Κανένας άλλος τομέας του δείκτη τιμών καταναλωτή σε εναρμονισμένη βάση δεν έχει συμβάλει τόσο πολύ…
Θεωρητικά, η συμμετοχή των καυσίμων είναι 9,5% στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Συγκριτικά οι αυξήσεις σε επεξεργασμένα και μη είδη διατροφής κυμάνθηκαν στο 1 προς 2, ενώ τα βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν στην ίδια βάση λιγότερο από κάθε τι άλλο: από 75 το 1995 σε 108 το 2012, με αξιοσημείωτη σταθερότητα τα χρόνια της κρίσης.
Σταθερότητα εμφανίζεται και στα είδη διατροφής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες κατηγορίες όπως το γάλα, η ενδεικτική τιμή παραγωγή στο ακατέργαστο αγελαδινό ήταν μετά τη Μάλτα και την Ιταλία η τρίτη ακριβή στην Ευρώπη, σημειώνοντας πάντως στο εννεάμηνο Δεκέμβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012 μια αύξηση κατά 2,1%.
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της Eurostat, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 θα ήταν μειωμένος κατά 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 αν δεν είχαν επιβληθεί νέοι έμμεση φόροι και κυρίως αν δεν είχε αυξηθεί το περασμένο φθινόπωρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης με την εξίσωσή του με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.
Πηγή: http://www.skai.gr
Use Facebook to Comment on this Post