Η Ελλάδα της κρίσης κούρασε την Ευρωζώνη

Kόπωση στην Ευρωζώνη από τις ελληνικές κρίσεις. Τι έλεγαν Ευρωπαίοι στο Eurogroup όταν στην Ελλάδα έβγαινε από την τρικομματική ο Φ. Κουβέλης
Ότι θέλει να περάσουν ένα Eurogroup χωρίς να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο σημείωνε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη…
Ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ευρωζώνης, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, φαίνεται πως είχε αιφνίδιο τέλος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, απηύθυναν σαφείς και έντονες προειδοποιήσεις στον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάννη Στουρνάρα αφενός μεν για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση της τρόικας, αφετέρου δε, για τη διαφαινόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ενδεικτικό του επιβαρυμένου κλίματος είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, οι Έλληνες ανταποκριτές στο Λουξεμβούργο βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ξένους συναδέλφους τους, οι οποίοι ρωτούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις μικροκομματικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την τροπή των πραγμάτων.

“Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά θέλω να περάσουμε ένα Eurogroup χωρίς να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής και ένα καλοκαίρι επιτέλους χωρίς ελληνική κρίση”, δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, δείχνοντας έτσι την κόπωση της Ευρωζώνης από τις διαρκείς αναζωπυρώσεις του ελληνικού ζητήματος.

Η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup έλαβε χώρα την ίδια στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και τη ρήξη στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.


Προφανώς ενημερωμένος για τις εξελίξεις, ο επικεφαλής του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εύχεται πως “όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ τους και της εφαρμογής του Προγράμματος”.

Ακόμη πιο δραματική έκκληση να αναλογιστεί η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος “το καλό της χώρας και του λαού της”, απηύθυνε ο Όλι Ρεν.

Είναι επομένως εμφανές ότι η διαφαινόμενη επιβίωση της κυβέρνησης έφερε αναστεναγμούς ανακούφισης στις Βρυξέλλες, όπου οι πρόωρες εκλογές θεωρούνταν καταστροφή.

Παρ’ όλα αυτά, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί προβληματισμό, καθώς ήδη από το 2010, οι εταίροι μας επιμένουν ότι η επιτυχία του Προγράμματος εξαρτάται από την ευρεία πολιτική συναίνεση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή του.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούσαν ανέκαθεν προτίμηση των Βρυξελλών, καθώς θεωρείτο ότι συμβάλλουν στη νομιμοποίηση των μέτρων του Μνημονίου. Ο Όλι Ρεν μάλιστα δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η κυβερνητική σταθερότητα των τελευταίων μηνών, συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας.

Ως εκ τούτου, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εγείρουν εκ νέου αμφιβολίες για τη “στοχοπροσήλωση” της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην επιτυχία του Προγράμματος.

Οι αμφιβολίες αυτές εντείνονται από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας.

Πολλοί στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν, εν μέρει τουλάχιστον, ότι για το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά η άρνηση ορισμένων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι το κενό υπάρχει και το ΔΝΤ υποχρεούται από το καταστατικό του να διακόψει τη συμμετοχή του σε ένα Πρόγραμμα Προσαρμογής όταν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του για τους επόμενους 12 μήνες.

Το όριο του δωδεκαμήνου σύντομα θα ξεπεραστεί, εξ ου και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τις αρχές Ιουλίου και άρα να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Με άλλα λόγια, το αίτημα της Ευρωζώνης είναι να της δοθεί λίγος χρόνος και να μην εξαναγκαστεί να συζητήσει το -κυοφορούμενο ούτως ή άλλως- “Τρίτο Ελληνικό Πρόγραμμα” σε αυτή τη χρονική συγκυρία και ενώ εκκρεμούν οι γερμανικές εκλογές.

Αν το αίτημα αυτό δεν ικανοποιηθεί και η καθυστέρηση της Ελλάδας φέρει εκ νέου την Ευρωζώνη προ τετελεσμένων, τότε η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας θα αποδυναμωθεί.

Πηγή: Καθημερινή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *