Υποφέρετε από συναισθηματική υπερφαγία; Τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι, σε…
Αν είστε εξοικειωμένοι με ένα από τα παραπάνω ερωτήματα η ελπίδα δεν έχει χαθεί για να ξεπεράσετε την συναισθηματική σας υπερφαγία. Διαβάστε πέντε τρόπους για να την αντιμετωπίσετε…
Αποδοχή
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε εθισμού είναι να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη.
Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε σε ένα ημερολόγιο λεπτομερώς τον τόπο, την τροφή και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του υπερφαγικού επεισοδίου.
Με τη βοήθεια του ημερολογίου θα ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί ένα επεισόδιο συναισθηματικής υπερφαγίας και στη συνεχεία θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε έως ότου το εξαλείψουμε.
Αντιμετώπιση
Πολλές φορές προσπαθώντας να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, όταν νιώθουμε δυστυχισμένοι, μόνοι, θυμωμένοι ή ακόμη και όταν αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προβλήματα μας δεν έχουμε τη δύναμη να τα λύσουμε, αλλά τα μεταθέτουμε ξεσπώντας στο φαγητό.
Αντιμετωπίστε τον πειρασμό και αντισταθείτε καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια στο ημερολόγιο σας τι ήταν αυτό που σας θύμωσε ή σας στενοχώρησε. Σκεφτείτε έπειτα αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα που σας προκάλεσε όλα αυτά τα συναισθήματα.
Εάν ωστόσο δεν είστε έτοιμοι ή συναισθηματικά ώριμοι να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας και να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις, φτιάξτε μια λίστα δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε και ασχοληθείτε με μια από αυτές τις δραστηριότητες μέχρι να υποχωρήσει το συναίσθημα της υπερφαγίας.
Μείωση των επεισοδίων υπερφαγίας
Μην παραλείπετε γεύματα. Τρώγοντας 5 γεύματα μέσα στη μέρα πρωινό μεσημεριανό βραδινό και 2 σνακ, ο μεταβολισμός δουλεύει σε γρήγορους ρυθμούς και έτσι γίνονται περισσότερες καύσεις. Αν παραλείψετε κάποιο γεύμα σίγουρα όταν έρθει η ώρα να φάτε το επόμενο θα πεινάτε περισσότερο και φυσικά θα φάτε μεγαλύτερη ποσότητα.
Τρώτε τα γεύματα σταθερά κάθε 3 με 4 ώρες. Το να τρώτε άστατες ώρες είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος για να πάρετε κιλά.
Φάτε ένα καλό πρωινό επιλέγοντας δημητριακά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γάλα άπαχο, αυγά, ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι και φρούτα. Το πρωινό σας γεύμα θα σας κρατήσει χορτάτους και θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό, κρατώντας σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Πίνετε πολύ νερό χωρίς να περιμένετε να διψάσετε. Το νερό μας ενυδατώνει και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει καλύτερα τις τοξίνες Μια καλή λύση είναι να έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας.
Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν βρεθείτε μπροστά στις λιχουδιές να μην μπορείτε να αντισταθείτε και να ψωνίσετε περιττά τρόφιμα.
Χαλαρώστε. Το στρες και το άγχος δημιουργούν την επιθυμία για λάθος τροφές και αυξάνουν το βάρος. Η χαλάρωση στο σώμα και το πνεύμα μας βοηθάει να αποβάλουμε το στρες και να βλέπουμε τη ζωή θετικά. Βγείτε μια βόλτα στα μαγαζιά κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, ή πηγαίνετε έξω για μια βόλτα ή ένα καφέ.
Άσκηση
Προσπαθήστε να γίνεται πιο δραστήριοι. Ακόμη και δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας είναι μια καλή ευκαιρία να τονώσετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σας καθώς και να χαρίσετε στον οργανισμό σας ευεξία.
Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση σας. Ξεκινήστε την άσκηση αργά αλλά σε τακτική βάση.
Η αίσθηση της ολοκλήρωσης όταν έχετε επιτύχει το στόχο σας στο τέλος της εβδομάδας θα σας εμπνεύσει να συνεχίσετε με την αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Θα σας βοηθήσει να κερδίσετε την χαμένη αυτοκυριαρχία σας και να αντισταθείτε σε οποιανδήποτε επερχόμενη συναισθηματική υπερφαγία.
Μην εγκαταλείπετε ποτέ την προσπάθεια
Ποτέ μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, αν κάνατε μία παρασπονδία. Μην τα παρατάτε, συνεχίστε να τρέφεστε υγιεινά και μην καταθέτετε τα όπλα λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Ακόμα και μετά από μια μέρα αποτυχίας ξεκινήστε με θάρρος μια νέα μέρα, προσπαθήστε να πάρετε διδάγματα από την προηγούμενη σας εμπειρία και μάθετε από τα λάθη σας.
Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται κάποιος χρόνος πάντα για να δείτε τα αποτελέσματα. Χρειάζεται να αποκτήσετε τον έλεγχο της συναισθηματικής πείνας, όσο πραγματικό και αν αισθάνεστε αυτό το συναίσθημα πρέπει να κατανοήσετε ότι προέρχεται από το μυαλό και όχι από το στομάχι σας.
Η φυσική δραστηριότητα, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος βοηθούν το σώμα να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, το προστατεύουν από την ψυχολογική εξασθένηση και απομακρύνουν το συναίσθημα της υπερφαγίας. Πάρτε κουράγιο από πετυχημένες προσπάθειες σας. Μη σταματάτε την προσπάθεια σας και συνεχίστε δυναμικά υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας πάντοτε τους στόχους σας.
Πηγή: diatrofi.gr
Use Facebook to Comment on this Post