«Απελευθερώνεται» το δικηγορικό επάγγελμα και οι τιμές του!

Σημαντικές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας του δικηγορικού επαγγέλματος ετοιμάζει στον νέο Δικηγορικό Κώδικα ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα οι…
δικηγορικές αμοιβές θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και θα αφορούν είτε στο σύνολο για τη διεξαγωγή μιας δίκης είτε για επιμέρους νομικές ενέργειες, δικαστικές ή εξώδικες.

Μόνον στην περίπτωση που δικηγόρος και πελάτης δεν συμφωνούν ή δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ τους, θα υπάρχει ένα «μίνιμουμ» ποσό αμοιβής που θα καθορίζεται από το αντικείμενο της δίκης.

Συγκεκριμένα για αγωγές έως 200.000 ευρώ η δικηγορική αμοιβή θα είναι 2%, πάνω από 200.000 και έως 750.000 η αμοιβή θα είναι 1,5%, για να φθάσει σταδιακά στο 0,05% για ποσά από 25 εκατ. ευρώ και πάνω.

Ακόμα προβλέπεται ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών που θα μπορούν να έχουν παραρτήματα σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στο εξωτερικό ενώ θα υπάρχει ελεύθερη προβολή και διαφήμιση του δικηγορικού επαγγέλματος και της παροχής νομικών υπηρεσιών, στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Σε ότι αφορά την πρακτική άσκηση των νέων δικηγόρων, αυτή θα μπορεί να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στα δικαστήρια ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων αλλά και επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης καθώς και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Δημόσιο.

Για να γίνει κάποιος δικηγόρος, προβλέπεται ότι θα δίνει πανελλαδικές εξετάσεις που θα γίνονται από επιτροπή καθηγητών νομικών από όλη την επικράτεια, καθώς καταργούνται οι ξεχωριστές εξετάσεις σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο.

Επιπλέον αλλαγές προβλέπονται και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη διοικήσεων στους Δικηγορικούς Συλλόγους. Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων και προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη. Η θητεία των διοικήσεων που θα εκλέγονται αλλάζει από τα τρία στα τέσσερα έτη. Επίσης, μεταβάλλεται το τοπίο των πειθαρχικών ποινών για τους δικηγόρους καθώς ορίζεται για σωρεία αδικημάτων η επιβολή αυστηρών ποινών, προσωρινής παύσης που φθάνει ως τα δύο χρόνια και φυσικά η οριστική διαγραφή…

www.topontiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *