Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεση αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και λόγω της…
διευρημένης μαύρης τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία, κύριες και επικουρικές συντάξεις θα τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας. Η δυσαρέσκεια από πλευράς των δανειστών για την μη ολοκλήρωση και εφαρμογή μιας σειράς μνημονιακών μέτρων, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου, το οποίο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας πως η συνάντηση ακυρώθηκε επειδή είχαν κλείσει όλα τα θέματα στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι επικουρικές και τα εφάπαξ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των περικοπών. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ από το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία, ενώ στο «κόκκινο» είναι και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου.
Το μεγαλύτερο οικονομικό κενό θα παρουσιαστεί το 2014, καθώς η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίου. Φέτος το κενό καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν την επόμενη χρονιά δεν καλυφθεί το κενό, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%, όπως αναφέρει η Ημερησία. Κυρίως απειλούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αλλά και όσοι καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία (όπου η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές).
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται τρία ζητήματα. Αρχικά εξετάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. Εκτιμάται πως η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές, με μεγάλους χαμένους όσους καλύπτονται από τα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Αλλωστε οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής ενοποίησης του ΙΚΑ με τα ειδικά ταμεία, ενώ ανάλογη αναφορά γινόταν και στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
Επειτα θα εξετασθεί η εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, όπου για το ενλόγω ζήτημα ασκούνται πιέσεις από την τρόικα, ωστόσο η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το μέτρο θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα.
Τέλος, η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας είναι το τρίτο σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με το οποίό θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» ανά ασφαλισμένο, ενώ θα παρακολουθούνται τα οικονομικά των φορέων ανά τρίμηνο.
Έρχεται «τσεκούρι» σε 100.000 διπλές συντάξεις
Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία η οποία καθορίζει τις πέντε ασφαλιστικές διατάξεις -που μέχρι πρότινος δεν είχαν εφαρμοστεί- και αφορούν τις μειώσεις που θα δεχτούν στις συντάξεις οι διπλοσυνταξιούχοι.
Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου σε 100.000 διπλοσυνταξιούχους. Ωστόσο, οι περικοπές που προβλέπονται από συνολικά πέντε νόμους εφαρμόστηκαν αμέσως σε όσους έπαιρναν σύνταξη από ένα Ταμείο.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε πως στους διπλοσυνταξιούχους δεν είχε γίνει διασταύρωση στοιχείων και έτσι είχαν μείνει στο απυρόβλητο των μειώσεων. Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως θα γίνει ο επιμερισμός των περικοπών ανά Ταμείο.
Σύμφωνα με το Εθνος, ο τρόποs υπολογισμού των μειώσεων «δεν είναι ενιαίος με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση κατά την εφαρμογή του από τους ασφαλιστικούς φορείς και δυσανάλογη ωφέλεια του φορέα που καταβάλλει την υψηλότερη σύνταξη».
Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται πως «σε περιπτώσεις που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία συντάξεις, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης, που υπολογίζεται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων, επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα».
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post