Στη τελική ευθεία βρίσκονται τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας…
Σύμφωνα με Τα Νέα, για να εκταμιευθεί η δόση, σύμφωνα με πηγές της τρόικας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, πρέπει κυρίως να γίνουν τα εξής:
1. Να προσδιοριστούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου.
2. Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ εφέτος και περισσότερο το 2014.
3. Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
4. Να οριστικοποιηθεί με πειστικό τρόπο το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.
Η τρόικα είναι σαφής: Παρότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους της να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης και η χώρα, υποστηρίζει ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν».
Ευελιξία, διευκρινίζεται, μπορεί να υπάρξει μόνο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ δεν θεωρείται ευθύνη της ελληνικής πλευράς.
Από ‘κεί και πέρα, επισημαίνεται με νόημα, η κυβέρνηση ήξερε ότι έπρεπε να βγάλει 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα και δεν το έκανε, έβλεπε ότι υπήρχε μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ που άνοιγε συνεχώς και δεν φρόντισε εγκαίρως να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το δημοσιονομικό κενό (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ), ενώ δεν έχει παρουσιάσει το πλαίσιο για τον νέο φόρο ακινήτων.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε στο Λουξεμβούργο ανήσυχος, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την καθυστέρηση ως προς την προώθηση του σχεδίου διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο στοιχείο, το οποίο καθιστά αυτή την αξιολόγηση πιο δραματική σε σύγκριση με την προηγούμενη και σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως πριν από λίγες ημέρες, είναι η χρονική πίεση που τίθεται για την ολοκλήρωσή της έως το τέλος Ιουλίου.
Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο Ολι Ρεν επανέλαβαν την Πέμπτη, μετά το Eurogroup, ότι όλα πρέπει να τελειώσουν στις αρχές Ιουλίου για να προλάβει η τρόικα να βγάλει την έκθεσή της έως το τέλος Ιουλίου.
Η πίεση που ασκείται πρέπει να αποδοθεί:
Πρώτον, στο ότι το ΔΝΤ, με βάση τον κανονισμό του, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρα που δεν έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της για τουλάχιστον 12 μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μετά τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα θα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό. Επομένως, η τελευταία εκταμίευση που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα είναι στις 31 Ιουλίου εφέτος.
Δεύτερον, η ευρωζώνη πάει διακοπές τον Αύγουστο. Προηγουμένως, η απόφαση εκταμίευσης πρέπει να περάσει από κάποια κοινοβούλια, και βεβαίως από το Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ένα ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο, ύψους 2,17 δισ. ευρώ. Επομένως, χρειάζεται τη δόση με κάθε τρόπο.
Από ‘κεί και πέρα, το επόμενο ομόλογο ύψους 986 εκατ. ευρώ πληρώνεται τον Δεκέμβριο, επομένως έχει καιρό να ρυθμίσει πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να επαναληφθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ (η ευρωζώνη θα έχει «εξοφλήσει» το 2013 με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και από ό,τι έχει διαρρεύσει στον Τύπο, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει και σε αυτή τη φάση το παιχνίδι των πιέσεων προς την Ευρώπη να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ζητεί από την Ευρώπη να βάλει το χέρι στην τσέπη (το κούρεμα θα ήταν το ιδανικό του) και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο θέμα τον Σεπτέμβριο, στην επόμενη αξιολόγηση, αν η παρούσα λήξει ομαλά. Η Γερμανία, όμως, με εκλογές ενόψει, προτιμά να σπρώξει τη δύσκολη απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και κούρεμα του χρέους της το 2014.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα αυτό. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι, αν περάσουμε τον κάβο του Ιουλίου και πάρουμε τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, μπορούμε να οργανώσουμε την τακτική μας και να βγούμε στις αγορές για τις επόμενες ανάγκες.
Use Facebook to Comment on this Post