Οι 6 κανόνες του safe sex στις διακοπές

Το ασφαλές σεξ είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, αν θέλετε να χαίρεστε τον έρωτα χωρίς άγχος και παρενέργειες. Και ενώ θα έπρεπε οι νέοι να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι…

σχετικά με την αντισύλληψη και την προστασία τους από τα διάφορα αφροδίσια νοσήματα, όπως φαίνεται από τις έρευνες και τις κατά καιρούς συζητήσεις, το «ασφαλές σεξ» δεν τους έχει γίνει ακόμη συνήθεια. Όμως, το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, παραλίες, βόλτες, χαλάρωση, γνωριμίες και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί παρά η ερωτική διάθεση να ανεβαίνει μαζί με το δείκτη του θερμόμετρου. Πριν, λοιπόν, ξεχυθείτε στις παραλίες και τα μπαρ, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας, εκτός από το αντιηλιακό και το μαγιό σας, τα μέτρα εκείνα που θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς απρόοπτα.


Αν δεν έχετε μόνιμη σχέση
1. Το προφυλακτικό είναι ο πιο «δημοφιλής» τρόπος προφύλαξης και η καλύτερη επιλογή για όλες τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες της νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν μόνιμο σύντροφο.

ΥΠΕΡ Αν και υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης, το προφυλακτικό εξακολουθεί να «κρατάει τα σκήπτρα» της πιο διαδεδομένης, και μάλιστα με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Επιπλέον, η χρήση του αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως AIDS, ηπατίτιδες, βλεννόρροια, κονδυλώματα (ιός HPV), έρπης γεννητικών οργάνων και κολπίτιδα, αφού δεν κοιμάστε μόνο με το σύντροφό σας, αλλά και… με όλες τις προηγούμενες συντρόφους του. Ακόμη και το πιο «αθώο» από αυτά, αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές στο εσωτερικό των γεννητικών οργάνων. Η τοποθέτηση του προφυλακτικού είναι εύκολη και απαιτεί λίγο χρόνο. Στην αγορά, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη προφυλακτικών που υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και απόλαυση.

ΚΑΤΑ Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο εφαρμογής και χρήσης του προφυλακτικού, και πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, ώστε να απο-φεύγονται πιθανά «ατυχήματα» (π.χ. να σπάσει). Όσο για το γυναικείο προφυλακτικό, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

2. Για τις… ατυχίες των διακοπών

Μπορεί εσείς να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά, όπως να σπάσει το προφυλακτικό. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως καταφεύγετε στο «χάπι της επόμενης ημέρας» ή τη λεγόμενη «επείγουσα αντισύλληψη», που δεν αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο να εγκατασταθεί στο ενδομήτριο.

ΥΠΕΡ Όσο πιο σύντομα, μετά την επαφή, γίνει η λήψη του χαπιού τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό, πρέπει να πάρετε και τις δύο δόσεις που υπάρχουν στη συσκευασία εντός 72 ωρών, φροντίζοντας να ληφθεί η δεύτερη δόση 12 ώρες μετά την πρώτη. Επίσης, καλό είναι να το έχετε μαζί σας στις διακοπές για κάθε ενδεχόμενο.

ΚΑΤΑ Το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν αποτελεί ενδεδειγμένο μέσο αντισύλληψης και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Αν, λοιπόν, σας συμβαίνουν συχνά «ατυχήματα», καλό είναι να επιλέξετε κάποια άλλη μέθοδο που θα σας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια. Στην περίπτωση που χρειαστεί να πάρετε το χάπι για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν διαταραχές στην περίοδό σας, όπως αιμορραγία.

3. Για τις νεαρές γυναίκες με σταθερό σύντροφο
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης σήμερα είναι το περίφημο «χάπι». Ενδείκνυται για υγιείς γυναίκες κάτω των 35-40 ετών, καθώς μετά την ηλικία αυτή αυξάνονται οι πιθανότητες για παρενέργειες.

ΥΠΕΡ Προστατεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν την ερωτική επαφή, γι’ αυτό και δεν επιδρά αρνητικά στον αυθορμητισμό και το ρομαντισμό της στιγμής. Επίσης, έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και αποτελεί αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης, καθώς από τη στιγμή που θα διακόψετε τη λήψη του μπορείτε να μείνετε έγκυος. Μάλιστα, τα χάπια νέας γενιάς έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα και έτσι οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους (ναυτία, πονοκέφαλοι, κατακράτηση υγρών) έχουν περιοριστεί σημαντικά. Τέλος, η λήψη του φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα εξωμήτριας κύησης.

ΚΑΤΑ Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης και να λαμβάνετε το χάπι καθημερινά. Διαφορετικά, αν το ξεχάσετε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε και δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης για τις επόμενες 7 ημέρες (παίρνοντας παράλληλα και το χάπι). Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγησή του αντενδείκνυται λόγω πιθανών επιπλοκών. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε τη λήψη του αν καπνίζετε και είστε άνω των 35-40 ετών, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων, αν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη), αν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρομβώσεων, ασθενειών του ήπατος ή υποφέρετε από ημικρανίες. Ωστόσο, το σπουδαιότερο μειονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν προστατεύει από τα αφροδίσια νοσήματα.

4. Αν έχετε γεννήσει
Το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτική μέθοδος για εσάς που έχετε σταθερή σχέση και έχετε γεννήσει, ιδίως αν καπνίζετε. Συνήθως, λοιπόν, επιλέγεται από γυναίκες που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά.

ΥΠΕΡ Προσφέρει μόνιμη αντισυλληπτική δράση και δεν επηρεάζει αρνητικά τον αυθορμητισμό της στιγμής, καθώς δεν απαιτείται καμία απολύτως προετοιμασία. Είναι ένας αναστρέψιμος τρόπος αντισύλληψης και αφού το αφαιρέσετε, μπορείτε να μείνετε έγκυος, επειδή η γονιμότητα αποκαθίσταται άμεσα. Τοποθετείται στο ιατρείο από το γιατρό σας και, ανάλογα με το σπιράλ που θα επιλέξετε, παραμένει στη μήτρα από 2 έως 5 χρόνια. Σε περίπτωση που το μετανιώσετε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θελήσετε να το αφαιρέσετε, πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

ΚΑΤΑ Μπορεί να παρατηρήσετε ενοχλήσεις από το σπιράλ, για παράδειγμα περισσότερο αίμα κατά την εμμηνόρροια, ενώ η χρήση του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για φλεγμονές, όπως είναι η σαλπιγγίτιδα. Τέλος, ίσως αυξάνει τις πιθανότητες για εξωμήτρια κύηση.

5. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Τα αντισυλληπτικά χάπια, εκτός του ότι αποτελούν μία αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, χρησιμοποιούνται και για άλλους ιατρικούς λόγους, ως μέρος κάποιας θεραπευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, περιορίζουν σημαντικά τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα (πόνος, δυσθυμία) και αμβλύνουν προβλήματα περιόδου, όπως είναι η δυσμηνόρροια και η μεγάλη απώλεια αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται και για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, όπως είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, η τριχοφυΐα και η έντονη ακμή, τα οποία συνδέονται με ορμονικές δυσλειτουργίες.

6. Για τα έμπειρα ζευγάρια
Η «μέθοδος του ρυθμού» ακολουθείται κυρίως από ζευγάρια με σταθερή σχέση, που γνωρίζουν καλά ο ένας το σώμα του άλλου. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία, εφόσον δεν χρησιμοποιείται κάποιο άλλο αντισυλληπτικό μέτρο, και φυσικά να γνωρίζει η γυναίκα τις ημέρες της ωοθυλακιορρηξίας της, ώστε 2 έως 5 ημέρες πριν και 3 ημέρες μετά είτε να αποφύγει την επαφή είτε να λάβει κάποιο αντισυλληπτικό μέτρο .

ΥΠΕΡ Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και δεν επηρεάζει αρνητικά το ρομαντισμό και τον αυθορμητισμό της στιγμής. Αν μπορείτε να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας με ακρίβεια, μπορεί να γίνει εκσπερμάτιση και εντός του κόλπου, αλλά δεν παύει να είναι κάτι τελείως παρακινδυνευμένο.

ΚΑΤΑ Πρέπει να έχετε σταθερό κύκλο, αφού απαιτείται να γνωρίζετε με ακρίβεια τις ημέρες της ωοθυλακιορρηξίας σας. Η μέθοδος αυτή έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, καθώς είναι δύσκολο να υπολογίσετε ακριβώς τις γόνιμες ημέρες, ενώ ακόμη και ένας σταθερός κύκλος μπορεί να παρουσιάσει κάποια ανωμαλία. Τέλος, είναι δύσκολο και για το σύντροφό σας να ελέγξει πλήρως, όπως πιθανώς να πιστεύει, την εκσπερμάτισή του.

Και μη ξεχνάτε: Για οποιαδήποτε λήψη φαρμάκου ή για οποιαδήποτε ενόχληση πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Πηγή: www.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *