H ανάδειξη σημαντικών αρχαίων μνημείων της Σκοπέλου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Λουτρακίου Γλώσσας, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των νησιών της Θεσσαλίας», που θα υλοποιηθεί από το Δήμο Σκοπέλου…
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων υπέβαλε προτάσεις για την ανάδειξη αρχαίων μνημείων του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της Σελινούντας, που βρίσκεται στην περιοχή του Λουτρακίου, και οι οποίες θα τεθούν προς επικύρωση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα προτείνει τη δημιουργία πρόσβασης και περιπάτου στις θέρμες ρωμαϊκής εποχής στην «Κατακαλού», τον καθαρισμό, τη στερέωση του μνημείου, καθώς και τη δημιουργία περιπτέρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.
Επίσης, αναγκαία κρίνεται η επισκευή και βελτίωση του υπάρχοντος περιπτέρου ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος στην παραλία του Λουτρακίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών που έχουν έρθει στο φως.
Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η βελτίωση του υφιστάμενου μονοπατιού πρόσβασης στην Ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντος, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης προς τα αρχαία μνημεία και η έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας.
Η προστασία και η ανάδειξη της περιοχής της αρχαίας Σελινούντας, αποτελεί διαχρονικό στόχο της ΙΓ Ε.Π.Κ.Α, προκειμένου τα μνημεία και η ιστορία τους να καταστούν προσβάσιμα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους επισκέπτες της.
Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός περίπατος, ο οποίος θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά μνημεία και ευρήματα εξαιρετικά σημαντικά.
Η σπουδαιότητα των λουτρών ως σημείο αναφοράς στην κοινωνική ζωή της περιοχής, πιστοποιείται, άλλωστε, από το γεγονός ότι έμειναν ως συλλογική μνήμη έως τις μέρες μας στο όνομα της περιοχής «Λουτράκι».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η αρχαία πόλη της Σελινούντας ιδρύθηκε στα αρχαϊκά χρόνια και ενδεχομένως παλαιότερα, στα γεωμετρικά χρόνια, στον δεύτερο ελληνικό αποικισμό. Όπως αναφέρει μάλιστα η προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου «δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για τις χρονολογίες, διότι δεν έχουμε ανασκαφικά δεδομένα. Πιθανότατα, προσθέτει η ίδια, δημιουργήθηκε στους Γεωμετρικούς ή Αρχαϊκούς χρόνους, συνεχίστηκε η ζωή σε όλη την διάρκεια της Κλασσικής και της Ελληνιστικής Εποχής και ήκμασε επίσης στα Ρωμαϊκά χρόνια».
Το χρονοδιάγραμμα για την ωρίμανση των μελετών υπολογίζεται έως το τέλος του χρόνου, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία έναρξης των εργασιών μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Απώτερος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδειχθούν σταδιακά ακόμη περισσότερα αρχαία μνημεία του νησιού, διότι αποτελούν κομμάτι της αρχαίας και της Βυζαντινής ιστορίας της Ελλάδος.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
http://skopelos-news.blogspot.gr/
Use Facebook to Comment on this Post