Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώµα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν», τα παντζάρια ή αλλιώς κοκκινογούλια είναι από τα πιο νόστιµα αλλά και λιγότερο γνωστά για τα οφέλη τους λαχανικά…
Tα παντζάρια είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαµποκιού.
Ιδανικά για «αποτοξίνωση»!
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βηταλαΐνες, µε κυριότερες τη βηταξανθίνη και τη βητακυανίνη, στις οποίες οφείλουν και το ιδιαίτερο χρώµα τους. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση, ενώ ενεργοποιούν και τους φυσικούς µηχανισµούς αποτοξίνωσης του οργανισµού.
Φίλος της καρδιάς…
Παράλληλα, οι βηταλαίνες σχετίζονται µε χαµηλά επίπεδα της ουσίας οµοκυστεΐνης. Η οµοκυστεΐνη είναι ένα αµινοξύ που σε υψηλά επίπεδα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το αγγειακό µας σύστηµα και κατ επέκταση για καρδιαγγειακά επεισόδια, εποµένως πρέπει να ελέγχεται. Επίσης, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, το φολικό οξύ που βρίσκεται στις ίνες των παντζαριών µπορεί να συµβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς.
…και των µατιών
Τα παντζάρια επιπλέον περιέχουν σε ικανοποιητικά ποσά τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συµβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης και στην υγεία των µατιών µας.
Σύµµαχος των οστών
Τα κοκκινογούλια εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχουν και αρκετό µαγνήσιο, απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι υποστηρίζουν και τη σκελετική µας υγεία.
Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι:
Θερµίδες: 31
Πρωτεΐνες: 1,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 8,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,5 γρ.
Σάκχαρα: 7,9 γρ.
Πιείτε το χυµό τους γιατί…
Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Exeter, ο χυµός του παντζαριού µπορεί να ενισχύσει τις αντοχές µας έτσι ώστε να γυµναζόµαστε 16% περισσότερο. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, αυτό συµβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα µειώνει τις απαιτήσεις του οργανισµού για οξυγόνο, κάνοντας τη γυµναστική πιο εύκολη!
Έρευνα του Queen Mary University of London έδειξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι 250ml χυµού παντζαριού πετύχαιναν µείωση της πίεσής τους εντός 24 ωρών χάρη στο νιτρικό άλας που περιέχει το κατακόκκινο λαχανικό.
Πώς τρώγονται…
Ο πιο κλασικός τρόπος στη χώρα µας για να απολαύσει κανείς τα παντζάρια είναι βραστά µε λάδι, ξίδι και σκόρδο. Είναι το ίδιο νόστιµα όµως και σε άλλες εκτελέσεις, όπως σε σαλάτες µε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και µήλο, σε τσάτνεϊ, σε σαλάτα µε γιαούρτι ή µαγιονέζα αλλά και ψητά.
Αυτό, το γνωρίζατε;
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταµίνη C, φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Φυσικές συνταγές οµορφιάς µε παντζάρι
Μάσκα για ζουµερά χείλη:
Για την παρασκευή της θα χρειαστείτε…
1 κ.τ.γ. γιαούρτι
1/2 κ.τ.γ. φρέσκο χυµό λεµονιού
1/2 κ.τ.γ. χυµό από παντζάρι
1/2 κ.τ.γ. µέλι
Εκτέλεση: Αφού ανακατέψετε το µείγµα καλά απλώστε τη µάσκα για 10 λεπτά και µετά αφαιρέστε.
Lip balm µε υπέροχη γεύση:
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να το φτιάξετε, είναι τα εξής…
1 κ.τ.σ. σοκολάτα
πολτό ή χυµό από παντζάρι
1/2 κ.τ.σ. µέλι
Εκτέλεση: Λιώστε τη σοκολάτα και πριν κρυώσει προσθέστε το µέλι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο-λίγο τον πολτό ή το χυµό από το παντζάρι µέχρι να φτιάξετε το χρώµα που σας αρέσει. Φροντίστε η σοκολάτα να είναι πάντα σε µεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα συστατικά. Ύστερα ανακατέψτε το µείγµα καλά, αφήστε το να κρυώσει, βάλτε το σε ένα µικρό βαζάκι και διατηρήστε το στο ψυγείο.
Περιγράψτε τα χείλη σας µε µολύβι χειλιών και απλώστε το lip balm µε ένα πινελάκι χειλιών ή δοκιµάστε ταµποναριστά µε ελάχιστα βρεγµένο σφουγγαράκι του µέικ απ.
Σηµείωση: Αν η σοκολάτα είναι λευκή, το χρώµα θα τείνει προς το ροζ – κόκκινο, ενώ, αν η σοκολάτα είναι µαύρη, το χρώµα θα βγει πιο σκούρο!
Πριν από κάθε χρήση ανακατέψτε το µείγµα καλά και κατόπιν εφαρµόστε στα χείλη.
Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc., Πρόεδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστηµονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών και της Νάνσυς Τσέλα, αισθητικού – κοσμητολόγου, εναλλακτικής θεραπεύτριας.
Use Facebook to Comment on this Post