Να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την άμεση και αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης σχετικά με το εμπόριο όπλων, καθώς…
Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα απαγόρευε στις κυβερνήσεις τη μεταφορά συμβατικών όπλων σε χώρες όταν ξέρουν πως αυτά τα όπλα θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κατά μέσον όρο και εκατομμύρια εκτοπίζονται ή κακοποιούνται ως αποτέλεσμα ένοπλης βίας και συγκρούσεων.
Χώρες από κάθε περιοχή του κόσμου υπέγραψαν την ιστορική συνθήκη με την πρώτη ευκαιρία, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Γερμανίας, που είναι τρεις από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο. Οι ΗΠΑ -μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας όπλων στον κόσμο- δήλωσε ότι σχεδιάζει να υπογράψει τη συνθήκη σύντομα.
«Αν και το μελάνι δεν έχει ακόμα στεγνώσει στις σημερινές υπογραφές, η δέσμευση των χωρών-εξαγωγέων όπλων του κόσμου για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται», δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής του Ελέγχου Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, είναι σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει τα όπλα, δεδομένου του ιστορικού της να στοχεύει σκόπιμα αμάχους.
Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι τα όπλα που παρέχονται σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ αυτός ο σημαντικός κίνδυνος παραμένει, δεν πρέπει να τους παρέχονται όπλα.
Η τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να υιοθετηθεί το κείμενο της συνθήκης, με 155 μέλη υπέρ και μόνο τρία κατά (Ιράν, Βόρεια Κορέα και Συρία). Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων απαιτεί τώρα την επικύρωση από πενήντα κράτη, προτού τεθεί σε ισχύ.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάλεσαν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη με τη δυνατότητα να προστατεύει ζωές.
Η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να πιέζουν τις κυβερνήσεις να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά την συνθήκη το συντομότερο δυνατόν.
Πηγή: http://www.skai.gr
Use Facebook to Comment on this Post