Η ανεργία φέρνει πιο κοντά τη Γαλλία και τη Γερμανία

Σόιμπλε, Μοσκοβισί, φον ντερ Λάιεν και Σαπέν υπογραμμίζουν στο πλαίσιο του Νew Deal για την αντιμετώπιση της ανεργίας των…

νέων την ανάγκη ταχείας εκταμίευσης πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δίνουν έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Στον αγώνα για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας ο χρόνος είναι ο καθοριστικός παράγοντας» δήλωσε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κινητοποίηση στην Ευρώπη με ένα Νew Deal για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το Νew Deal του Ρούσβελτ της δεκαετίας του’30. H πρωτοβουλία ανήκει σε ιδιώτη, τον Γερμανοαμερικανό Νικολά Μπεργκρουέν ( Berggruen), γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράση.

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που πέτυχε τελικά να κινητοποιήσει τα δύο κράτη, Γερμανία και Γαλλία, που με τη σειρά τους αποσκοπούν να κινητοποιήσουν τις χώρες της Ευρώπης.

Καθορισμός των αναγκών

Β. Σόιμπλε και Π. Μοσκοβισί αναζητούν λύσεις για την ανεργία των νέων Με τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι στοχεύεται να καθορισθεί το περίγραμμα αλλά και το περιεχόμενο αυτού του «New Deal», καθώς και να εκτιμηθεί το ύψος των οικονομικών αναγκών.

Η όλη δράση θα στηριχθεί στο συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μια πρώτη προικοδότηση θα μπορούσε να είναι το ποσό των 6 δισ. που προβλέπονται για τους νέους στην ΕΕ για την 7ετία έως το 2020.

Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων αυτών, για θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αποσπασθεί τριπλάσιο ποσό, έως και 60 δισ. για παράδειγμα.
Επ’ αυτού η ΕΤΕπ θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο μέσω παροχής υψηλών δανείων στις επιχειρήσεις που δεσμεύονται για την πρόσληψη ή την κατάρτιση νέων. Μια άλλη ιδέα είναι η εκταμίευση για τους νέους 16δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα μπορέσει σίγουρα να συζητήσει ο Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την οποία και θα υποδεχθεί αύριο στο Παρίσι.

Συνταγές καταπολέμησης της ανεργίας των νέων

Ο Χέρμαν φαν Ρομπέι καλεί την ΕΕ να καταπολεμήσει αποφασιστικά την ανεργία

Η αποφασιστική μάχη κατά της ανεργίας των νέων μπορεί να δοθεί μόνο εάν γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές, πιστεύει ο Καρλ Μπρένκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα στο Βερολίνο.

«Πιστεύω πως η λύση του προβλήματος, τόσο στις χώρες του Νότου όσο και στην ανατολική Ευρώπη αλλά και σε τμήματα της Σκανδιναβίας, βρίσκεται στην αλλαγή της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι νέοι θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη επαφή με την πραγματική επαγγελματική εμπειρία».

Η Ισπανία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης, όπου συνδυάζεται η θεωρητική κατάρτιση με την επαγγελματική εκπαίδευση. Άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσουν σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η ΕΕ εξετάζει ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι ένα είδος εγγύησης εργασίας για όλους τους νέους. Το αργότερο τέσσερις μήνες μετά το απολυτήριο του σχολείου ο νέος θα μπορεί να βρίσκει μια θέση μαθητείας.

Σε συντονισμένη δράση καλεί η Α. Μέρκελ

Μέσα στα επόμενα χρόνια η ΕΕ προτίθεται να δαπανήσει έξι δισ. ευρώ σε ειδικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Για το πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συγκαλέσει ειδική σύνοδο μέσα στον Ιούλιο, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ καθώς και οι υπηρεσίες ευρέσεων εργασίας των χωρών μελών της ΕΕ.

«Για να μην φτάσουμε στο τέλος του χρόνου και έχουμε τα χρήματα και πούμε τώρα ας δει ο καθένας τι μπορεί να κάνει, είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε συντονισμένα. Για το λόγο αυτό καλούνται να συμμετάσχουν και οι διοικητές των Οργανισμών Ευρέσεως Εργασίας. Για να μιλήσουμε και να δούμε πως μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικά. Πως μπορούμε να μάθουμε από χώρες που βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο σήμερα», εξηγεί η γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου έξι εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 χρόνων είναι χωρίς δουλειά.
Την υψηλότερη ανεργία με ποσοστό 64% έχει η Ελλάδα. Στην Ισπανία ένας στους δυο νέους είναι χωρίς δουλειά και σε δώδεκα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ η ανεργία των νέων βρίσκεται πάνω από 25%. Η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποίει πως μόνο με τη λιτότητα δεν λύνεται το πρόβλημα.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *