Μαρίνα Τερζίδου
-Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία;
Οι άντρες είναι το 85% και οι γυναίκες είναι το 15% μιλάμε για τους χρήστες ηρωΐνης δηλαδή για εξαρτημένα άτομα. Πάντοτε οι άνδρες είναι περισσότεροι. Οι γυναίκες εισάγονται στη χρήση από τους άντρες που συνήθως είναι η σχέση τους, οι άντρες τους και είναι εξαρτημένες από τους άντρες τους κι αυτοί τις εισάγουν στην χρήση και αυτοί ελέγχουν τον τρόπο της χρήσης τους.
-Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γενικά οι χρήστες έχουν μια παθολογία και μια ανωριμότητα. Έχουν ένα πρόβλημα να απεξαρτηθούν αλλά όχι μόνο από την ουσία αλλά και από την κοινωνία, από την οικογένεια και γενικά οτιδήποτε τους κρατά σε μια σχέση εξάρτησης και ανωριμότητας. Μια τέτοια σχέση εξάρτησης είναι αυτή που δημιουργούν οι γυναίκες με τον φίλο τους ή με τον άνδρα τους που θα τους εισάγει που θα τους γνωρίσει την ναρκωτική ουσία την οποιαδήποτε και τελικά όπως ξέρουμε αρκετά από αυτές καταλήγουν στην εξάρτηση, δηλαδή στην ηρωΐνη και ιδιαίτερα στην ενέσιμη χρήση. Υπάρχει μια σχέση όχι μόνο εκμετάλλευσης αλλά και αλληλοεξάρτησης. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Πολλές φορές και ο άνδρας βρίσκει τα χρήματα του από την δουλειά που κάνει η γυναίκα του άρα και αυτός έχει ανάγκη τη σχέση αυτή. Δηλαδή εννοούμε κυρίως την πορνεία. Δημιουργείται έτσι μια σχέση, μια παθολογία της οποία θύματα είναι οι γυναίκες.
-Ποιες γυναίκες καταλήγουν σε αυτή την παθολογία συνήθως;
Συνήθως οι γυναίκες που εξαρτώνται είναι κακοποιημένα παιδιά. Είτε σεξουαλικά είτε ψυχολογικά. Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κακοποίησης και ειδικά της σεξουαλικής είναι μέσα στην οικογένεια. Επομένως η σεξουαλική κακοποίηση και γενικά κάθε είδους κακοποίηση, είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την μετέπειτα χρήση ή εξάρτηση.
-Πόσο εύκολα μπορεί να ξεφεύγει μία γυναίκα από αυτή την κατάσταση;
Μπορεί να ξεφύγει και στη γυναίκα υπάρχουν και εξειδικευμένα κέντρα για γυναίκες και για μητέρες. Και το 18 ΑΝΩ έχει και το ΚΕ.ΘΕ.Α έχει. Υπάρχει τρόπος να ξεφύγει και να προστατευθεί και μπορώ να σας πω πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στο να το πετύχουν. Μπορούν να λάβουν τα μηνύματα πιο εύκολα και μεγάλο κίνητρο για την γυναίκα είναι και το παιδί. Πρέπει να απεξαρτηθούν, για το παιδί. . Το 18 ΑΝΩ έχει ειδικό πρόγραμμα για μητέρες και μπορούν να μπουν μέσα μαζί με τα παιδάκια τους.
-Τι συνιστά ένας ειδικός όταν η γυναίκα βρίσκεται μέσα σε μια σχέση εξάρτησης;
Γενικά η ψυχοκοινωνική θεραπεία συνίσταται στη διακοπή των προηγούμενων σχέσεων και στην αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση των σχέσεων με όλα τα άτομα του περιβάλλοντος όπως με την οικογένεια, με τον σύζυγο ή την σύζυγο. Επομένως γίνεται δουλειά και με την οικογένεια στα θεραπευτικά κέντρα κι όχι μόνο με τον χρήστη.
Επιστρέφει η γυναίκα στη σχέση όταν καταφέρει να ξεφύγει από την χρήση;
Θεωρητικά, θα πούμε πως αυτό έχει να κάνει ανάλογα με την περίσταση. Πρακτικά συνήθως δεν θα επιστρέψει. Τα προγράμματα υποκατάστασης δέχονται ζευγάρια έτσι ώστε να μπορούν να απεξαρτηθούν, να βοηθηθούν, να θεραπευτούν και οι 2 για να μην τραβάει ο ένας τον άλλο στην εξάρτηση.
-Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά;
Οι γυναίκες στη κοινωνία μας είναι πιο προστατευμένες γενικά γιατί τις μεγαλώνουν γυναίκες. Οι γυναίκες λοιπόν μεγαλώνουν γυναίκες και για αυτό έχουμε και λιγότερα ποσοστά ψυχοπαθολογίας. Οι άνδρες μεγαλώνουν κυρίως με τον πατέρα… Ο μητρικός ρόλος είναι πιο ενισχυμένος όσον αφορά την προστασία και τη φροντίδα. Εμείς λέμε λοιπόν, ότι από τον μητρικό ρόλο πρέπει να περάσουμε στον γονεικό. Έχουν και οι δυο γονείς ρόλο σημαντικό στην ανατροφή. Πρέπει να πάρουν και οι δυο την ευθύνη και να μοιράζονται.
-Η κρίση έχει παίξει ρόλο στην εξάρτηση;
Η κρίση παίζει ρόλο από ότι βλέπουμε και στην βιβλιογραφία από άλλα κράτη στο να αυξηθεί η χρήση. Ίσως όχι τόσο στην εξάρτηση παίζει όμως σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσει ο χρήστης να κάνει κάτι με αυτό. Να μπει δηλαδή σε θεραπεία. Όταν μια κοινωνία δεν έχει ελπίδα και όταν η ζωή δεν είναι καλή, δεν έχει και κίνητρο ο χρήστης για να κάνει αυτή τη τεράστια προσπάθεια να απεξαρτηθεί.
-Σε ποια ηλικία ξεκινούν την χρήση; Ποια είναι τα στάδια της χρήσης;
Η καριέρα της χρήσης ξεκινά περίπου στα 14 με 15. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα έρθει σε επαφή με κάποια ουσία. Συνήθως αυτή είναι η κάνναβη. Εάν αυτό συνεχίσει και δεν σταματήσει, γύρω στα 18 περνάει στην κύρια χρήση που συνήθως είναι η ηρωΐνη και περίπου 2 χρόνια μετά, περίπου στα 20 αρχίζει την ενδοφλέβια χρήση. Επτά χρόνια μετά δηλαδή γύρω στα 27 – 28 απευθύνεται κάπου για να ζητήσει βοήθεια. Να ξεκαθαρίσουμε την χρήση από την εξάρτηση. Όταν μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για χρήση. Ένας έφηβος που δοκιμάζει κάποια ουσία είναι χρήση μπορεί να μην είναι εξαρτημένος.
-Πώς γίνεται η πρώτη “γνωριμία” με τα ναρκωτικά;
Υπάρχει ένα ποσοστό που τη βρίσκει και στο σχολείο, ενδεχομένως όχι μέσα στο σχολείο αλλά γύρω από το σχολείο που κυκλοφορούν οι εξωσχολικοί και στα πάρτι και στα μαγαζιά, τα club, τις παρέες.δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος που μπορεί να τα βρει πια… Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην χρήση είναι βεβαίως και η οικογένεια, οι κοινωνικές συνθήκες. Και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο. Δηλαδή οι δυσλειτουργικές οικογένειες, οι μειονοτικές οικογένειες, οι φτωχές, οι οικογένειες με προβλήματα ψυχικά, με γονείς που καταχρώνται αλκοόλ ή ναρκωτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά που θα πειραματιστούν με τη χρήση. Βεβαίως έχει σχέση και η διαθεσιμότητα. Όσο πιο διαθέσιμη και όσο πιο φθηνή είναι μια ουσία στο περιβάλλον που ζει ένας έφηβος τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να έρθει σε επαφή με αυτή.
-Έχουμε στοιχεία για τον μαθητικό πληθυσμό; Με ποιες ουσίες έρχονται σε επαφή;
Στο μαθητικό πληθυσμό από έρευνα που είχε γίνει, υπάρχει μια αύξηση στη χρήση της κάνναβης κυρίως γιατί οι νέοι αυτής της ηλικίας με την κάνναβη πειραματίζονται. Υπάρχει λοιπόν μια αύξηση τα τελευταία 4 χρόνια αλλά η αύξηση αφορά κυρίως τα αγόρια. Υπάρχει όμως και μια αύξηση στις εισπνεόμενες οι οποίες είναι νόμιμες και φθηνές και διαθέσιμες στα περισσότερα σπίτια.
-Υπάρχουν σημάδια στη συμπεριφορά που πρέπει να ανησυχήσουν έναν γονέα;
Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση γιατί πολλοί συνδυάζουν την εφηβεία με την χρήση. Ο γονιός δεν έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το παιδί του στην εφηβεία. Υπάρχουν 15 χρόνια πριν από την εφηβεία και η πρόληψη ξεκινά από την ώρα που γεννάς ένα παιδί. Άρα το παιδί σου το μεγαλώνεις, το γνωρίζεις, το διαβάζεις, το αφουγκράζεσαι και πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να καταλάβεις τις διαφορές του και να ανιχνεύσεις που οφείλονται οι διαφορές στη συμπεριφορά του. Κανείς δεν μπορεί να πει στον γονιό συγκεκριμένα σημάδια. Το κάθε παιδί έχει τη δική του συμπεριφορά. Το παιδί θέλει μια διακριτική παρακολούθηση και μια ουσιαστική επαφή, μια σχέση δηλαδή. Οι έφηβοι κλειδώνουν τα συρτάρια τους, τους αρέσει η μυστικοπάθεια. Είναι σύμπτωμα και της χρήσης και της εφηβείας γενικότερα όμως. Και οι αλλαγές στη συμπεριφορά επίσης είναι σημάδι της εφηβείας.Μόνο μέσα από μια ουσιαστική σχέση θα μπορέσει ο γονιός να καταλάβει τι συμβαίνει.
-Εθισμός σημαίνει έλλειψη αγάπης;
Ναι ισχύει σε έναν μεγάλο βαθμό αλλά είναι λάθος να τα ρίχνουμε όλα στην οικογένεια. Οι οικογένειες σήμερα ζουν και τα καταφέρνουν πολύ δύσκολα. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι μεγάλη ευθύνη. Ο καθένας μας θα πρέπει να ψάχνει πώς θα εξελίξει τον ρόλο του σαν γονέας πώς θα έρθει πιο κοντά στο παιδί. Είτε μέσα από τις “σχολές γονέων”, είτε μέσα από το διάβασμα, ακόμη και από το ίντερνετ. Δεν δικαιολογείται να επαναλαμβάνουμε διαρκώς αυτά που έκαναν οι γονείς μας ή αυτά που ξέρουμε από εδώ και από εκεί.
Use Facebook to Comment on this Post