Αλήθεια τι θα σκεφτόταν ο ανταποκριτής του Πρακτορείου, όταν άκουγε τον Έλληνα πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, να προπαγανδίζει την άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας;…
Θα πείτε, ποιος πρόεδρος και για ποιους ιδιοκτήτες; Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 22 Αυγούστου 2013, το Associated Press, δημοσιεύει μια ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με το ζήτημα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Ο ανταποκριτής διευκρινίζει ότι η πρώτη κατοικία μέχρι σήμερα, προστατεύεται μόνο γiα ακίνητα αξίας 200 χιλιάδων ευρώ και κάτω.
Και συνεχίζει.
«Η Ελλάδα εφαρμόζει σκληρές περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης που έχουν κρατήσει τη χώρα στη ζωή από τότε που έχασε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων το 2010.
Όμως, ενώ τιθασεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα του προϋπολογισμού, η λιτότητα έχει βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση και οδήγησε σε ρεκόρ ανεργίας.
Η αγορά ακινήτων έλαβε ένα ισχυρό χτύπημα, ενώ οι τιμές μειώνονται σε πραγματικούς όρους κάτω από επίπεδα που είχαν να καταγραφούν για τελευταία φορά πριν από μια δεκαετία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδα, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί περίπου 30% από το 2009, ενώ η αγορά μαστίζεται από υπερπροσφορά και υψηλή φορολογία.
Παρά την απότομη πτώση των ενοικίων, τα δεσμευμένα ακίνητα παραμένουν ανενοικίαστα, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών εμπορικών ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν στεγαστικά δάνεια σε μια έκρηξη αγοράς ακινήτων που προηγήθηκε πριν την κρίση αγωνίζονται για να αποπληρώσουν τα δάνεια των υποτιμημένων ακινήτων τους
Περίπου το 21% των στεγαστικών δανείων ήταν σε καθυστέρηση στο τέλος του περασμένου έτους, πάνω από 15% το 2011, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβεί το 25% αυτό το έτος».
Στην ανταπόκριση διαβάζουμε δηλώσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και την θέση του Σύριζα. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία, γιατί στο τέλος τον λόγο παίρνει ο σταρ της ανταπόκρισης, ο Στράτος Παραδιάς.
Ο οποίος μιλάει για «ασυνείδητους δανειολήπτες» και για «δαιμονοποίηση των δανειστών».
Μια ερώτηση μόνο.
Αφού κύριε Παραδιά, «οι τράπεζες δεν είναι εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, είναι επιχειρήσεις», γιατί ρούφηξαν 50 δις, ένα πόσο ίσο με το ¼ του ΑΕΠ της χώρας;;
Χωρίς να υπολογίζουμε τα “ξεχασμένα” 28 δις που τους έδωσε το 2008, ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη.
Διαβάστε χωρίς περαιτέρω σχολιασμό τις απόψεις του για το θέμα στα Αγγλικά και παρακάτω το μεταφράζουμε στα Ελληνικά.
Ολόκληρη την ανταπόκριση του ΑΡ μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ
It was unclear how many homeowners would be affected, with media estimates ranging from 1,000 to 10,000. Government officials say the changes would affect people with other properties or substantial bank accounts, and a finance ministry task force is racing to identify such borrowers.
Greece’s Pomida property federation said the government’s plans would send a badly-needed message to unscrupulous borrowers.
“It’s good that the country protected people in trouble at the beginning of the crisis,” Pomida head Stratos Paradias told The Associated Press. “But this protection can’t apply to everyone, forever, because then you give the message to all borrowers that they do not really have to repay their loans.”
“Banks are not social policy tools, they are businesses,” he said. “We have become a society that demonizes lenders and sanctifies borrowers.”
* * *
Ήταν ασαφές πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επηρεαστούν, με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ να κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ιδιοκτήτες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν άτομα με άλλα ακίνητα ή σημαντικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και μια task force του υπουργείου Οικονομικών τρέχει γιανα εντοπίσει τους εν λόγω δανειολήπτες.
Η ΠΟΜΙΔΑ στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησηςθα στείλουν ένα εξαιρετικά αναγκαίο μήνυμα στους ασυνείδητος δανειολήπτες
«Είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα προστάτευε τον κόσμο που βρισκόταν σε πρόβλημα κατά την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στο Associated Press.”Αλλά αυτή η προστασία δεν μπορεί να ισχύει για όλους, για πάντα, γιατί τότε θα δώσει το μήνυμασε όλους τους δανειολήπτες ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.”
«Οι τράπεζες δεν είναι εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, είναι επιχειρήσεις», είπε.
“Έχουμε γίνει μια κοινωνία που δαιμονοποιεί τους δανειστές και καθαγιάζει τους δανειολήπτες”.
Use Facebook to Comment on this Post