Και αυτό το καλοκαίρι… προσκοπικές εξερευνήσεις με ελληνό – βελγικό άρωμα… στη βόρεια Εύβοια

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου


Πιστοί στο ραντεβού πρόσκοποι από το Βέλγιο και την Αθήνα επισκέφτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη βόρεια Εύβοια, προσφέροντας εθελοντική εργασία με τη βοήθεια του 1ου Συστήματος των Ναυτοπροσκόπων της Λίμνης, του Δασαρχείου και του Δημοτικού Συμβούλου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Αντώνη Μπάρετ (συνοδοιπόρος των παιδιών σε κάθε τους βήμα).
Η 4η Αγέλη της Νέας Σμύρνης και η 2η Αγέλη του Βύρωνα, επίσης, επί σειρά ετών επισκέπτες και φίλοι του τόπου, έστησαν τις κατασκηνώσεις τους παραθαλάσσια κοντά στις Ροβιές Ευβοίας ενώ οι πρόσκοποι από το Βέλγιο βίωσαν πιο υψομετρικές συγκινήσεις…

Ταξιδέψαμε… σε ένα από τα ορεινότερα χωριά της Εύβοιας, στο Δρυμώνα και συναντήσαμε τους Βέλγους στο ησυχαστήριο τους να προετοιμάζουν το πρόγραμμα των επόμενων εξορμήσεων στη φύση.

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λίμνης μαζί με τους Βέλγους προσκόπους και το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Μπάρετ
Με τους Ναυτοπροσκόπους της Λίμνης, δημιούργησαν στις κατασκηνώσεις ιδιαίτερη ατμόσφαιρα γεμάτη περιπέτεια, δράση και παιχνίδια. Έλληνες και Βέλγοι γρήγορα έγιναν μια μεγάλη και ζεστή παρέα. Μέσα από την προσκοπική τους συνεργασία αναπτύχθηκαν ζεστά ανθρώπινα συναισθήματα συμπάθειας, εκτίμησης και φιλίας…
Προσκοπίνες στο Μαντούδι έτοιμες για εργασία…
Οι φιλοξενούμενοι πρόσκοποι από το εξωτερικό, παραδοσιακά, δίνουν δυναμικό παρόν στα χωριά της βόρειας Εύβοιας και βοηθάνε σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Δήμο στην αξιοποίηση και τον καλλωπισμό πολλών παρθένων μονοπατιών στην καρδιά του δάσους αλλά και σε καθαρισμούς παραλιών.

Στις κατασκηνώσεις με τους Ναυτοπροσκόπους της Λίμνης και τους Βέλγους προσκόπους

Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο τη πευκόφυτη διαδρομή, φθάσαμε στο γραφικό χωριό Δρυμώνα, το οποίο φιλοξένησε τις κατασκηνώσεις των Ναυτοπροσκόπων της Λίμνης (περισσότερα εδώ…) και ένα από τα Συστήματα των Βέλγων προσκόπων στο πρώην Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο (του χωριού).

Οι Βελγίδες προσκοπίνες με χαμόγελα και τσαχπινιά παζάρουν αποκλειστικά στο φακό μας
Μοναδική η θέα προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ μας έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα. Παντού διάσπαρτες… οι αποχρώσεις της καλοκαιρινής φύσης με φόντο το γαλάζιο του ευβοϊκού. Ιδανικός τόπος για κατασκήνωση και εξορμήσεις… Ο,τι πρέπει για προσκοπισμό!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Μπάρετ, αναφέρθηκε στην προσφορά των προσκόπων.
«Με τα παιδιά ξεκινήσαμε τον καθαρισμό μεγάλων τμημάτων της παραλίας και του χώρου που βρίσκεται ο Μεσαιωνικός Πύργος των Ροβιών».
Εν ώρα… εργασίας…
Οι πρόσκοποι παρέμειναν στην περιοχή μέχρι και τις 17 Ιουλίου και το πλάνο εργασιών περιλάμβανε… πληθώρα δραστηριοτήτων όπως, ανάδειξη μονοπατιών, καλλωπισμό κοινόχρηστων χώρων, ανάδειξη πηγών κ.α. με την υπόδειξη των υπευθύνων του Δασαρχείου.
Ο κ. Μπάρετ εξήγησε πως η παρουσία των Βέλγων στην περιοχή δεν είναι τωρινή… «Έρχονται χρόνια. Συνήθως κατασκηνώνουν στο Τρούπι. Συνεργάζονται – για κάποιες δράσεις τους – και με τη Φιλοδασική Ένωση της Αγίας Άννας.

«Πολύτιμη σε αυτό το ελληνοβελγικό αλισβερίσι είναι η και συμβολή ενός Βέλγου – μόνιμου κατοίκου της περιοχής – ο οποίος (σε συνεργασία μαζί μου) αποτελεί το βασικότερο συνδετικό κρίκο της περιοχής με τους προσκόπους.

«Οι πρώτοι πρόσκοποι που μας επισκέφθηκαν έμειναν ευχαριστημένοι και στην πορεία ακολούθησαν και άλλοι… Ανέλαβα το ρόλο του ξεναγού, μιλώντας και τη γλώσσα τους. Είμαι συνεχώς δίπλα τους, τους καθοδηγώ και στα πρακτικά ζητήματα».

Με το πέρασμα των χρόνων οι επισκέψεις των Βέλγων καθιερώθηκαν – σχεδόν – στο σύνολο του Δήμου. Κάθε καλοκαίρι συναντάμε και από ένα Προσκοπικό Σύστημα.
Τα παιδιά που κατασκήνωσαν στο Δρυμώνα επισκέφθηκαν πρώτη φορά την Ελλάδα και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.
Εθελοντική εργασία από τους προσκόπους για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής
«Ανακάλυψαν πως υπάρχει μεγάλη διαφορά συγκρίνοντας τα όσα είδαν και έζησαν με αυτά που ακούγονται στο Βέλγιο για τη χώρα μας. Οι επισκέψεις αυτές είναι πολύ σημαντικές. Η περιοχή προβάλλεται με το καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Οι πρόσκοποι περνάνε πολύ όμορφα εδώ. Μεγαλώνοντας θα έρθουν και με τις οικογένειες τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Μπάρετ, συμπληρώνοντας πως «επιδίωξη μας είναι να μην χάσουμε επαφή μαζί τους και σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης αλλά και τα Προσκοπικά Συστήματα που έρχονται – εδώ και χρόνια – από Αθήνα (τα οποία εναλλάσσονται κάθε καλοκαίρι) με μονιμότερο το 4ο Σύστημα της Νέας Σμύρνης.

«Οφείλουμε να φιλοξενούμε με ζεστασιά τα παιδιά. Μας βοηθούν υποδομικά να αναδείξουμε το τόπο μας. Για να μπορεί μελλοντικά ο τουρίστας να απολαμβάνει οργανωμένα τα οδοιπορικά και τους περιπάτους.
Όλα τα μονοπάτια, στη διάνοιξη των οποίων έχουν βοηθήσει οι πρόσκοποι αλλά και αυτά που έχει επιμεληθεί το Δασαρχείο, θα σημανθούν σωστά και θα αναδειχθούν προβολικά σε ειδικές ιστοσελίδες. Ευελπιστούμε στην ανάδειξη της βόρειας Εύβοιας ως τόπου εναλλακτικού τουρισμού».

Οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης

Ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος των Ναυτοπροσκόπων της Λίμνης Δημήτρης Ζούτσος μίλησε για τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση.
«Πρώτη φορά αποφασίσαμε φέτος να κατασκηνώσουμε στο Δρυμώνα, σε ένα χωριό πανέμορφο ιδανικό για πεζοπορία.
Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν που είχαν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Κάναμε μπάνιο στους καταρράχτες. Παίξαμε στο δάσος, ξετρελάθηκαν με τις ομορφιές του τοπίου… τη νύχτα στα πεύκα με τους φακούς… η ατμόσφαιρα τα γοήτευσε, θύμιζε παραμύθι…

Άποψη από την αυλή των κατασκηνώσεων στο Δρυμώνα… Πολλές οι υποδομικές ανάγκες, απαραίτητη η στέγαση σε μόνιμη βάση Προσκοπικού Κέντρου…

Απαραίτητα εφόδια για τις ημέρες της κατησκήνωσης…
Καταβάλουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε το χώρο που μας έδωσε ο Δήμος σε ένα οργανωμένο Προσκοπικό Κέντρο. Έχουμε συγκεντρώσει χρήματα από διάφορες δράσεις και τα επενδύουμε εδώ.. Στείλαμε σχετική επιστολή στο Δασαρχείο και στο Δήμο για τη δρομολόγηση επιπλέον κατασκευών στο χώρο, για να μπορέσουμε να φιλοξενούμε πολλές Ομάδες Προσκόπων αλλά και Συλλόγους που θέλουν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή».

Η Υπαρχηγός του Συστήματος Νατάλια Μουζούρη αναφέρθηκε στη φιλοξενία των Βέλγων εξηγώντας… πως η ανταλλαγή μεταξύ Προσκοπικών Συστημάτων είναι συνηθισμένη. «Μιλάμε κοινή προσκοπική γλώσσα…. Ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο ζωής και συνεννοούμαστε εύκολα μεταξύ μας».

Όπως μας ενημέρωσε ο Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων, αυτό το καλοκαίρι, στην ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου (του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας), μέχρι τα μέσα Ιουνίου, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα Συστήματα για κατασκηνώσεις.
«Δυστυχώς πάσχουμε από χώρους. Για αυτό θέλουμε να διαμορφώσουμε το δικό μας Κέντρο, θα μας βοηθήσει πολύ στο κομμάτι της φιλοξενίας».

Οι πρόσκοποι από το Βέλγιο

«Η Ελλάδα είναι πανέμορφη, το ίδιο και οι Έλληνες. Έχετε δύναμη και ψυχή!», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της Ομάδας των Βέλγων προσκόπων Thibaut (Tibo) de Radigues, περιγράφοντας και ένα 24ώρο του προσκοπικού τους προγράμματος στη βόρεια Εύβοια.
Πεζοπορία στο δάσος νωρίς το πρωί, εξερεύνηση μονοπατιών, εργασίες μέσα στη φύση. Η ημέρα περιλάμβανε και όλα τα προσκοπικά καθήκοντα παιδαγωγικού χαρακτήρα, εκμάθησης και έντονης δραστηριότητας.

Υπαίθριες ετοιμασίες του γεύματος…


Όσον αφορά στην εκτίμηση για τους κατοίκους του χωριού… «αξιολάτρευτοι, φιλικοί, χαμογελαστοί, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν σερβίροντας παραδοσιακό καφεδάκι και γλυκό».

Οι Έλληνες και οι Βέλγοι πρόσκοποι περάσανε μαζί πολλές ώρες ανταλλαγής απόψεων, ξενάγησης, εξερεύνησης και κοινών δραστηριοτήτων. Η τελευταία ημέρα λίγο πριν την επιστροφή… ήταν γεμάτη συναισθήματα και για τα δύο Συστήματα.
Ένα από τα Βελγικά Προσκοπικά Συστήματα που επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στη βόρεια Εύβοια
Οι φιλοξενούμενοι πρόσκοποι έκαναν την εθιμοτυπική τους επίσκεψη στο Αρχηγείο των Ναυτοπροσκόπων (στη Λίμνη), αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους και αποχαιρετίστηκαν με συγκίνηση ευχόμενοι σύντομα να ξαναβρεθούν μαζί και σε βελγικό έδαφος.
Οι Αρχηγοί αντάλλαξαν τα προσκοπικά τους φουλάρια και έδωσαν την υπόσχεση πως αυτή η πρώτη γνωριμία είναι η αρχή για τη δημιουργία μιας δυνατής φιλίας.

Οι πρόσκοποι από την Αθήνα

Με συνοδηγό μας τον Αρχηγό της Κοινότητας των Ανιχνευτών Ναυτοπροσκόπων της Λίμνης Γιώργο Ζούτσο κατευθυνθήκαμε στις Ροβιές (θέση Καμίνια – βόρεια Εύβοια) στο χώρο των κατασκηνώσεων δύο Συστημάτων της 4ης Αγέλης Νέας Σμύρνης (http://ageli4ns.blogspot.gr/) και της 2ηςΑγέλης Βύρωνα (πατήστε εδώ http://ageli2byr.blogspot.gr) .

Στη “παραμυθοχώρα”… των προσκόπων στις Ροβιές
65 παιδιά μαζί με την Κοινότητα Ανιχνευτών ταξίδεψαν και αυτό το καλοκαίρι στη βόρεια Εύβοια και έστησαν τις θερινές τους κατασκηνώσεις με πειθαρχία και οργάνωση. Οι πρόσκοποι της Αγέλης (μαθητές Δημοτικού)  – τα λυκόπουλα – ήταν οι λιλιπούτειοι της παρέας. Ακολουθούσε η Ομάδα των προσκόπων αποτελούμενη από παιδιά του Γυμνασίου και η Κοινότητα των Ανιχνευτών με μαθητές Λυκείου.
Παιχνίδια και δράση από τα λυκόπουλα των Συστημάτων Νέας Σμύρνης και Βύρωνα
Ο Αρχηγός της κατασκήνωσης καθώς επίσης και Αρχηγός της 4ης Αγέλης της Νέας Σμύρνης Θοδωρής Μούρτης (προσκοπικά Louis, ο βασιλιάς των πιθήκων) μας κατατόπισε στους χώρους της καλοκαιρινής «φωλιάς» των προσκόπων σε καταπράσινο δάσος πάνω από τα καταγάλανα νερά της θάλασσας.
Η συγκεκριμένη Αγέλη, δίνει το παρόν εδώ και 20 χρόνια στην περιοχή, έχοντας αναπτύξει βαθύτατους δεσμούς αγάπης με το τόπο και τους κατοίκους.
Ο πολύτιμος προσκοπικός “Φάκελος Κατασκήνωσης” με όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της Αγέλης
Προσκοπική ζωή γεμάτη ομορφιές… και μελωδίες…
Οι Αθηναίοι πρόσκοποι έφτασαν στις κατασκηνώσεις 9 Ιουλίου και παρέμειναν περίπου 12 μέρες, παίζοντας, μαθαίνοντας, εξερευνώντας, ανακαλύπτοντας… με αφοσίωση και σεβασμό πάντα στο Νόμο και την Υπόσχεση του Προσκόπου.

Κάποιοι από τους προσκόπους της Αθήνας…
Ο Αρχηγός εξήγησε πως «πρόκειται για διακοπές με κούραση για όποιον θέλει να περάσει καλά…. Για τους προσκόπους δεν είναι καθόλου δύσκολο το πρόγραμμα που ακολουθείται… τους δίνει δύναμη και ζωντάνια. Όλοι οι ενήλικες – οι υπεύθυνοι των Ομάδων – έχουμε ειδική κατάρτιση στο πως θα χειριστούμε ξεχωριστά το κάθε πρόγραμμα με βάση τη βιωματική εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι, κυρίως σε ο,τι αφορά στα λυκόπουλα».
Για τις νυχτερινές εξερευνήσεις…
Τα λυκόπουλα με τον αρχηγό της Αγέλης Θοδωρή Μούρτη (4ο Σύστημα Νέας Σμύρνης)
Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης έμαθαν να αυτοεξυπηρετούνται, αυτός ήταν και ο βασικός στόχος! Πρωινό ξύπνημα, κατανομή αρμοδιοτήτων (σε Ομάδες ανά εξάδα), εργασία – συνεργασία, κατανόηση του ρόλου της Ομάδας… παιχνίδι, εκμάθηση στην πράξη… και πολλές άλλες δραστηριότητες με βασικό άξονα την ανάπτυξη χαρακτήρα και απόκτηση ικανοτήτων.
Πρόσκοποι και λυκόπουλα γεμάτα ζωντάνια…
Μια ακόμη ιδιαιτερότητα των Προσκοπικών Κοινοτήτων είναι η χρήση προσκοπικών ονομάτων. Για τα λυκόπουλα η ιστορία του Μόγλη από το Βιβλίο της Ζούγκλας αποτελεί τη βασικότερη πηγή έμπνευσης…

Ο προσκοπισμός διαμορφώνει χαρακτήρες! Είναι μια πολύτιμη εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους…

Φωτορεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου, Νίκος Παλιάτσος, Γιώργος Ζούτσος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *