Το ότι συζητάτε με τα παιδιά σας δεν σημαίνει ότι το κάνετε και σωστά. Η συζήτηση με τα παιδιά είναι πάντα εποικοδομητική, όμως μερικές φορές οι γονείς κάνουν λάθη που δεν…
πρέπει γιατί μετά αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Μάθετε λοιπόν ποια είναι αυτά…
Γκρίνια. Με το να γκρινιάζετε επειδή το παιδί δεν έφαγε το πρωινό του ή επειδή δεν διάβασε όσο θα θέλατε τα μαθήματά του, είναι ενοχλητικό για το παιδί που πρέπει να του δείξετε τη μέθοδο με την οποία θα διαβάζει σωστά ή να του εξηγήσετε γιατί είναι τόσο σημαντικό για το ίδιο να απολαμβάνει όλο το πρωινό του.
Δίνετε σύντομες απαντήσεις χωρίς εξήγηση. Σας ρωτάει κάτι το παιδί και είτε επειδή δεν ξέρετε πώς να απαντήσετε σωστά, είτε επειδή βιάζεστε γιατί έχετε να κάνετε κάτι άλλο εξίσου σημαντικό ‘ξεπετάτε’ την απάντησή σας η οποία δεν φτάνει με σαφήνεια στα αυτιά του παιδιού. Πρέπει κάθε σας λέξη που απευθύνεται στο παιδί ως απάντηση στο ερώτημά του να είναι μελετημένη, σαφής και επεξηγηματική.
Του μιλάτε με παιδικό λεξιλόγιο. Το παιδί μπορεί να καταλάβει περισσότερα από όσα νομίζετε. Γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε λέξεις που είναι για… μωρά αλλά μιλήστε του σαν να ήταν ενήλικας. Βέβαια, μην το παρακάνετε και μιλάτε ακαταλαβίστικα. Απλά, ήρεμα και με λέξεις που ξέρετε ότι γνωρίζει το παιδί, θα είστε απόλυτα κατανοητοί.
Είστε απασχολημένοι με άλλες δουλειές σας. Επειδή στην εποχή μας όλα τρέχουν γύρω μας, θα πρέπει στην οικογενειακή σας ζωή να είστε πιο χαλαροί και πάντα διαθέσιμοι για το παιδί. Να διαχωρίζετε τη δουλειά από την οικογένεια και να αφιερώνετε τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
Χρησιμοποιείτε την ενοχή. Για να μάθετε στο παιδί σας ότι έκανε κάτι λάθος, χρησιμοποιείτε συνήθως τρόπους για να το κάνετε να νιώσει ενοχή. Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας γονιός σε ένα παιδί. «Δεν σ’ αγαπάω που έριξες κάτω το ποτήρι» μπορεί να του πείτε και τότε εκείνο θα νιώσει πως έκανε το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι σωστό. Εξηγήστε του γιατί δεν έπρεπε να ρίξει το ποτήρι και αφήστε τους εκβιασμούς κατά μέρος.
Χρησιμοποιείτε απειλές. «Αν κάνεις αυτό θα σου δείξω εγώ» είναι η συνηθισμένη ατάκα που ακούγεται όταν το παιδί κάνει κάποια… ζαβολιά. Θα πρέπει να μάθετε ότι οι απειλές δεν κάνουν τίποτα άλλο στο παιδί από το να το πεισμώσουν και την επόμενη φορά να το ξανακάνουν ακόμα πιο έντονα.
Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com
Use Facebook to Comment on this Post