποία πρακτικά καταστρατηγείται(…), όταν η εταιρεία φτάνει να απασχολεί περίπου 200 εργαζομένους και ουδεμία κίνηση για δημιουργία νέων θέσεων γίνεται. Κι αν έρθει η ώρα εκείνη, ποιες αλήθεια θέσεις εργασίας θα ιδρύσει βάσει της επένδυσης που περιέχει ο εν λόγω συμβιβασμός; Πιστεύουμε ότι η Διεύθυνση της εταιρείας ασχολείται με δήθεν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και προγράμματα θετικής συμπεριφοράς αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από το μείζον θέμα της ανεργίας. Άλλωστε η Siemens παγκοσμίως σκοπεύει να απολύσει 15.000 εργαζόμενους, απολύσεις που εντάσσονται στο project Siemens 2014, το οποίο αναμένεται να μειώσει τα κόστη της εταιρείας κατά 6 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ και ταυτόχρονα να αυξήσει το κέρδος της στο 14% μέσα στην οικονομική χρήση 2014.
Συνάδελφοι,
Αλληλεγγύη φυσικά απαιτείται, συσπείρωση για την επιβίωσή μας επιβάλλεται, αλλά όχι με τη συνταγή της διοίκησης, μέσω ευχαριστήριων καρτών και μηνυμάτων.
Απαιτούμε και διεκδικούμε μια θέση στην εργασία, ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και απόλαυση των καρπών του πλούτου που παράγουμε.
Ωστόσο, είναι αυτονόητο πως η κατακύρωση του διαγωνισμού της παραχώρησης της Rosco στην γερμανική Siemens, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη πως θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην εγχώρια θυγατρική Siemens ΑΕ, από τη στιγμή που όπως καταγγέλλει παραπάνω ο σύλλογος εργαζομένων της Siemens AE, η εταιρεία απολύει εργαζόμενους “με πολυετή εμπειρία και βαθιά τεχνογνωσία”. Αυτή η τακτική, αυτών των απολύσεων είναι τουλάχιστον ύποπτη και ίσως υποδηλώνει το μοίρασμα του “φιλέτου” στους γνωστούς εγχώριους μεγαλοεργολάβους που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Από την άλλη μεριά η Siemens AG εξασφαλίζοντας τη συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ, ενός δικτύου εγκατεστημένου από τη SAE θα δεσμεύσει τη χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το ποινικό της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens, με το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, η εν λόγω εταιρεία θα πατήσει εκ νέου πόδι στα ελληνικά χωράφια. Όπως, όταν υπογράφονταν επί κυβερνήσεως Σημίτη (υπουργός Συγκοινωνιών-Βερελής) και επί κυβερνήσεως Καραμανλή (υπουργός –Λιάπης) οι περίφημες προγραμματικές συμφωνίες με τον ΟΣΕ. Τότε που αγοράσθηκαν κάποιες αμαξοστοιχίες και ακόμη εκκρεμεί η Δικαστική απόφαση.
Συνεπώς, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον «υπερευαίσθητο» σε θέματα ανεργίας Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Σαμαρά καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα (υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Ελληνικού Δημοσίου-Siemens): Θα ενδώσουν στο νέο Μερκελικό εκβιασμό και θα ξεπουλήσουν τη Rosco; Θα λάβουν μέτρα προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων της Siemens ΑΕ, που καθημερινά απολύει προσωπικό και καταστρατηγεί τον όρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού Ελληνικού Δημοσίου-Siemens για διατήρηση 600 εργαζομένων; Θα μας απαντήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα παραγωγική μονάδα που δεσμεύει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία;
Use Facebook to Comment on this Post