Για 10η συνεχόμενη χρονιά γιορτάστηκαν και φέτος οι Ημέρες Ελληνορωσικής φιλίας στη…
Λήμνο. Οι εκδηλώσεις διήρκησαν 4 μέρες και άφησαν άπαντες ικανοποιημένους.
Την πρώτη μέρα με περισσότερους Ρώσους επισκέπτες από τις προηγούμενες φορές και μερικούς Λημνιούς, έγιναν οι τελετές Τιμής και Μνήμης στο Ελληνικό Ηρώο και στο Ρωσικό Μνημείο στο Ρωμαίικο Γιαλό.
Μετά την πρωινή αυτή επίσημη παρουσία, οι βασικοί εκπρόσωποι της Ρωσικής Αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το Δήμαρχο, όπου πιστευτούμε ότι θα μπήκαν και ζητήματα ανάπτυξης αυτής της σχέσης που ξεκίνησε πριν από 9 χρονιά και αρκετά σημεία της μένουν στάσιμα…
Μιλάμε για τις οικονομικές και τουριστικές σχέσεις καθώς και για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ρωσικής πλευράς να τους παραχωρηθεί και άλλος χώρος στο σημείο του Ρωσικού Νεκροταφείου, στην Πούντα, όπου υπάρχουν και άλλοι τάφοι που είναι καλυμμένοι από χώμα, αγκάθια και τη … λήθη.
Η δεύτερη και βασικότερη των εκδηλώσεων των Ημερών Ελληνορωσικής Φιλίας εγινε στο Ρωσικό Νεκροταφείο στην Πούντα του Κόλπου του Μόυδρου, την Παρασκευή 27/9 από τις 10.30 έως τις 12.00.
Ήταν το Μνημόσυνο σε ένα χώρο όπου οι Ρώσοι ανήγειραν Μνημείο ανάμεσα στους τάφους των Κοζάκων, που έφτασαν στη Λήμνο το 1919 και έμειναν εδώ για πάντα. Χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντ. Χατζηδιαμαντής αναφερόμενος ιδιαίτερα στο απεχθές «φαινόμενο» της πολεμικής προσφυγιάς, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Εγιναν ομιλίες από Ρώσους επισήμους, με μετάφραση στα ελληνικά, και απαγγέλθηκε με πολύ παραστατικό, θεατρικό, τρόπο ένα ρώσικο ποίημα, ενώ ακούστηκαν χαρακτηριστικά ρωσικά τραγούδια από λυρικούς τραγουδιστές.
Στις ομιλίες τους οι Ρώσοι εκθείασαν με εμφαντικό τρόπο την Τσαρική Ρωσία, υποτιμώντας την Ρώσικη Οκτωβριανή Επανάσταση και αυτό θα ήταν φυσικό και αυτονόητο σε ένα μνημόσυνο ανθρώπων που έδωσαν τη μάχη και την έχασαν για τη διατήρηση της Τσαρικής Ρωσιας, αν δεν γινόταν με τόσο μονόπλευρο και με υπερβολικό τρόπο.
Το βράδυ στο Λιμάνι της Μυρινας μπροστά σε 1000 άτομα, που είναι μεγάλος αριθμός για αυτή την εποχή, ένα κοζάκικο συγκρότημα χόρεψε , τραγούδησε και έπαιξε μουσική και γενικά «έδωσε παράσταση» σκορπώντας τον ενθουσιασμό και εισπράττοντας το χειροκρότημα.
Μετά την κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία στο Ρωμαίικο Γιαλό την πρώτη μέρα, το Τρισάγιο στη Πούντα στο Ρώσικο Νεκροταφείο, που ήταν και η κεντρική εκδήλωση το πρωί της Παρασκευής και τα χορευτικά το απόγευμα στο Λιμάνι, τις εκδηλώσεις της τρίτης μέρας στο Μούδρο, με θρησκευτικές τελετές το πρωί στην εκκλησία του Ευαγγελισμού και στο Ρώσικο Τμήμα του Συμμαχικού Νεκροταφείου και τη συναυλία το απόγευμα, φθασαμε στην τέταρτη και τελευταία μέρα με τη Λειτουργία στην Αγία Τριάδα.
Στην αποχαιρετιστήρια αυτή εκδήλωση παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Αντ. Χατζηδιαμαντής, Αντιδήμαρχος Δ. Μπουλώτης, που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης και της φιλοξενίας των Ρώσων, και πλήθος κόσμου που χάρηκε τη ρώσικη χορωδία που γέμισε την Εκκλησία με υπεροχές βυζαντινές υμνωδίες.
Σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν παρών από ρωσικής πλευράς, ο Ρώσος Γεν. Πρόξενος Β. Ελλαδας, Αλέξει Ποπόφ, που ήταν και συνδετικός κρίκος των Ρώσικων και Ελληνικών Άρχων ως πολύ καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας. ενώ επικεφαλής της Ρωσικής Αποστολής ήταν ο στρατηγός Λεωνίδας, που έρχεται όλα αυτά τα χρόνια στη Λήμνο και έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο για εκείνα τα ιστορικά γεγονότα των Ρώσων προσφύγων στη Λήμνο.
Στην αποστολή συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και άμεσος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, που όμως αναχώρησε από τη Λήμνο το Σάββατο.
.briefingnews.gr
Use Facebook to Comment on this Post