Σε θέση μάχης η Πυροσβεστική για το καλοκαίρι
Του Γιώργου Παπαδάκη
Τρία στρέμματα γης έγιναν στάχτη από φωτιά που ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες σήμερα το μεσημέρι στη Φαιστό….
Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, 1η Ιουνίου, ξεκίνησε ο δείκτης επικινδυνότητας που προβλέπει καθημερινά πόσες πιθανότητες υπάρχουν να εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη αυτή στον Νομό Χανίων, όπου δεκάδες στρέμματα γης, επιχειρήσεις αλλά και οικόσιτα ζώα έγιναν στάχτη από την μανία της πύρινης λαίλαπας. Οι υπηρεσίες πάντως στη Κρήτη βρίσκονται επί ποδός και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε περιστατικό σημάνει συναγερμό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η σημασία του δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, αφού το νησί μας συχνά παραδίνεται στις φλόγες.
Η έννοια των βαθών στον δείκτη επικινδυνότητας είναι η εξής:
Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)
Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)
Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)
Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)
Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.
Use Facebook to Comment on this Post