“Το ΔΝΤ έκανε λάθος στην ελληνική κρίση”

Μεγάλη έκταση δίνει ο βελγικός Τύπος στην εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ με την οποία ασκείται αυτοκριτική και αναγνωρίζεται η διάπραξη σφαλμάτων στην…

εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου της τρόικας για την Ελλάδα.

Ειδικότερα η «De Standaard» αφιερώνει το σημερινό κύριο, πρωτοσέλιδο, θέμα της στην εν λόγω έκθεση χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Το ΔΝΤ έκανε λάθος στην ελληνική κρίση».

Επισημαίνεται ότι η ομολογία αυτή του ΔΝΤ μπορεί να έχει «μεγάλες συνέπειες» διότι μπορεί να εξασθενίσει την πολιτική νομιμοποίηση που είναι αναγκαία για τη συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας. Όσοι έχουν ασκήσει στο παρελθόν κριτική στη στάση και τους χειρισμούς της τρόικας των δανειστών, βρίσκουν πλέον έναν «ανέλπιστο υποστηρικτή» για τις θέσεις τους, προσθέτει η εφημερίδα. Ένας απ’ αυτούς ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα και ο γνωστός οικονομολόγος Πολ ντε Γκρουβ ο οποίος χαρακτήρισε τους χειρισμούς στην ελληνική κρίση ως ένα «ιστορικό σφάλμα».

Την εκτίμηση που διατυπώνεται στην εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείου και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να είχε χρηματοδοτηθεί, αναδεικνύει ρεπορτάζ της «De Standaard» υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες δεν πληρούσαν τους όρους για να τους χορηγηθεί βοήθεια από το ΔΝΤ» και υπέρτιτλο «Τα stresstests που έγιναν ήταν υπερβολικά χαλαρά» και υπότιτλο «Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να είχε λάβει δάνειο».

Η εφημερίδα παραπέμπει στην εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, από όπου προκύπτει ότι το Ταμείο έπρεπε να παραβιάσει τις ίδιες του τις αρχές προκειμένου να βγει προς τα έξω η εικόνα ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο.

«Η αβεβαιότητα για την έκβαση της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας υπήρξε τόσο μεγάλη που οι υπάλληλοι του ΔΝΤ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν σωστά τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Τα stresstests υπήρξαν υπερβολικά χαλαρά εάν κανείς αναλογιστεί τι συνέβη τελικά. Επίσης το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στις αγορές, ενώ, παράλληλα, υπερεκτίμησε τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτικών να υλοποιήσουν τα μέτρα που είχαν λάβει», προσθέτει.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η επιχείρηση διάσωσης δεν στέφθηκε με πλήρη αποτυχία, καθώς τα δάνεια προς την Ελλάδα γλίτωσαν την ευρωζώνη, ως σύνολο, από τα χειρότερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποτελεί μυστικό ότι το ΔΝΤ ουδέποτε υπήρξε ένθερμος θιασώτης της ελληνικής διάσωσης, αν και χορήγησε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια από την ίδρυσή του. Και τούτο διότι τα μη ευρωπαϊκά μέλη του ΔΝΤ φρονούσαν ότι «διατίθενται υπερβολικά μεγάλοι πόροι για τη σωτηρία μιας σχετικά πλούσιας ευρωπαϊκής χώρας». Και το ίδιο το ΔΝΤ έχει ασκήσει –στο παρελθόν– κριτική για τις οικονομικές ζημιές που έχουν προκληθεί από την πολιτική περικοπής των δημόσιων δαπανών.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να «ανοίξει τον δρόμο» για να επισπευσθεί η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως εξακολουθεί να αποτελεί «ταμπού» στην Ευρώπη επειδή αυτή τη φορά το σχετικό βάρος δεν θα φέρουν πλέον οι ιδιώτες πιστωτές, αλλά οι εθνικοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι όμως ήδη κλυδωνίζονται λόγω των επώδυνων προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εκτός από τη «De Standaard», η «De Morgen» και η «De Tijd» φιλοξενούν και αυτές ανταποκρίσεις που φέρουν τους τίτλους «Το ΔΝΤ ομολογεί μεγάλα λάθη όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα» και «Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έσφαλε στην ελληνική διάσωση» αντίστοιχα, στις οποίες γίνεται μια συνοπτική αναφορά στο περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης του ΔΝΤ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *