Ανησυχητικές ενδείξεις ότι αλλάζει ο τρόπος μετάδοσης του ιού HIV/AIDS σε σχέση με τους μέχρι…
Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον ερευνητή κ.Χατζηδάκη και όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «δείχνει νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία». «Ο τρόπος διασποράς τους υποδεικνύει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα των ΧΕΝ (ενδοφλέβιοι χρήστες) στην περιοχή της Αθήνας», επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Σύμφωνα με την κ.Βάνα Σύψα, Λέκτορα Επιδημιολογίας και Προληπτικής, της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας του κ.Χατζηδάκη
Από το 2010 και μετά έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός νέων διαγνώσεων HIV σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, γεγονός που τελικά μας οδήγησε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει μια επιδημία σε αυτό τον πληθυσμό, προς το παρόν είναι επικεντρωμένο στους χρήστες της Αθήνας. Αυτό φάνηκε και από τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κάθε χρόνο μέχρι το 2010 είχαμε περίπου 10-15 κρούσματα σε χρήστες, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί πάρα πολύ και συνεχίζει να αυξάνει μέχρι και σήμερα.
Στο πρόγραμμα ‘Αριστοτέλης’ που διεξάγουμε στο κέντρο της Αθήνας από τον Αύγουστο του 2012, έχουμε εξετάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρηστών, περίπου 2.800 άτομα και έχουμε βρει ότι περίπου 1 στα 6 άτομα έχει μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV.Υπάρχει και ένα ποσοστό ξένων, ένα 15% μεταξύ αυτών, που έχουν έρθει από άλλες χώρες. Το πρόβλημα κυρίως στον πληθυσμό των χρηστών είναι ότι έχουν κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές, ανταλλάσουν σύριγγες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Επιπλέον, οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, τους καθιστά ευάλωτους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 25% αναφέρει ότι δεν έχει σπίτι, επομένως αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να βρεθεί κάποιος HIV θετικός.
Προς το παρόν, η επιδημία του ιού στους χρήστες είναι περιορισμένη σε αυτό τον πληθυσμό. Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι οι χρήστες, επειδή υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνουν κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αναφέρει ότι έχει σεξουαλικές επαφές με άτομα που δεν είναι χρήστες. Και μόνο το ότι οι χρήστες μπορεί να έχουν ερωτικούς συντρόφους άτομα που δεν είναι χρήστες, δείχνει αυτή τη δυναμική της διασποράς του HIV και σε πληθυσμούς πλέον έξω από τον πληθυσμό των χρηστών. Μέσα από το πρόγραμμα ‘Αριστοτέλης’ μπορεί κανείς να δει την αγωνία του χρήστη που έρχεται να πάρει το αποτέλεσμά του και την ανακούφισή του όταν βλέπει ότι είναι αρνητικό.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έρχονται στη χώρα μας μετανάστες, οι οποίοι είναι χρήστες ναρκωτικών και στις χώρες τους έχουν κάποια άλλα στελέχη του ιού και μεταδίδουν σε άλλα άτομα αυτό το καινούριο στέλεχος. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι επίθεση ενός νέου ιού ή ότι αυτό φταίει για μια επιδημία, απλά όταν αναμιγνύονται άτομα από διαφορετικές περιοχές, είναι λογικό να χαρακτηρίζεται η επιδημία και από καινούριες αλληλουχίες του HIV.
Είναι γενικά γνωστό ότι η ηπατίτιδα C, είναι αυτή που πλήττει κυρίως τους χρήστες και τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, από τους 100 χρήστες οι 70 έχουν ηπατίτιδα C. Σε νέους χρήστες, σε αυτούς δηλαδή που έχουν ξεκινήσει την χρήση τα τελευταία 2χρόνια, παρουσιάζεται μια αύξηση της συχνότητας της ηπατίτιδας C. Τόσο ο ιός HIV όσο και η ηπατίτιδα C μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους και δείχνει ότι πια οι χρήστες υιοθετούν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές. Υπάρχουν πολλοί χρήστες που είναι άστεγοι, μοιράζονται σύριγγες ή δεν τρώνε καθόλου κάποιες μέρες, καταβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής. Θα πρέπει λοιπόν να στραφούμε σε πιο βασικές ανάγκες και παράλληλα με προγράμματα πρόληψης να δίνονται αποστειρωμένες σύριγγες ώστε να μην τις μοιράζονται και μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο ο ιός.
Use Facebook to Comment on this Post