Τον δρόμο της ξενιτιάς επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για σπουδές, με τα πρώτα νούμερα να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 162% των φοιτητών οι οποίοι συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο εξωτερικό…
Σε μελέτη της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας studyportals, αναφέρεται πως παρά την οικονομική κρίση περίπου 25.000 Έλληνες αποφάσισαν να μεταβούν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με την ανεργία να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή.
Οι Έλληνες φοιτητές που επιλέγουν να μεταναστεύσουν, επιλέγουν από μια μεγάλη γκάνμα ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, καθώς τα πανεπιστήμια τους μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη εξειδίκευση και έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην αγορά εργασίας, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα της μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό, αναφέρει το Κεφάλαιο.
Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν οι Έλληνες φοιτητές:
Μεγάλη Βρετανία: ποσοστό 34,8%
Το Ηνωμένο Βασίλειο, προσελκύει παραδοσιακά -πλέον- τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Οι βασικοί λόγοι που οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν την Αγγλία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είναι το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και η άρτια οργάνωση τους.
Παράλληλα, η εξοικείωση που υπάρχει με την αγγλική γλώσσα βοηθά στην προτίμηση των αγγλικών πανεπιστημίων, ωστόσο τον σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή των Ελλήνων να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η ανεργία η οποία κινείται σε μονοψήφια νούμερα στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γερμανία: 14,7%
Η δεύτερη «δεξαμενή» που απορροφά τους Έλληνες φοιτητές είναι η Γερμανία, την οποία επιλέγουν οι Έλληνες για την μεγάλη γκάμα πανεπιστημίων (περισσότερα από 360) και προγραμμάτων σπουδών (πάνω από 13.000).
Τα υψηλό επίπεδο της γερμανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, εντοπίζεται κυρίως στην ιατρική και στις θετικές επιστήμες, με αρκετά γερμανικά πανεπιστήμια να έχουν υψηλή κατάταξη στις διεθνείς αξιολογήσεις.
Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες μεταναστεύουν οι Έλληνες φοιτητές, είναι η Ιταλία με ποσοστό 9,2%, η Γαλλία με ποσοστό 5%, οι ΗΠΑ ποσοστό 4,8%, η Ολλανδία με ποσοστό 3%, η Τουρκία με 2,9%, η Σλοβακία με ποσοστό 2,5%, το Βέλγιο με 1,5% και η Ελβετία με ποσοστό 1,4%.
Το οικονομικό κόστος
Ένα από σημαντικότερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές όσον αφορά την επιλογή ή όχι ενός ξένου πανεπιστημίου, είναι τα έξοδα. Στην Ελλάδα, τα περισσότερα μεταπτυχιακά κοστίζουν από 1.500 έως 2.000 ευρώ το εξάμηνο την ίδια στιγμή που στην Αγγλία το κόστος κυμαίνεται από 5.000 έως και 16.000 λίρες.
Use Facebook to Comment on this Post