Δυναμική ενεργοποίηση έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το ζήτημα προσπάθειας πολιτικών παραγόντων…
Η φημολογία και μόνο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτών, οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση άμεσης αντιμετώπισης του θέματος και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φημολογία δεν απηχεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης μάλιστα, έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δοθούν επίσημες απαντήσεις.
Έχω ήδη επικοινωνήσει με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σεσίλια Μάλστρομ και θα θέσω το θέμα σε συνάντηση μας που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες» αναφέρει με δήλωση του ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης ο οποίος εκτιμά ότι δεν πρόκειται για μια συλλογική απόφαση, αλλά για μια μεμονωμένη κίνηση. Είναι νοσηρή και μόνο η σκέψη διότι καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. καθώς και τις ευρωπαϊκές συνθήκες δυναμιτίζοντας τις βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προσθέτει ο κ. Χατζημαρκάκης για να τονίσει:
Είναι προφανές πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια ιδέα. Στον αντίποδα, οι ανησυχούντες πολιτικοί παράγοντες χωρών της Βόρειας Ευρώπης καλό θα είναι να κατανοήσουν πως το πραγματικό πρόβλημα που οδηγεί στην ενδο-ευρωπαϊκή μετανάστευση ακούει στο όνομα “λιτότητα”. Στην ανατροπή της λοιπόν θα πρέπει να στρέψουν τις προσπάθειες τους, ώστε να αρθούν οι σημερινές συνθήκες που αναγκάζουν Ευρωπαίους πολίτες από την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες να μεταναστεύουν στο Βορρά.
Την αντίθεση και την αντίδραση του εκφράζει επίσης ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος και τάσσεται εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου.
Θέλω από την αρχή να τονίσω ότι καμία απόφαση για το σχετικό θέμα δεν υπάρχει. Μία τέτοια απόφαση θα αναιρούσε τις βασικές αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης. Όμως, και με την ευκαρία, ας μου επιτραπεί να σημειώσω τα εξής. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει δύο όψεις: Οι νότιοι της Ευρώπης πλειοδοτούν ότι για όλα τα κακά ευθύνονται οι βόρειοι χωρίς να ενσκήπτουν στις δικές τους ευθύνες, ακριβώς τη στιγμή που οι βόρειες χώρες επαναφέρουν «εθνικές λύσεις» αδιαφορώντας για την κοινωνική συνοχή, την πολιτική της ‘μεγάλης οθόνης’, το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε. που δεν μπορεί παρά να αφορά το σύνολο των πολιτικών της Ευρώπης. Σήμερα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δημιουργούν φοβίες. Και οι φοβίες ξυπνούν τη μισαλλοδοξία.
Ενώ στην συνέχεια συμπληρώνει: Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, πολύ περισσότερο για «κλείσιμο» των συνόρων. Λανθασμένες πολιτικές στη λειτουργία των αγορών και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις. Η αναδίπλωση σε πολιτικές με εθνικό ορίζοντα δεν αποτελούν λύση.
Η Ευρώπη οφείλει να χαράζει μεγάλες, κοινές πολιτικές που να αγκαλιάζουν το σύνολο των Ευρωπαίων.
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ευχολόγιο, τουναντίον το εγχείρημα της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής έρχεται να το επιβεβαιώσει, συμπλήρωσε στην δήλωση του ο κ. Σπύρος Δανέλλης.
Use Facebook to Comment on this Post